1. Sirinki
To je ruska verzija uštipaka, a najčešće se jedu za doručak ili večeru. Možete ih kombinirati u slanom ili slatkom obroku, tj. s jogurtom, sirom i slaninom ili uz med i svježe voće. Ako pravite sirinke za slatki obrok u njih se dodaje vanilin šećer, a ako pravite za slane obroke, možete im dodati aromatične biljke.
Sastojci:
500 g tvrdog sira, 2 jaja, 20 g šećera, 100 g brašna, 3 žlice ulja, 50 g maslaca.
Priprema:
Sir mora biti suh i tvrd, pa se izmrvi vilicom te se u njega dodaju jaja, šećer i brašno. Umijesite u prozračnu smjesu pa ih uz pomoć brašna uvaljajte u male uštipke.
Pecite ih na maslacu i ulju, ispečene stavljajte na papir da se ocijede od masnoće pa ih jedite u kojoj god kombinaciji želite.
2. Peljmene
To je tijesto s nadjevom od mesa koje se naknadno kuha. To je ruska varijanta talijanskih raviola. Brzo se spremaju, a još brže jedu. Izuzetno su zahvalno jelo kada vam dođu iznenadni gosti. Svaki Rus ovo jelo sprema “naveliko” tj. kada se prave, peljmene se prave na kilograme. Višak se ostavlja u zamrzivaču, a kuha se samo ona dio koji će se odmah jesti.
Sastojci:
Za tijesto: oko 700 g oštrog brašna; 2,5 dl vode; 1 jaje; 1 žlica soli i malo ulja.
Za fil: 1 kg mljevenog mesa (može miješano ili čisto (janjetina, svinjetina, junetina)); 1 veća glavica luka; 1-2 češnja bijelog luka; 1 jaje; sol; biber.
Priprema:
Zamijesite tijesto tako da dobijete jednu elastičnu lopticu. Ostavite tijesto da se “odmara” jedno sat vremena. Za to vrijeme pripremite fil od mesa. Izribajte luk, bijeli luk, a zatim dodajte meso, začine i jaje pa sve lijepo umutite u jednu veliku mesnatu loptu.
Ostavite i fil da malo “odmori” .
Zatim razvucite tijesto na radni stol, pa lagano s čašom isjecite krugove. Svaki krug punite s filom od mesa i lagano ih savijte tako da podsjećaju na talijanske raviole. Ali možete ih saviti kako želite, to nije bitno, važno je samo da fil ne iscuri iz tijesta.
Poslužite ih tople, prelivene mileramom i sitno sjeckanim peršunom.
3. Boršč
Rusa ništa ne može zagrijati bolje od tradicionalnog boršča. Osim tijela, boršč grije i dušu. To je jelo koje se u Rusiji također sprema naveliko i jede se po nekoliko dana obično za vrijeme ručka.
Sastojci:
1 pile, 1 cikla, 2 krumpira, pola glavice kupusa, 1 luk, 1 mrkva, 2dl soka od rajčice, ulje, sol, oko 4 litre vode.
Priprema:
U 4 litra vode dodajte piletinu pa kuhajte dok se meso sasvim ne raskuha. Izvadite meso i stavite ga sa strane. U juhu dodajte ciklu isječenu na kockice pa kuhajte dok se sasvim ne skuha, dodajte joj zatim sitno nasjeckan krumpir pa također kuhajte dok se ne skuha krumpir. Zatim dodajte kupus izriban kao za salatu i pustite da se kuha još 15-ak minuta. Zatim napravite zapršku tako što ćete luk upržiti na ulju dok postane staklast, pa mu dodajte ribanu mrkvu i sok od rajčice. Sve to dodajte u lonac pa kuhajte još par minuta. Zatim dosolite po želji.
4. Ruska salata ili salata Olivije
Poslije pada Napoleona, na ruski dvor došao je francuski kuhar, koji je budućim koljenima ostavio ovaj specijalitet.
Jednoga dana iznio je na carsku trpezu salatu napravljenu od fino isjeckanog različitog povrća i mesa, začinjenu majonezom. Salata je oduševila prisutne, a onda su je, u čast njenog tvorca nazvali „salata Olivije”.
5. Slanina, bijeli luk i votka
Pravi Rus zna da se zima ne može “izgurati” bez slanine, bijelog luka i votke. Ovo je u Rusiji tradicionalna večera i može se jesti uz domaću pogaču.
Ruska kuhinja u sebi ima elemente francuske kuhinje, ali i jela zemalja bivšeg SSSR-a zbog čega zapravo predstavlja zanimljiv spoj okusa. Uživajte u pripremanju i jelu!