Prvi jesenski dani odlična su prilika za pripremu mirisnih knedli sa šljivama
Najfinije tradicionalne knedle sa šljivama i krušnim mrvicama
Broj osoba20 osoba
Vrijeme pripreme30 min
Knedle sa šljivama već su dugo u našoj kulinarskoj tradiciji, a klasično su jelo koje svi vole. Idealne su za prve jesenske dane, a najbolje su one domaće - pripremljene po tradicionalnom receptu od krumpira i jaja. Mirisom podsjećaju na djetinjstvo, a odličan su desert, no mogu se jesti i kao glavno jelo. Iako recepata za knedle ima uistinu puno, mi ti danas donosimo onaj najjednostavniji koji će ti se zasigurno svidjeti. Uz dodatak šljiva, čija sezona upravo traje, te krušnih mrvica i cimeta cijela će ti kuhinja zamirisati po jeseni... Mljac!
Sastojci
1 kilogram krumpira
1 veće jaje
1 prstohvat soli
100 grama omekšalog maslaca
300 grama brašna
20 komada šljiva
150 grama krušnih mrvica
3 žličice cimeta
3 žlice šećera
2 žlice kiselog vrhnja
Priprema
01.
Najprije oguli krumpir pa ga ocijedi, dodaj sol i maslac te napravi od njega pire. Ostavi da se ohladi.
02.
Nakon što se pire od krumpira dobro ohladio, dodaj jaje i brašno te zamijesi tijesto.
03.
Od tijesta rukama izrađuj male kuglice. Od ove količine trebalo bi ti ispasti oko 20 kuglica odnosno knedli.
04.
Očisti šljive od koštica te ih pomiješaj s malo cimeta i šećerom. U svaku knedlu stavi po jednu ili pola šljive.
05.
Knedle kuhaj u kipućoj vodi, 10-15 minuta, odnosno dok ne isplivaju na površinu.
06.
Na tavi otopi malo maslaca i dodaj krušne mrvice te žličicu cimeta. Na kraju uvaljaj knedle u u popečene mrvice i posluži uz kiselo vrhnje ili obični grčki jogurt.
Savjet
Po želji, knedle možeš puniti i drugim voćem poput marelica