Trikovi za guljenje jaja

Iako nam se većini guljenje tvrdo kuhanih jaja bez nereda i odstranjivanja bjelanjka čini nemogućim, u nastavku vam donosimo trikove pomoću kojih ćete jaja guliti s guštom.

Trikovi za guljenje jaja

Kako se riješiti ljuske, a da jaje ostane netaknuto? Jeste li znali da se stara jaja lakše gule od svježih?

Da biste postigli kuhano jaje koje savršeno klizi iz svoje ljuske, mora se dogoditi jedna od dvije stvari: trebate ili pronaći način da smanjite ljepljivost bjelanjka, zbog čega se jaje lijepi za ljusku, ili pronaći način kako biste povisili pH jajeta, s alkalnom supstancom poput sode bikarbone.

TRIK SA SODOM BIKARBONOM
Za savršeno guljenje jaja, potrebno je napraviti sljedeće:
Dodajte pola čajne žličice sode bikarbone u litru vode i kuhajte po vašem uobičajenom receptu. Zatim probajte oguliti jaje, kojemu bi se ljuska trebala skidaju s velikom lakoćom u velikim komadima.

HLADNA JAJA U VRUĆU VODU?
Jeste li znali da ćete jaje lakše oguliti ako ih dodate u vruću vodu? Iako su mnogi od vas imali dosadašnju praksu uranjanja hladnog jajeta u hladnu vodu i potom kuhanja, iskustva ljudi na internetu pokazala su da se jaja lakše gule ako hladna jaja uronite u vruću vodu.

METODA VRTLOGA VODE
Čini se da kombinacija vode i miješanja uzrokuje odvajanje jajeta od ljuske u jednom velikom komadu. Nevjerojatno, zar ne?
U lonac dodajte jaja i malo hladne vode, a zatim kružnim pokretima vrtite lonac kako bi se jaja zajedno sa vodom kretala u obliku vrtloga. Nastaju raspukline koje će omogućiti jednostavno guljenje jaja u svega nekoliko komada. 

KOTRLJANJE KUHANOG JAJETA
Lagano kotrljanje kuhanog jajeta na dasci za rezanje (ili drugoj tvrdoj površini) dlanom stvara puno pukotina u ljusci, što navodno pomaže pri odvajanju ljuske od jajeta.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.