Sočni kolač od limuna koji uspije baš svaki put

Ovaj tradicionalni britanski biskvitni kolač s glazurom jednostavno je napraviti, a okusom nimalo ne zaostaje za mnogo kompliciranijim slasticama.

Sočni kolač od limuna koji uspije baš svaki put
Foto: Unsplash

Sastojci

190 grama glatkog brašna
1 žlica praška za pecivo
175 grama maslaca sobne temperature
165 grama šećera
2 komada velikih jaja
1 korica limuna
0.5 žličica soli
1 žličica ekstrakta vanilije
60 ml mlijeka
60 ml cijeđenog soka od limuna
150 grama šećera u prahu
2 žlice mlijeka
1 žlica soka od limuna

Priprema

01.

Pripremi kalup za kruh. Postavi papir za pečenje kako bi lakše izvadila kolač. Pećnicu ugrijj na 180 stupnjeva.

02.

U posudi pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sol. Ostavi po strani.

03.

U zasebnoj posudi maslac sobne temperature pjenasto izradi sa šećerom. Dodaj jaje po jaje miksajući mikserom između svakog dodavanja.

04.

Dodaj aromu vanilije i koricu limuna. Ponovo sve izmiksaj.

05.

Dodaj polovicu brašna, mlijeko i sok od limuna. Špatulom ili mikserom na laganoj brzini sve sjedini.

06.

Dodaj preostalo brašno i pomješaj dok ne dobiješ kompaktnu smjesu.

07.

Smjesu stavi u kalup, po potrebi poravnaj površinu kolača.

08.

Kolač peci 40-ak minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.

09.

Kolač ostavi u kalupu 10-ak minuta pa ga prebaci na rešetku za hlađenje.

10.

Kada se kolač ohladi pripremi glazuru. Pomješaj šećer u prahu s mlijekom i sokom limuna. Miješaj dok ne dobiješ kompaktnu smjesu. Ako glazura i dalje djeluje pregusta dodaj malo soka od limuna, ako djeluje rijetka dodaj malo šećera u prahu. Glazuru odmah prelij preko kolača.

Savjet

Ovaj kolač možeš čim je pečen premazati sirupom od soka i limuna kako bi ga dodatno zasladila i učinila sočnim, no čak i ako preskočiš taj korak on će biti neodoljiv.

žena.hr
31.1.2021.