1. Tjestenina s tartufima
Sastojci:
- 150 g tjestenine
- 1 žlica maslaca
- 50g pršuta
- 1 žlica tartufate od crnog tartufa
- timijan, papar
- slatko vrhnje
- 50g parmezana
- 1 tartuf (za posluživanje)
Priprema:
- Stavi kuhati tjesteninu. Na zagrijanu tavu dodaj maslac, a kada se rastopi dodaj timijan i pršut narezan na trakice te kratko poprži pršut.
- Dodaj tartufatu i kratko poprži, a zatim dodaj slatko vrhnje i popapri.
- Kuhanu tjesteninu prebaci u tavu s malo vode od kuhanja i naribaj sir. Dobro provrti u tavi i prebaci u tanjur za posluživanje.
- Na vrh naribaj tartuf, a ako nemaš ribež, tartufe nareži nožem na tanke ploškice.
2. Tjestenina u umaku od vrhnja s lososom
Sastojci:
- 250 g tjestenine
- 50 g maslaca
- 3 dcl vrhnja za kuhanje
- 100 g dimljenog lososa
- svježi kopar, sol, papar
- parmezan (po želji)
Priprema:
- U vrućoj slanoj vodi skuhaj tjesteninu. U tavi otopi maslac, a zatim dodaj vrhnje za kuhanje i nasjeckani dimljeni losos.
- Kuhaj nekoliko minuta dok ne prokuha i dok losos ne pusti aromu.
- Umiješaj nasjeckani kopar, sol i papar. Skuhanu i ocijeđenu tjesteninu umiješaj u umak i posluži toplo uz dodatak parmezana po želji.
3. Tjestenina s ajvarom, pancetom i mozzarellom
Sastojci:
- 300 g špageta
- 100 g pancete narezane na kockice
- 300 ml vode od kuhanja
- 3-4 žlice ajvara
- 125 g mozzarelle
- naribani sir
- nekoliko listića bosiljka
Priprema:
- Skuhaj špagete u posoljenoj kipućoj vodi. Kada su gotove, izvadi i ocijedi, a 300 ml vode od kuhanja sačuvaj za umak.
- Na tavi preprži pancetu bez dodavanja masnoće. Kada se panceta lijepo karamelizira dodaj kuhanu tjesteninu i sve polij polovicom vode od kuhanja tjestenine i dobro promiješaj.
- Na kraju miješaj 3-4 žlice ajvara te dodaj još vode od tjestenine ako je potrebno.
- Ugasi vatru i umiješaj narezanu mozzarellu i svježi bosiljak.