Makoljupce će oduševiti ovaj jednostavan, a izuzetno slastan kolač koji donosi kombinaciju maka, čokolade i ruma. Savršen je nedjeljni desert nakon ručka.
Teško mu je odoljeti: Slasni kolač s makom i čokoladom
Sastojci
Priprema
Za početak, naribaj 50 g čokolade. Odvoji žumanjke od bjelanjaka i pripremi si sve ostale sastojke. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Tepsiju ili okrugli kalup za torte obloži papirom za pečenje.
Miksaj žumanjke sa šećerom dok smjesa ne postane pjenasta. Dodaj omekšani maslac i miksaj dok se svi sastojci ne sjedine.
U smjesu dodaj ribanu čokoladu, mljeveni mak i rum (ili mlijeko).
Izmiksaj snijeg od bjelanjaka i lagano umiješaj u smjesu s makom. Polagano miješaj špatulom kako bi se dvije smjese sjedinile.
Prebaci u kalup za pečenje i peci na 180 stupnjeva oko 30 minuta. Ostavi da se kolač ohladi na sobnoj temperaturi.
Dok se kolač hladi, pripremi čokoladnu glazuru. Otopi 100 g čokolade na pari, zajedno sa 3 žlice slatkog vrhnja. Prelij po kolaču, ostavi da se stisne i uživaj u slasnim zalogajima.
Po želji, kolač možeš ukrasiti i kriškama naranče te sjemenkama maka.
Savjet
Za dodatnu sočnost ispod čokoladne glazure kolač možeš premazati pekmezom od šljva. Također, ne voliš li okus ruma u kolačima, možeš ga slobodno zamijeniti mlijekom.