Gastro
Gastro

Ukusni recepti s krumpirom

Ukusni recepti s krumpirom
Svestrano povrće koje možemo pripremiti na razne načine

Krumpir je jedna od najrasprostranjenijih namirnica na svijetu i vjerojatno najčešće korištena biljka u svačijoj kuhinji. Zbog svoje je svestranosti krumpir sastojak mnogih recepata, a s obzirom na to da sadrži ugljikohidrate, vitamine i minerale, povoljan je za ljudsku prehranu. Jedna od najvećih prednosti krumpira je i činjenica da je dostupan kroz cijelu godinu, za razliku od većine ostalog povrća.  Kada su u pitanju jela s krumpirom, postoji uistinu bezbroj recepata – može se jesti samostalno, kao prilog, u juhama, salatama, varivima...  Neke od vrlo ukusnih recepata s krumpirom donosimo vam u nastavku pa ih svakako proučite ako vam nedostaje ideja za kuhanje, sigurni smo da ćete ovdje pronaći neko jelo baš po svom ukusu.

Izvor: allrecipes.com  Vegetarijanska kuhinja, Veble Commerce, Zagreb "Slasna jela s krumpirom", Mozaik knjiga, 2007. Foto: phasinphoto/Freedigitalphotos.net

Popečci sa krumpirom i mrkvom

Sastojci za 4 osobe: 3 veća krumpira, oguljena 1 mrkva 1 sitno nasjeckani luk 1 žlica brašna 1 jaje, zamućeno sol i papar ulje Priprema jela: 1. Naribajte krumpire i mrkvu te ih dobro ocijedite. 2. U zdjelici dobro pomiješajte krumpir, mrkvu, luk, brašno, jaje, sol i papar. 3. U tavi zagrijte ulje. Dodajte žlicu po žlicu smjese u tavu, malo spljoštite i pecite 4-5 minuta sa svake strane.

Fritaja sa tikvicama i krumpirom

Sastojci za 4 osobe: 1 manji krumpir, narezan na kockice sol 1 žlica maslaca 1 ljubičasti luk, sitno narezan 1 manja tikvica, narezana na male trakice papar 4 jaja 1 žlica vinskog octa Priprema jela: 1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. 2. U loncu sa kipućom vodom i malo soli kuhajte krumpir 10 minuta. Dobro ga ocijedite. 3. U tavi otopite maslac i 6-7 minuta pržite luk, a zatim još 2 minute češnjak.  4. U tavu dodajte tikvice, krumpir, malo soli i papar te pržite još 5 minuta. 5. U tanjuru zamutite jaja sa vinskim octom. Prelijte preko povrća u tavi i pomiješajte. Držite na laganoj vatri 2-3 minute tako da se jaja stvrdnu, ali da i dalje ostanu vlažna. 6. Sadržaj iz tave prebacite u vatrostalnu posudu i stavite u pećnicu na 10 minuta.

Začinjeno pečeno pile sa krumpirima

Sastojci za 4 osobe: 1 manje pile maslinovo ulje ružmarin malo naribane korice limuna sol papar 3 režnja češnjaka, sitno nasjeckana 3-4 krumpira, narezana na manje komade 4 kriške limuna Priprema jela : 1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. 2. Operite i očistite pile. 3. Pomiješajte 1 žlicu ulja, ružmarin, koricu limuna, sol, papar i češnjak u manjoj posudi. Sa smjesom premažite pile. 4. Pile stavite na namašteni lim za pečenje. Krumpir pomiješajte sa malo maslinovog ulja te rasporedite oko pileta. 5. Stavite u pećnicu na 40 minuta. Povećajte temperaturu na 230 stupnjeva i pecite još 20 minuta. 6. Izvadite pile, ostavite da se malo ohladi, a zatim ga razrežite i poslužite sa krumpirom te kriškama limuna.

Varivo sa krumpirom i prosom

Sastojci za 4 osobe: 1 l povrtnog temeljca  2 žlice sojinog umaka 2 krumpira, narezana na kockice 1 šalica prosa timijan papar 1 luk, sitno nasjeckan 4 režnja češnjaka, sitno nasjeckana 500 g smrznutog povrća (mrkve, brokula...) Priprema jela: 1. U loncu za juhu zagrijte temeljac i sojin umak tako da zavriju. Dodajte preostale sastojke. 2. Nakon što temeljac opet zavrije, smanjite vatru na srednje jaku. Prekrijte lonac te kuhajte 15-20 minuta uz povremeno miješanje.

