Jednostavna i ukusna: Sa štrudlom od trešanja nikad ne možeš pogriješiti

Elegantna i lagana. Ako se dvoumiš oko deserta za sutrašnji ručak, imamo pobjednika - finu i sočnu štrudlu od trešanja

Jednostavna i ukusna: Sa štrudlom od trešanja nikad ne možeš pogriješiti
Foto: Profimedia
Deserti punjeni voćem uvijek su dobra ideja za vruće ljetne dane, a još kad je sezonsko domaće voće u pitanju, gozba može početi. Ovaj desert je toliko jednostavan da se priprema paralelno s ručkom. Hrskavu izvana, sočnu iznutra, štrudlu od trešanja možeš napraviti u svega par koraka. Osim što će zavodljivo izgedati na tanjuru, ova neodoljiva kombinacija zadovoljit će i najveće kritičare. Tanko prhko tijesto, sitni posip od šećera i nadjev koji često ni ne pustimo da se ohladi prije nego ga pojedemo, čine ovaj desert pravom fantazijom za nepce.

Sastojci

550 g trešanja
50 g šećera
1 kriška bio limuna
2 žlice limunovog soka
1 paket tijesta za štrudlu
1 žlica krušnih mrvica
2 g cimeta u prahu
1 kom jaja
1 žlica smeđeg šećera

Priprema

01.

Trešnje operi, lagano nožem zareži svaku po sredini i izvadi koštice. Otkoštene trešnje stavi u posudu u kojoj će odstajati par minuta. Očišćenim trešnjama dodaj šećer, sok od limuna i kuhaj ih na srednjoj vatri 7 - 10 minuta dok ne puste sokove. Dodaj gustin ili kukuruzni škrob kako bi se smjesa zgusnula i pusti da zavri na 30 sekundi. Nakon toga ostavi da se hladi na sobnoj temperaturi.

02.

Dok se nadjev od trešanja hladi, pripremi tijesto. Ako nisi spretna i ne znaš zamijesiti svoje, možeš koristiti tijesto za savijače kupljeno u trgovini. Trebat će ti 25cm x 40cm tijesta za ovu količinu nadjeva.

03.

Na tijesto položi po duljini nadjev od trešanja pazeći pritom da nadjev ne curi previše prema rubovima. Po nadjevu pospi smeđi šećer i krušne mrvice i malo cimeta. Sada preklopi lijevu i desnu stranu tijesta ( otprilike do nadjeva) te isto napravi i s gornjom i donjom stranom tijesta tako da preklopiš nadjev u potpunosti.

04.

Pažljivo premjesti štrudlu na lim za pečenje. Za ljepšu boju, premaži gornji dio štrudle jajetom i nožem napravi površinske brazde po štrudli. Peci 40 minuta na temperaturi od 180 stupnjeva dok ne dobije zlatnu boju.

Savjet

Sezona trešanja još traje pa je najbolje iskoristit svježe otkoštane voćke za nadjev. Ali ako nemaš svježe, poslužit će i smrznute, pa i one iz kompota.

žena.hr
14.7.2022.