Ovo jednostavno i ukusno jelo može biti samostalan obrok ili pak prilog uz neko meso.
Iako smo navikli na 'običnu' palentu, ova zapečena je prava poslastica koja može biti i jelo sam za sebe. Jednostavna priprema dodatni je plus zapečene palente sa sirom..
Sastojci
35 dkg kukuruzne krupice
4 dkg ulja
8 dkg ementalera
3 dkg maslaca
Priprema
01.
Vodu zakipimo, posolimo i ulijemo ulje i ukuhamo kukuruznu krupicu
02.
Uz brzo miješanje kuhamo, dok se palenta ne zgusne, zatim je poravnamo, pokrijemo i nad slabijom vatrom kuhamo do 40 minuta
03.
Kuhanu palentu istresemo na dasku, nožem razrežemo na ploške te ih jednu pored druge stavimo u namazanu tepsiju
04.
Pospemo sirom, pokapamo maslacem, preko toga ponovno stavimo plošku palente i to ponavljamo dok sve ne potrošimo
05.
Pečemo 15 minuta na temperaturi od 180 Celzijevih
Savjet
Bolja je krupica iz površinskog dijela kukuruznog zrnja, svjetlija je i bolje nabubri
IzdavačKuharica sestre Vendeline, Marija Ilc, sestra Vendelina
NakladnikV.B.Z. Zagreb