Musaka sa krumpirom i mljevenim mesom

Sastojci za 4 osobe: ulje 1 kg  krumpira, narezan na ploške 1 luk, sitno nasjeckan 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana 500 g mljevenog mesa (janjetine ili govedine) 1 manja zelena paprika, sitno narezana 1 manja crvena paprika, sitno narezana 200 ml umaka od rajčice sol kumin papar cimet peršin 200 ml mlijeka 2 jaja, zamućena Priprema jela: 1. U većoj tavi zagrijte malo ulja. Pržite krumpir 3 minute sa svake strane, ako je potrebno u više navrata ako vam sav krumpir ne stane u tavu. 2. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. 3. U tavu dodajte još malo ulja po potrebi. Dodajte luk, češnjak i mljeveno meso. Pržite 3-4 minute. 4. U tavu dodajte paprike, umak od rajčice, sol, kumin, papar, cimet i peršin te držite na vatri 10 minuta. 5. Namastite vatrostalnu posudu ze pećnicu te ravnomjerno rasporedite pola krumpira. Na krumpir dodajte meso te prekrijte sa preostalim krumpirom. 6. U zdjelici pomiješajte mlijeko i jaja te prelijte preko krumpira. 7. Pecite u pećnici 30 minuta.

Jednostavni popečci sa krumpirom

Sastojci za 4 osobe: 500 g naribanih krumpira 2 mlada luka, sitno nasjeckana 1 zelena paprika, sitno nasjeckana 2 žlice kukuruznog brašna sol papar 1 sitno nasjeckani luk ulje Priprema jela: 1. Zagrijte pećnicu na 240 stupnjeva. 2. Krumpir umočite u vodu. Nakon 5 minuta ga dobro ocijedite.  3. Pomiješajte krumpir sa mladim lukom i paprikom. Dodajte brašno, sol, papar, luk i pomiješajte. 4. Na lim za pečenje stavite alu foliju te je malo namastite. Oblikujte popečke te ih stavite na foliju. 5. Pecite 25-30 minuta ili dok popečci ne dobe smeđu boju.   

Zapečeni krumpir s tikvicama

Sastojci: 250 g kuhanog krumpira, narezanog na ploške     250 g tikvica, narezanih na ploške 2 zgnječena režnja češnjaka 250 ml vrhnja    Svježe mljevena morska sol i crni papar 15 - 30 ml (1 - 2 jušne žlice) nasjeckanog svježeg tarkanja 50 g naribanog vegetarijanskog ementala Komadić maslaca Priprema: 1. Ploške krumpira i tikvica složite u namazanu posudu za nabujak tako da se preklapaju. 2. U zdjeli pomiješajte zgnječeni češnjak s vrhnjem. Začinite solju i paprom prema ukusu. 3. Umiješajte nasjeckani tarkanj, a zatim time zalijte povrće. 4. Pospite naribanim sirom i razmrvljenim maslacem. 5 .Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 220°C /plinska pećnica na 7/ oko 20 - 25 minuta, dok se ne skuha i dobije zlatnosmedu boju. Poslužite vruće uz hrskavu zelenu salatu i francuski kruh ili lepinje.

Topla salata od krumpira s preljevom od senfa

Sastojci: 750 g malih mladih krumpira sol papar 75 g mesnate slanine 1 mali luk 50 g svježe crvene paprike 50 g ukiseljenog miješanog povrća Preljev od senfa: 60 ml jabučnog octa 2 žlice šećera 1 žlica zrnatog dijonskog senfa 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja 1 žlica sitno nascjeckanog peršina Priprema: Četkom operite krumpire, narežite ih na četvrtine i kuhajte oko 15 minuta u slanoj vodi da omekšaju. Odlijte vodu i ostavite da izađe para. Narežite slaninu na sitnce kockice. Očistite i sitno nascjekajte luk. Narežite na sitne kockice papriku i ukiseljeno povrće. U debljoj tavi ispržite slaninu da postane hrskava, a potom je izvadite. Na masnoći od prženja pirjajte luk oko 5 minuta.  U staklenu posudu s poklopcem stavite ocat, šećer, senf, ulje te 1/4 žličice soli i 1/2 žličice papra i dobro zatvorite. Tresite je tako dugo dok se šećer ne rastopi. Nalijte preljev u tavu s lukom i lagano kuhajte na slaboj vatri oko 2 minute. Dodajte krumpire, polovinu slanine, papriku i ukiseljeno povrće pa, miješajući, zagrijavajte oko 2 minute dok krumpire ne bude dobro izmiješan s preljevom. Pospite preostalom slaninom i peršinom. Poslužite toplo.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx