Gastro
Gastro

Tri tjedna recepta: tjestenina na tri načina

Tri tjedna recepta: tjestenina na tri načina
Ovoga tjedna donosimo ti tri recepta s tjesteninom kao glavnim sastojkom

1. Tjestenina s tartufima

Sastojci:

150 g tjestenine

1 žlica maslaca

50g pršuta

1 žlica tartufate od crnog tartufa

timijan, papar

slatko vrhnje

50g parmezana

1 tartuf (za posluživanje)

Priprema:

Stavi kuhati tjesteninu. Na zagrijanu tavu dodaj maslac, a kada se rastopi dodaj timijan i pršut narezan na trakice te kratko poprži pršut. 

Dodaj tartufatu i kratko poprži, a zatim dodaj slatko vrhnje i popapri. 

Kuhanu tjesteninu prebaci u tavu s malo vode od kuhanja i naribaj sir. Dobro provrti u tavi i prebaci u tanjur za posluživanje. 

Na vrh naribaj tartuf, a ako nemaš ribež, tartufe nareži nožem na tanke ploškice.

2. Tjestenina u umaku od vrhnja s lososom

Sastojci:

250 g tjestenine

50 g maslaca

3 dcl vrhnja za kuhanje

100 g dimljenog lososa

svježi kopar, sol, papar

parmezan (po želji)

Priprema:

U vrućoj slanoj vodi skuhaj tjesteninu. U tavi otopi maslac, a zatim dodaj vrhnje za kuhanje i nasjeckani dimljeni losos. 

Kuhaj nekoliko minuta dok ne prokuha i dok losos ne pusti aromu.

Umiješaj nasjeckani kopar, sol i papar. Skuhanu i ocijeđenu tjesteninu umiješaj u umak i posluži toplo uz dodatak parmezana po želji.

3. Tjestenina s ajvarom, pancetom i mozzarellom

Sastojci:

300 g špageta

100 g pancete narezane na kockice

300 ml vode od kuhanja

3-4 žlice ajvara

125 g mozzarelle

naribani sir

nekoliko listića bosiljka

Priprema:

Skuhaj špagete u posoljenoj kipućoj vodi. Kada su gotove, izvadi i ocijedi, a 300 ml vode od kuhanja sačuvaj za umak.

Na tavi preprži pancetu bez dodavanja masnoće. Kada se panceta lijepo karamelizira dodaj kuhanu tjesteninu i sve polij polovicom vode od kuhanja tjestenine i dobro promiješaj.

Na kraju miješaj 3-4 žlice ajvara te dodaj još vode od tjestenine ako je potrebno.

Ugasi vatru i umiješaj narezanu mozzarellu i svježi bosiljak.