Tri tjedna recepta: tjestenina na tri načina

Ovoga tjedna donosimo ti tri recepta s tjesteninom kao glavnim sastojkom

Tri tjedna recepta: tjestenina na tri načina

1. Tjestenina s tartufima


Sastojci:

  • 150 g tjestenine
  • 1 žlica maslaca
  • 50g pršuta
  • 1 žlica tartufate od crnog tartufa
  • timijan, papar
  • slatko vrhnje
  • 50g parmezana
  • 1 tartuf (za posluživanje)

Priprema:

  1. Stavi kuhati tjesteninu. Na zagrijanu tavu dodaj maslac, a kada se rastopi dodaj timijan i pršut narezan na trakice te kratko poprži pršut. 
  2. Dodaj tartufatu i kratko poprži, a zatim dodaj slatko vrhnje i popapri. 
  3. Kuhanu tjesteninu prebaci u tavu s malo vode od kuhanja i naribaj sir. Dobro provrti u tavi i prebaci u tanjur za posluživanje. 
  4. Na vrh naribaj tartuf, a ako nemaš ribež, tartufe nareži nožem na tanke ploškice.

2. Tjestenina u umaku od vrhnja s lososom


Sastojci:

  • 250 g tjestenine
  • 50 g maslaca
  • 3 dcl vrhnja za kuhanje
  • 100 g dimljenog lososa
  • svježi kopar, sol, papar
  • parmezan (po želji)

Priprema:

  1. U vrućoj slanoj vodi skuhaj tjesteninu. U tavi otopi maslac, a zatim dodaj vrhnje za kuhanje i nasjeckani dimljeni losos. 
  2. Kuhaj nekoliko minuta dok ne prokuha i dok losos ne pusti aromu.
  3. Umiješaj nasjeckani kopar, sol i papar. Skuhanu i ocijeđenu tjesteninu umiješaj u umak i posluži toplo uz dodatak parmezana po želji.

3. Tjestenina s ajvarom, pancetom i mozzarellom


Sastojci:

  • 300 g špageta
  • 100 g pancete narezane na kockice
  • 300 ml vode od kuhanja
  • 3-4 žlice ajvara
  • 125 g mozzarelle
  • naribani sir
  • nekoliko listića bosiljka

Priprema:

  1. Skuhaj špagete u posoljenoj kipućoj vodi. Kada su gotove, izvadi i ocijedi, a 300 ml vode od kuhanja sačuvaj za umak.
  2. Na tavi preprži pancetu bez dodavanja masnoće. Kada se panceta lijepo karamelizira dodaj kuhanu tjesteninu i sve polij polovicom vode od kuhanja tjestenine i dobro promiješaj.
  3. Na kraju miješaj 3-4 žlice ajvara te dodaj još vode od tjestenine ako je potrebno.
  4. Ugasi vatru i umiješaj narezanu mozzarellu i svježi bosiljak.