Schwarzwald torta od višanja je klasik među tortama. Ovaj je popularni desert istovremeno čokoladni, kremast i voćni – možemo li poželjeti više? Pronašle smo izvorni recept iz domovine ove torte zahvaljujući kojem će tvoja Švarcvaldica ispasti kao da je iz slastičarne
Schwarzwald torta: originalani njemački recept za omiljenu tortu s višnjama i čokoladom
Sastojci
Priprema
Pećnicu stavi grijati na 200 stupnjeva.
Razdvoji žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke skupa sa soli utuci u čvrstu smjesu.
Zatim dodaj šećer i nastavi miješati dok se šećer ne otopi. Polako dodaj i žumanjke.
Pomiješaj kakao i škrob te dodaj na smjesu od jaja. Lagano umiješaj pjenjačom.
Obloži lim za pečenje (promjera 26 cm) papirom za pečenje i ulij smjesu za biskvit. Peci 20 do 30 minuta na 200 stupnjeva.
Nakon što izvadiš biskvit iz pećnice, okreni ga na drugi stranu, a kad se ohladi skini papir za pečenje.
Operi višnje i pusti da se ocijede. Izaberi 14 lijepih komada i stavi ih na stranu za ukrašavanje.
Ostatak višanja pomiješaj s 2 žlice šećera i pusti da se šećer upije. Zatim ih stavi na cijedilo da izađe višak tekućine. Odvoji nekoliko žlica soka.
Ostali sok i vodu napuni u mjericu od 150 ml. Pomiješaj 2 žlice škroba i vodu. Prokuhaj mješavinu soka i vode sa štapićem cimeta. Dodaj višnje i na kraju mješavinu škroba i vode.
Sve skupa još jednom stavi na vatru i eventualno dodaj malo šećera. Zatim izvadi štapić cimeta i pusti da se smjesa ohladi.
Biskvit odreži na tri jednaka dijela. Jedan dio stavi u kalup za tortu. U vrhnje stavi šećer i zamuti čvrsti šlag. Šlagom tanko premaži donju polovicu biskvita.
Preostali šlag stavi u vrećicu s rupicom i našpricaj 3 kruga šlaga na donju polovicu biskvita. Međuprostor između šlaga napuni polovicom ukupne smjese od višanja. Na to oprezno položi srednji dio biskvita i ponovi postupak.
Treći dio biskvita nakvasi preostalim sokom od višanja i zatim tortu sa svih strana ukrasi šlagom. Naribaj čokoladu u male pahuljice i pospi ju po torti sa svake strane, a zatim gore složi preostale višnje.
Savjet
Kod miješanja šlaga dodaj jednu ili dvije vrećice učvršćivača kako bi dobila čvršći šlag.