Recepata za čokoladne kekse i kolače na internetu se može pronaći na stotine, no rijetko koji je poseban u onoj mjeri kao što je to slučaj s ovim. Naime, glavni sastojak sočnih keksića koje ti predstavljamo je - crni grah!
Zdravi čoko keksi kojima nikad nećeš pogoditi glavni sastojak
Broj osoba25 osoba
Vrijeme pripreme30 min
Tko ne voli čokoladne kolače ili kekse? Mi ne poznajemo takve, a ono u što smo sigurne je da ih mi obožavamo, osobito kada su zdravi. Ovaj recept ne sadrži gluten i brašno, pa je savršen čak i za one najizbirljivije slatkoljupce. Mekani, jakog, aromatičnog čokoladnog okusa i bogati proteinima - ovi su čokoladni keksi savršen snack ili poslastica uz topli napitak. Napravljeni od crnog graha, sadrže obilje vitamina i minerala i prava su nutritivna bomba kamuflirana u ukusan desert prikladan za svakodnevno jedenje.
Sastojci
1.5 šalica kuhanog crnog graha
60 ml rastopljenog kokosovog ulja
120 ml agavinog ili javorovog sirupa
1 žlica praška za pecivo
1 žlica soda bikarbone
100 grama kakao praha
1 prstohvat soli
1 žličica soka od limuna
1 šalica badema
100 grama crne čokolade
Priprema
01.
Zagrij pećnicu na 170 stupnjeva.
02.
Ako koristiš konzervirani grah, dobro ga operi i ocijedi, te zatim posuši kuhinjskom krpom.
03.
Stavi ocijeđeni grah u blender zajedno sa svim sastojcima osim badema i čokolade. Blendaj dok ne dobiješ glatku smjesu.
04.
Zasebno samelji badem i dodaj ga u smjesu s grahom te dodaj 2/3 količine komadića čokolade. Lagano sve pomiješaj.
05.
Oblikuj kuglice smjese te ih rasporedi po masnom papiru.
06.
Zatim na kuglice dodatno utisni komadiće čokolade.
07.
Stavi peći kolačiće. 15 minuta ih peci i ne brini ako budu malo mekani, stvrdnut će se kad se ohlade.
08.
Čuvaj ih u zatvorenoj posudi u hladnjaku i uživaj u njima kroz cijeli tjedan.
Savjet
Bademe u receptu možeš zamijeniti bilo kojim drugim orašastim plodom, bitno je samo da budu mljeveni.