Ukusni recepti s krumpirom

Svestrano povrće koje možemo pripremiti na razne načine

Ukusni recepti s krumpirom

Krumpir je jedna od najrasprostranjenijih namirnica na svijetu i vjerojatno najčešće korištena biljka u svačijoj kuhinji. Zbog svoje je svestranosti krumpir sastojak mnogih recepata, a s obzirom na to da sadrži ugljikohidrate, vitamine i minerale, povoljan je za ljudsku prehranu.

Jedna od najvećih prednosti krumpira je i činjenica da je dostupan kroz cijelu godinu, za razliku od većine ostalog povrća. 

Kada su u pitanju jela s krumpirom, postoji uistinu bezbroj recepata – može se jesti samostalno, kao prilog, u juhama, salatama, varivima... 

Neke od vrlo ukusnih recepata s krumpirom donosimo vam u nastavku pa ih svakako proučite ako vam nedostaje ideja za kuhanje, sigurni smo da ćete ovdje pronaći neko jelo baš po svom ukusu.


Izvor: allrecipes.com
 Vegetarijanska kuhinja, Veble Commerce, Zagreb
"Slasna jela s krumpirom", Mozaik knjiga, 2007.
Foto: phasinphoto/Freedigitalphotos.net

Popečci sa krumpirom i mrkvom

Sastojci za 4 osobe:

3 veća krumpira, oguljena
1 mrkva
1 sitno nasjeckani luk
1 žlica brašna
1 jaje, zamućeno
sol i papar
ulje

Priprema jela:

1. Naribajte krumpire i mrkvu te ih dobro ocijedite.
2. U zdjelici dobro pomiješajte krumpir, mrkvu, luk, brašno, jaje, sol i papar.
3. U tavi zagrijte ulje. Dodajte žlicu po žlicu smjese u tavu, malo spljoštite i pecite 4-5 minuta sa svake strane.

Fritaja sa tikvicama i krumpirom

Sastojci za 4 osobe:

1 manji krumpir, narezan na kockice
sol
1 žlica maslaca
1 ljubičasti luk, sitno narezan
1 manja tikvica, narezana na male trakice
papar
4 jaja
1 žlica vinskog octa

Priprema jela:

1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
2. U loncu sa kipućom vodom i malo soli kuhajte krumpir 10 minuta. Dobro ga ocijedite.
3. U tavi otopite maslac i 6-7 minuta pržite luk, a zatim još 2 minute češnjak. 
4. U tavu dodajte tikvice, krumpir, malo soli i papar te pržite još 5 minuta.
5. U tanjuru zamutite jaja sa vinskim octom. Prelijte preko povrća u tavi i pomiješajte. Držite na laganoj vatri 2-3 minute tako da se jaja stvrdnu, ali da i dalje ostanu vlažna.
6. Sadržaj iz tave prebacite u vatrostalnu posudu i stavite u pećnicu na 10 minuta.

Začinjeno pečeno pile sa krumpirima

Sastojci za 4 osobe:

1 manje pile
maslinovo ulje
ružmarin
malo naribane korice limuna
sol
papar
3 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
3-4 krumpira, narezana na manje komade
4 kriške limuna

Priprema jela:

1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
2. Operite i očistite pile.
3. Pomiješajte 1 žlicu ulja, ružmarin, koricu limuna, sol, papar i češnjak u manjoj posudi. Sa smjesom premažite pile.
4. Pile stavite na namašteni lim za pečenje. Krumpir pomiješajte sa malo maslinovog ulja te rasporedite oko pileta.
5. Stavite u pećnicu na 40 minuta. Povećajte temperaturu na 230 stupnjeva i pecite još 20 minuta.
6. Izvadite pile, ostavite da se malo ohladi, a zatim ga razrežite i poslužite sa krumpirom te kriškama limuna.

Varivo sa krumpirom i prosom

Sastojci za 4 osobe:

1 l povrtnog temeljca 
2 žlice sojinog umaka
2 krumpira, narezana na kockice
1 šalica prosa
timijan
papar
1 luk, sitno nasjeckan
4 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
500 g smrznutog povrća (mrkve, brokula...)

Priprema jela:

1. U loncu za juhu zagrijte temeljac i sojin umak tako da zavriju. Dodajte preostale sastojke.
2. Nakon što temeljac opet zavrije, smanjite vatru na srednje jaku. Prekrijte lonac te kuhajte 15-20 minuta uz povremeno miješanje.

