
Zdrave, lagane i bogate okusom: Ovih pet raskošnih salata idealan su ljetni ručak

Tijekom zimskih mjeseci imamo i volje i vremena kuhati razna topla jela kao i peći meso, kolače i kruh, no većini nas se s dolaskom ljetnih toplih mjeseci prioriteti promijene i samo želimo što manje vremena provoditi za štednjakom, a što više na suncu i u prirodi. Iako mnogi misle kako su salate samo dosadan prilog, one mogu postati apsolutne zvijezde naših ljetnih ručkova kada se želimo hranom okrijepiti, ali i rashladiti.
Priprema:
Sastojci:
250 g junećeg bifteka
100 g mozzarelle
crne masline
rikola
cherry rajčice
sol
papar
maslinovo ulje
Salata:
Priprema:
Sastojci:
1 žlićica senfa
50 ml maslinovog ulja
sok 1/2 limuna
2 žlićice meda
1 žlićica soli
1/2 žlićice papra
250g kozica ili škampi
1 žlica maslinovog ulja
1 žlica limunovog soka
sol
papar
salata po želji
2 žlice bučinih sjemenki
2 žlice suncokretovih sjemenki
Priprema:
Sastojci za falafel:
400 g slanutka (iz konzerve ili)
1/4 šalice nasjeckanog peršina
1/2 manjeg luka
2 režnja češnjaka
1 mala čili papričica
1 čajna žličica korijandera
1 čajna žličica kumina
1 čajna žličica sode bikarbone
1 i pol žlica brašna
sol, papar
U blender dodaj slanutak i grubo ga usitni. Dodaj mu zatim peršin, luk, češnjak, čili papričicu, korijander, kumin, sodu bikarbonu, sol i papr. Sve zajedno usitni u blenderu dok ne dobiješ smjesu koja nije sasvim glatka već lagano zrnata. Oblikuj loptice od smjese i malo ih spljošti. U zagrijanu tavu s vrućim uljem stavi falafel i pusti ga da se sa svake strane prže oko tri minute.
1 šalica baby špinata
3/4 šalice paprike, narezane na kockice
3/4 šalice krastavaca
1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
žlica vinskog octa
Priprema:
Sastojci:
200 gr dimljenog lososa
masline
cherry rajčice
svježi krastavac
zelena salata
preprečeni kruh
kockice feta sira
limunov sok
sol
papar
maslinovo ulje
2-3 lista zelene salate
Preljev:
Pita kruh prepreći u tosteru ili u pećnici na 230 stupnjeva oko 4 minute. Zatim narezati povrće, a prokulice skuhati i zatim preliti hladnom vodom te zatim ocijediti i presjeći na pola. Svo narezano povrće staviti u istu zdjelu i dodati im masline i mentu, a zatim sve dobro pomiješati. Pita kruh nakidati na manje komadiće te sa feta sirom dodati u salatu. Sjediniti sve sastojke za preljev i preliti ga po složenoj salati. Sve dobro pomiješati.
Sastojci:
1 žličica mljenevog kima
1 crvena paprika
250 ml marniranih i ocjeđenih artičoka
3 zrele ralčice
Crne masline
menta
100 gr smrvljene fete
pita kruh
250 prokulica
Sok jednog limuna
2 žlice maslinovog ulja
3 režnja češnjaka