Zdravi, ukusni i svestrani

Od tofua do leće: 10 najboljih veganskih izvora proteina

Veganska prehrana ne mora značiti nedostatak proteina. Štoviše, postoji toliko ukusnih i nevjerojatnih izvora proteina koji ne samo da su zdravi, već su i zasitni

pexels-alesia-kozik-6631960.jpg
Foto: Pexels

Soja

Proteini soje jedan su od prakrtički obaveznih dijelova zdrave biljne prehrane. Hrana poput tofua, tempeha, edamamea, pa čak i sojinog mlijeka odlična su opcija za dodavanje proteina u prehranu. Sveprisutni veganski protein često se povezuje s obrađenim pljeskavicama ili tajanstvenom "mesnom" štrucom, ali soja je puno više od toga. Od doručka i predjela do ručka, večere i deserta, svestrani proteini od soje mogu se iskombinirati u baš svakom obroku u danu, a većina stručnjaka preporučuje jesti do dvije porcije hrane od soje dnevno jer su sojini izoflavoni zdravi za srce i mogu pomoći u smanjenju oštećenja mišića tijekom vježbanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Tempeh: 17 g proteina u 85 g
  • Edamame bez ljuske: 9 g proteina u 75 g
  • Tofu: 9 g proteina na 85 grama
  • Sojino mlijeko: 7 g proteina u 1 šalici
2/11