Musaka sa krumpirom i mljevenim mesom

Sastojci za 4 osobe:

ulje
1 kg  krumpira, narezan na ploške
1 luk, sitno nasjeckan
2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
500 g mljevenog mesa (janjetine ili govedine)
1 manja zelena paprika, sitno narezana
1 manja crvena paprika, sitno narezana
200 ml umaka od rajčice
sol
kumin
papar
cimet
peršin
200 ml mlijeka
2 jaja, zamućena

Priprema jela:

1. U većoj tavi zagrijte malo ulja. Pržite krumpir 3 minute sa svake strane, ako je potrebno u više navrata ako vam sav krumpir ne stane u tavu.
2. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
3. U tavu dodajte još malo ulja po potrebi. Dodajte luk, češnjak i mljeveno meso. Pržite 3-4 minute.
4. U tavu dodajte paprike, umak od rajčice, sol, kumin, papar, cimet i peršin te držite na vatri 10 minuta.
5. Namastite vatrostalnu posudu ze pećnicu te ravnomjerno rasporedite pola krumpira. Na krumpir dodajte meso te prekrijte sa preostalim krumpirom.
6. U zdjelici pomiješajte mlijeko i jaja te prelijte preko krumpira.
7. Pecite u pećnici 30 minuta.

Jednostavni popečci sa krumpirom

Sastojci za 4 osobe:

500 g naribanih krumpira
2 mlada luka, sitno nasjeckana
1 zelena paprika, sitno nasjeckana
2 žlice kukuruznog brašna
sol
papar
1 sitno nasjeckani luk
ulje

Priprema jela:

1. Zagrijte pećnicu na 240 stupnjeva.
2. Krumpir umočite u vodu. Nakon 5 minuta ga dobro ocijedite. 
3. Pomiješajte krumpir sa mladim lukom i paprikom. Dodajte brašno, sol, papar, luk i pomiješajte.
4. Na lim za pečenje stavite alu foliju te je malo namastite. Oblikujte popečke te ih stavite na foliju.
5. Pecite 25-30 minuta ili dok popečci ne dobe smeđu boju.   

Zapečeni krumpir s tikvicama

Sastojci:

250 g kuhanog krumpira, narezanog na ploške    
250 g tikvica, narezanih na ploške
2 zgnječena režnja češnjaka
250 ml vrhnja    Svježe mljevena morska sol i crni papar
15 - 30 ml (1 - 2 jušne žlice) nasjeckanog svježeg tarkanja
50 g naribanog vegetarijanskog ementala
Komadić maslaca

Priprema:

1. Ploške krumpira i tikvica složite u namazanu posudu za nabujak tako da se preklapaju.
2. U zdjeli pomiješajte zgnječeni češnjak s vrhnjem. Začinite solju i paprom prema ukusu.
3. Umiješajte nasjeckani tarkanj, a zatim time zalijte povrće.
4. Pospite naribanim sirom i razmrvljenim maslacem.
5 .Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 220°C /plinska pećnica na 7/ oko 20 - 25 minuta, dok se ne skuha i dobije zlatnosmedu boju.
Poslužite vruće uz hrskavu zelenu salatu i francuski kruh ili lepinje.

Topla salata od krumpira s preljevom od senfa


Sastojci:

750 g malih mladih krumpira
sol
papar
75 g mesnate slanine
1 mali luk
50 g svježe crvene paprike
50 g ukiseljenog miješanog povrća
Preljev od senfa:
60 ml jabučnog octa
2 žlice šećera
1 žlica zrnatog dijonskog senfa
1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 žlica sitno nascjeckanog peršina

Priprema:

Četkom operite krumpire, narežite ih na četvrtine i kuhajte oko 15 minuta u slanoj vodi da omekšaju. Odlijte vodu i ostavite da izađe para. Narežite slaninu na sitnce kockice. Očistite i sitno nascjekajte luk. Narežite na sitne kockice papriku i ukiseljeno povrće.
U debljoj tavi ispržite slaninu da postane hrskava, a potom je izvadite. Na masnoći od prženja pirjajte luk oko 5 minuta. 
U staklenu posudu s poklopcem stavite ocat, šećer, senf, ulje te 1/4 žličice soli i 1/2 žličice papra i dobro zatvorite. Tresite je tako dugo dok se šećer ne rastopi. Nalijte preljev u tavu s lukom i lagano kuhajte na slaboj vatri oko 2 minute. Dodajte krumpire, polovinu slanine, papriku i ukiseljeno povrće pa, miješajući, zagrijavajte oko 2 minute dok krumpire ne bude dobro izmiješan s preljevom. Pospite preostalom slaninom i peršinom. Poslužite toplo.