Voliš li lagane kremaste juhe, isprobaj ovaj jednostavan recept sa cvjetačom
Cvjetača ili karfiol je zeljasta biljka iz porodice krstašica. Vrlo je hranjiva i obiluje brojnim nutrijentima pa bismo je što češće trebali uključiti u svoju prehranu. Odličan je izvor vitamina C, a sadrži i vitamin A, E, K te vitamine B skupine. Uz to, cvjetača je i odličan izvor vrijednih minerala. Od cvjetače se mogu pripremiti brojna ukusna jela, juhe i variva, a može se poslužiti i kao prilog uz glavno jelo. Mi ti danas donosimo jedan brzinski i vrlo jednostavan recept za finu krem juhu od cvjetače koja će te zasigurno oduševiti i odličan je izbor u ovim zimskim danima. Ova se juha može poslužiti kao predjelo, no dobar je izbor i za lagani obrok kao glavno jelo.
Sastojci
1 manja cvjetača
2 srednja krumpira
0.5 glavice luka
2 žlice ulja
1 komad povrtne kocke za juhu
3 žlice kiselog vrhnja
1 svežanj peršina
Priprema
01.
Cvjetaču očisti i nareži je na manje komade. Krumpir oguli i nareži ga na kockice. Ostavi sa strane.
02.
Luk sitno nasjeckaj i stavi ga na ulje te kratko dinstaj. Nakon toga dodaj cvjetaču i krumpir pa zalij vodom tako da povrće bude prekriveno. Dodaj povrtnu kocku za juhu i sol i ostavi da se lagano kuha.
03.
Kad je povrće kuhano, makni sa štednjaka, usitni ga štapnim mikserom i vrati na štednjak te dodaj malo kiselog vrhnja i promiješaj. Začini paprom po želji i ukrasi sjeckanim svježim peršinom. Posluži dok je vruće uz šnitu kruha. Dobar tek!