Ako želiš dodati više povrća u jelovnik tikvice su idealan izbor. Lako se pripremaju i mogu se kombinirati s gotovo svime od toga da budu podloga za pizzu, pa do umaka u tjestenini , ali kao ukusan i brz prilog koji možeš 'baciti' na rošitlj. U svijetu se pripremaju na razne načine. Primjerice, u Italiji se koriste u pripremi kruha, u Turskoj u pripremi palačinki, a u Bugarskoj ih se poslužuje s jogurtom, a mogu se i pohati iako tada i nisu toliko zdrave.
U kori tikvica nalazi se puno hranjivih tvari pa ih se ne preporučuje guliti. Imaju nizak udio ugljikohidrata, odličan su izvor vitamina B i C i pružaju osjećaj sitosti pa se često koriste tijekom procesa mršavljenja. U nastavku saznaj koje recepte vrijedi isprobati.
Burrito od tikvica
Sastojci:
3 tikvice prepolovljene po dužini
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
Malo soli
Svježe mljeveni crni papar
1/2 nasjeckanog luka
2 češnja češnjaka
450 g mljevene govedine
1/2 žličice chili papra
1/2 žličice mljevenog kumina
Paprike
Crni grah
Nasjeckana cherry rajčica
Kukuruz
Gauda ili neki drugi masni sir
Svježe nascjeckani korijander (za ukras)
Priprema
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Nareži tikvice po dužini i izdubi unutrašnjost
- Stavi polovice tikvica s prerezanom stranom prema gore na lim za pečenje i dodaj 1 žlicu ulja na njih te začini paprom i soli
- Peci u pećnici 10 minuta dok ne postanu jarko zelene i mekane
- U velikoj tavi na srednjoj vatri zagrij ulje i dodaj luk i tikvice te ih prži oko 5 minuta dok ne omekšaju
- Dodaj češnjak i kuhaj oko jednu minutu
- Dodaj mljevenu govedinu i usitni meso. Kuhaj meso oko 6 minuta
- Umiješaj čili u prahu, kumin, papriku, sol, papar, crni grah, cherry rajčice i kukuruz
- Dobivenu smjesu napuni u tikvice, a na vrh stavi sir
- Peci u pećnici 15 minuta dok se sir ne otopi
Tikvice punjene makaronima sa sirom
Sastojci:
4 velike tikvice prepolovljene po dužini
3 žlice otopljenog maslaca
Malo soli
Svježe mljeveni crni papar
1 manja glavica nascjeckanog žutog luka
4 češnja češnjaka
1/2 žličice dimljene crvene paprike
1/2 žličice mljevene gorušice
1/4 žličice svježe mljevenog muškatnog oraščića
Makaroni tjestenina
500 ml punomasnog mlijeka
1/4 kremastog sira
Masni sir poput Gaude
Ljuti umak (po želji)
Priprema
- Oguli i izreži tikvice i malom žlicom izdubi unutrašnjost
- Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva i na lim za pečenje stavi tikvice. Premaži tikvice maslacem i začini paprom i soli. Peci 15 minuta dok tikvice ne omekšaju.
- U velikom loncu na srednje jakoj vatri zagrij preostali maslac. Dodaj sitno nasjeckanu tikvicu, luk, češnjak, 1 žlicu soli, 0,5 žličice papra, papriku, senf, kajenski oraščić i muškatni oraščić i miješaj 10- 12 minuta dok ne postane mekano i kremasto
- Dodaj makarone, mlijeko i vrhnje i pusti da lagano zakuha
- Smanji temperaturu na srednju i kuhaj uz često miješanje oko 6 minuta
- Postupno dodaj sir i zatim žlicom stavljaj gotove makarone u tikvice
- Peci još tikvice 15- 18 minuta dok ne omekšaju
Pizza tikvice
Sastojci:
4 velike tikvice prepolovljene po dužini
Pasirana rajčica
Narezana mozzarela
Mini feferoni
Sjeckani svježi bosiljak (za ukras)
Priprema
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva
- Nareži tikvice i izdubi unutrašnjost
- U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrij maslinovo ulje i dodaj tikvice. Isprži ih 6- 8 minuta dok ne omekšaju, a zatim dodaj pasiranu rajčicu
- Žlicom nanesi umak, a zatim na vrh stavi mozarellu i mini feferone
- Peci 15 minuta dok tikvice ne omekšaju, a sir ne porumeni