Zdrave, lagane i bogate okusom: Ovih pet raskošnih salata idealan su ljetni ručak

Za vrijeme ljetnih vrućina ne da nam se dugo stajati pred štednjakom i smišljati nove recepte, a nismo raspoloženi ni za komplicirana i teška jela. Baš zato ti donosimo pet odličnih salata bogatih sastojcima koje možeš poslužiti na svom ljetnom stolu

Zdrave, lagane i bogate okusom: Ovih pet raskošnih salata idealan su ljetni ručak

Tijekom zimskih mjeseci imamo i volje i vremena kuhati razna topla jela kao i peći meso, kolače i kruh, no većini nas se s dolaskom ljetnih toplih mjeseci prioriteti promijene i samo želimo što manje vremena provoditi za štednjakom, a što više na suncu i u prirodi. Iako mnogi misle kako su salate samo dosadan prilog, one mogu postati apsolutne zvijezde naših ljetnih ručkova kada se želimo hranom okrijepiti, ali i rashladiti. 

Neovisno voliš li samo povrtne kombinacije ili pak preferiraš one s mesom i ribom, salate su savršena podloga za kreiranje maštovitih jela koja će prštati tvojim omiljenim okusima. Od bifteka, kozica, slanutka ili pak piletine - salatama možeš dodati što god želiš, a kombinacije su beskrajne. 

Donosimo ti pet odličnih recepata za proteinske salate krcate vitaminima i mineralima, a koje su gotove za čas posla. Idealna ideja za ljetni ručak, zar ne?

Salata s biftekom

 Priprema: 

Za ovu je jednostavnu, ali ukusnu salatu potrebno biftek na naglo ispeći na grill tavi koju si prethodno zagrijala. Nakon što si biftek par minuta pekla, stavi ga sa strane da se ocijedi i malo ohladi, a za to vrijeme pomiješaj rikolu, masline, mozzarellu narezanu na kriškice, polovice cherry rajčica i sve dobro začini. Osim maslinovog ulja, soli i papra svojoj salati možeš dodati i ružmarin za dodatnu okusnu notu mediterana. Zatim dodaj narezani biftek na trakice i sve zajedno posluži. 

Sastojci: 

  • 250 g junećeg bifteka
  • 100 g mozzarelle
  • crne masline
  • rikola
  • cherry rajčice
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje

Salata s kozicama

Salata:Priprema:

U zdjeli pomiješaj kozice, žlicu maslinovog ulja, žlicu limunovog soka, sol i papar. Sve ostavi da odstoji pet minuta, a zatim na ugrijanoj tavi preprži kozice oko 10 minuta. Za umak za salatu je potrebno sve sastojke zajedno pomiješati te im tik pred polijevanje salate dodati sjemenke bundeve i suncokreta. Na posteljicu od salate dodaj prvo kozice, a onda umak i sve zajedno dobro pomiješaj da se sjedini. 

Sastojci: 

Dressing:?

  • 1 žlićica senfa
  • 50 ml maslinovog ulja
  • sok 1/2 limuna
  • 2 žlićice meda
  • 1 žlićica soli
  • 1/2 žlićice papra
  • 250g kozica ili škampi
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica limunovog soka
  • sol
  • papar
  • salata po želji 
  • 2 žlice bučinih sjemenki
  • 2 žlice suncokretovih sjemenki

Falafel salata

Priprema:  
Priprema:

U zdjelu stavi špinat i ostalo povrće, začini i dobro promiješaj. Na vrh dodaj i falafel. Salati možeš dodati još i svježi bosiljak, feta sir ili umak od jogurta i vrhnja.

Sastojci za falafel:

  • 400 g slanutka (iz konzerve ili)
  • 1/4 šalice nasjeckanog peršina
  • 1/2 manjeg luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 mala čili papričica
  • 1 čajna žličica korijandera
  • 1 čajna žličica kumina
  •  1 čajna žličica sode bikarbone
  • 1 i pol žlica brašna
  • sol, papar

U blender dodaj slanutak i grubo ga usitni. Dodaj mu zatim peršin, luk, češnjak, čili papričicu, korijander, kumin, sodu bikarbonu, sol i papr. Sve zajedno usitni u blenderu dok ne dobiješ smjesu koja nije sasvim glatka već lagano zrnata. Oblikuj loptice od smjese i malo ih spljošti. U zagrijanu tavu s vrućim uljem stavi falafel i pusti ga da se sa svake strane prže oko tri minute.

Salata:

Sastojci:

  • 1 šalica baby špinata
  • 3/4 šalice paprike, narezane na kockice
  • 3/4 šalice krastavaca
  • 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • žlica vinskog octa

Salata s dimljenim lososom

Priprema:

Istostiraj u tosteru ili pećnici kruh, isjeckaj povrće na sitne kockice ili tanke trakice. Zatim izlistaj komad dimljenog lososa i na ribu stavi crne masline, njih desetak. Preko maslina stavi tostirani kruh narezan na kockice i sve prelij s maslinovim uljem i promiješaj. 
Zatim dodaj zelenu salatu, krastavac i cherry rajčice te na kraju sve pospi s kockicama feta sira i pomiješaj. Začini po ukusu. 

Sastojci: 

  • 200 gr dimljenog lososa
  • masline
  • cherry rajčice
  • svježi krastavac 
  • zelena salata
  • preprečeni kruh
  • kockice feta sira
  • limunov sok
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje
  • 2-3 lista zelene salate

Orijentalna salata

Preljev: Pita kruh prepreći u tosteru ili u pećnici na 230 stupnjeva oko 4 minute. Zatim narezati povrće, a prokulice skuhati i zatim preliti hladnom vodom te zatim ocijediti i presjeći na pola. Svo narezano povrće staviti u istu zdjelu i dodati im masline i mentu, a zatim sve dobro pomiješati. Pita kruh nakidati na manje komadiće te sa feta sirom dodati u salatu. Sjediniti sve sastojke za preljev i preliti ga po složenoj salati. Sve dobro pomiješati.

Sastojci:

  • 1 žličica mljenevog kima
  • 1 crvena paprika
  • 250 ml marniranih i ocjeđenih artičoka
  • 3 zrele ralčice
  • Crne masline
  • menta
  • 100 gr smrvljene fete
  • pita kruh
  • 250 prokulica
  • Sok jednog limuna
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 3 režnja češnjaka