Sve najbolje uz blagdanska vege jela!

Zeleni ponedjeljak za blagdanski stol

Sve najbolje uz blagdanska vege jela!

Prijatelji životinja pripremili su ove godine posebnu čestitku za vas - poziv da na blagdanskom stolu uživate u jelima pripremljenima isključivo od sastojaka biljnog podrijetla. Stoga nude recepte za kremastu zimsku juhu od graha i ječma, pečenku od seitana s krumpirom, sa salatom od mrkve i celera i umakom od hrena kao prilozima, francusku salatu u kombinaciji s pohanim sojinim medaljonima, sarmu od seitana i kuhanih žitarica, vegansku 'hladetinu' od dimljenog seitana te za tradicionalne slastice - makovnjaču, orehnjaču, savijaču od lješnjaka i pistacija, poljupce od oraha i čupavce. Dobar tek, uz sretne i suosjećajne blagdane!

PRIJEDLOG JELOVNIKA


DORUČAK

Zeleni frape

Zeleni frape
Sastojci: 1 mrkva (narezana na veće komade), 4 cvijeta brokule, 2 šake špinata, 1 jabuka (narezana na veće komade), 2 naranče (oguljene i narezane na veće komade), 1-2 čaše soka od naranče
Priprema: Sve sastojke samljeti u blenderu 2-3 minute dok se ne dobije glatka smjesa. Gustoću napitka prilagoditi koristeći sok od naranče.

RUČAK

Seitan u umaku od vrhnja s crvenim kupusom i knedlama
Salata od mrkve i celera
Orehnjača

Seitan u umaku od vrhnja s crvenim kupusom i knedlama
Sastojci: ½ kg dimljenog seitana, 1 veliki luk, 1 svežanj povrća za juhu, 1 limun, 1 naranča, 6-7 zgnječenih bobica borovice, ½ lovorova lista, 2 klinčića, ½ paketića sojinoga, zobenog ili rižinog vrhnja za kuhanje, 1 šalica juhe od povrća, glatko brašno, 1/8 l crnog vina, 1 paket dimljenog tofua, sol, papar, ulje; za crveni kupus - 1 kg crvenog kupusa, 2 velike kiselkaste jabuke, 1 limun, 1 žličica sjeckanog kima, 1 veliki luk, jabučni ocat, glatko brašno, 1/8 l crnog vina, sok ½ naranče, sol, ulje; za knedle - 300 g suhe žemlje narezane na sitne kockice, 150 g margarina, 1 svežanj peršina, 1 muškatni oraščić, 80 g oštroga brašna, ½ l sojinoga mlijeka, sol

Priprema:Luk narezati i popržiti na ulju. Povrće za juhu također sitno narezati i pržiti s lukom. Dodati borovice, koricu od pola limuna i pola naranče, klinčiće i lovorov list. Sve posuti glatkim brašnom i nastaviti pržiti dok ne postane polumekano. Posoliti, popapriti, doliti juhu od povrća, vrhnje za kuhanje i vino te pirjati u pećnici dok ne omekša. Lovor i klinčiće odstraniti. Dodati sok pola limuna i naranče i sve protisnuti štapnim mikserom. Treba nastati umjereno gust umak. Posoljeni seitan popržiti u ulju i kuhati u gotovom umaku još desetak minuta. Dimljeni tofu narezati na tanke kriške i zapeći. Poslužiti sa seitanom iz umaka. Za crveni kupus: kupusu izvaditi sredinu, izrezati ga na tanke rezance i pomiješati s limunovim sokom, kimom i na listiće narezanim jabukama. U velikom loncu na ulju pržiti sitno narezani luk dok lagano ne potamni. Zaliti s 1/16 l jabučnog octa. Dodati crveni kupus i poklopljeno pirjati u vlastitom soku. Miješati da ne zagori. Ako je potrebno, dodati malo vode, ali nikako ne kuhati u vodi. Kad je skoro mekano, posuti brašnom, posoliti i zapržiti. Okus usavršiti s crnim vinom i narančinim sokom. Za knedle: u zdjelu staviti komadiće suhe žemlje te preliti s rastopljenim margarinom i ugrijanim sojinim mlijekom. Posoliti, posuti ribanim muškatnim oraščićem i pomiješati sa sjeckanim peršinom i brašnom. Mokrim rukama oblikovati knedle i kuhati na pari, nikako ne u vodi. Smjesa za knedle ne smije biti prečvrsta, a gustoća ovisi o količini brašna.

Salata od mrkve i celera
Sastojci: 500 g mrkve, 300 g celera, majoneza bez jaja, limunov sok, sol, papar
Priprema: Naribati mrkvu i celer. Dodati majonezu, limunov sok, sol i papar i dobro pomiješati da se sve poveže.

Orehnjača
Sastojci:za tijesto - 1 kg polubijeloga brašna (tip 850), 4 g svježega kvasca, 3-4 žlice ulja, 3 žlice smeđeg šećera, sojino mlijeko, prstohvat soli, malo kurkume; za nadjev – 700 g mljevenih oraha, smeđi šećer, sojino mlijeko, korica limuna, grožđice namočene u rumu (po želji)
Priprema: Svježi kvasac pomiješati s 2 dl toploga (ne smije biti vruće) mlijeka, 2 žlice brašna i žlicom šećera. Dobro razmutiti i ostaviti na toplome da se diže. Dobivenu smjesu umiješati u brašno i dodati sol, šećer, ulje, kurkumu i sojino mlijeko prema potrebi, pa zamijesiti glatko tijesto. Ostaviti da se ponovno diže. Nadjev napraviti od oraha, prelivenih vrućim sojinim mlijekom. Dodati šećer, grožđice i naribanu limunovu koricu. Kad se tijesto udvostručilo, razvaljati ga na debljinu od 2 cm. Napuniti nadjevom i saviti u valjak. Staviti na nauljeni viši lim i pustiti da se diže još oko 15 minuta. Peći 35 – 45 minuta na 180°C.


VEČERA

Zimska juha od luka

Zimska juha od luka
Sastojci: 10 glavica luka, 3 češnja češnjaka, žličica suhog timijana, prstohvat origana, maslinovo ulje, sol, crni papar, 6 šalica temeljca od povrća, 2 dl crnog vina, 2 žlice tamarija; integralni kruh, dimljeni tofu
Priprema: Na maslinovom ulju pirjati luk narezan na tanke polumjesece, usitnjen češnjak i začine dok luk ne poprimi smeđu boju. Zaliti vinom i kuhati nekoliko minuta, a zatim temeljcem i kuhati još 40-ak minuta. Potkraj ubaciti tamari, sol i papar. Kockice kruha posuti maslinovim uljem, posoliti i peći u pećnici 15-ak minuta na 200 Celzijevih stupnjeva, povremeno miješajući. Juhu poslužiti s kockicama kruha i naribanim dimljenim tofuom.


Za međuobroke: kivi, sušene smokve, banana, mandarina

Dobar tek!