Što je Božić bez medenjaka? Imamo odličan recept Tamare Ivančić

Medenjaci su nezaobilazni kolačići na svakoj božićnoj trpezi, a blogerica Tamara Ivančić koja vodi blog Ave Dulcis s nama je podijelila svoj recept

Što je Božić bez medenjaka? Imamo odličan recept Tamare Ivančić
Foto: Tamara Ivančić
Kada pomislimo na Božić i božićne kolačiće, prva asocijacija su nam medenjaci, kolačići koji s pravom nose titulu jednih od najpopularnijih božićnih kolačića. Ukusni i prhki, ovi kolačići savršena su blagdanska slastica koja se vrlo jednostavno napravi, a vrlo je zabavno igrati se s njima i ukrašavati ih, pa je pravljenje medenjaka i vrlo zabavna blagdanska aktivnost. Medenjake ćemo raditi i ove godine, a kako bismo ih napravili što bolje, za recept smo se obratili domaćoj blogerici Tamari Ivančić koja vodi blog Ave Dulcis - u nastavku ti donosimo njezin jednostavan način pripreme ukusnih medenjaka.

Sastojci

350 g oštrog brašna
200 g šećera
2 veća jaja
150 g maslaca
100 g mljevenih oraha
1 žličica mljevenog cimeta
1 žličica muškatnog oraščića
3 žlice meda
3 žlice ruma
0.25 žličice praška za pecivo
1 korica limuna i naranče

Priprema

01.

Sve sastojke stavi u zdjelu pa pomiješaj mikserom sa spiralnim nastavcima. Smjesa je prilično mekana pa je potrebno staviti je u hladnjak preko noći da se stegne.

02.

Pripremi pleh za pečenje pa otkidaj komadiće tijesta i oblikuj kuglice veličine lješnjaka. Tijesto možeš i izvaljati i izrezivati modlicama.

03.

Medenjake peci u zagrijanoj pećnici na 150 stupnjeva oko 20 minuta.

04.

Ohlađene medenjake možeš glazirati čokoladom ili royalom ili ukrasiti šećernom masom ili marcipanom.

Savjet

Za bolji okus, dodaj malo soli i vanilije.

N.B.
23.12.2021.