Zapečena palenta sa sirom

Ovo jednostavno i ukusno jelo može biti samostalan obrok ili pak prilog uz neko meso.

Zapečena palenta sa sirom
Iako smo navikli na 'običnu' palentu, ova zapečena je prava poslastica koja može biti i jelo sam za sebe. Jednostavna priprema dodatni je plus zapečene palente sa sirom..

Sastojci

35 dkg kukuruzne krupice
4 dkg ulja
8 dkg ementalera
3 dkg maslaca

Priprema

01.

Vodu zakipimo, posolimo i ulijemo ulje i ukuhamo kukuruznu krupicu

02.

Uz brzo miješanje kuhamo, dok se palenta ne zgusne, zatim je poravnamo, pokrijemo i nad slabijom vatrom kuhamo do 40 minuta

03.

Kuhanu palentu istresemo na dasku, nožem razrežemo na ploške te ih jednu pored druge stavimo u namazanu tepsiju

04.

Pospemo sirom, pokapamo maslacem, preko toga ponovno stavimo plošku palente i to ponavljamo dok sve ne potrošimo

05.

Pečemo 15 minuta na temperaturi od 180 Celzijevih

Savjet

Bolja je krupica iz površinskog dijela kukuruznog zrnja, svjetlija je i bolje nabubri

žena.hr
3.2.2021.