Tko ne voli šljive? Ovo voće krajem ljeta glavna je zvijezda brojnih slastica, a jedna od njih je i savijača. Priprema joj nije prekomplicirana, možeš koristiti kupovno tijesto, a zasladit će cijelu obitelj ili društvo. Evo recepta!
Sočna savijača sa šljivama koja nas vraća u djetinjstvo
Broj osoba8 osoba
Vrijeme pripreme60 min
Dok ljeti obožavamo jednostavne voćne recepte, već se krajem kolovoza prebacujemo na nešto drugačije poslastice. Kako tada mnoga kućanstva imaju šljiva ili jabuka (kojih ne nedostaje ni u trgovinama), tako svojih 'pet minuta' dobivaju razne varijante savijača. Posebno nam se sviđa savijača sa šljivama jer njih često imamo u hladnjaku i zamrzivaču, a isplati se eksperimentirati njima. Ipak, nekad je teško odabrati recept - neki preferiraju lisnato tijesto, a neki tanko, filo tijesto. Ovakve savijače možeš kombinirati s orahom ili grožđicama, a šećer u prahu dotjerat će tu rapsodiju okusa. I ono najvažnije - za izradu savijače sa šljivama trebat će ti otprilike sat vremena što i nije puno s obzirom na to da je ovo desert idealan za goste, a odličan je i sljedećeg dana. Sastoji se od nekoliko sastojaka, a ni priprema joj nije prekomplicirana. Nisi sigurna kako bi ti ispale kore? Nema veze, možeš koristiti i kupovne, no za ovaj je recept važno da su tanko izvaljane, odnosno da je riječ o filo tijestu.
Sastojci
320 grama očišćenih srednje velikih šljiva
55 grama nasjeckanih oraha
65 grama nasjeckanih grožđica
60 grama šećera u prahu
1 žličica mljevenog cimeta
4 lista filo tijesta
2 žlice biljnog ulja
125 grama kiselog vrhnja
1 žličica šećera u prahu
Priprema
01.
Zagrij pećnicu na 220°C. U srednjoj posudi pomiješaj šljive, orahe, grožđice i cimet.
02.
Jedan filo list stavi na čistu površinu. Premaži s malo ulja. Na vrh stavi drugi list filo tijesta i opet premaži uljem. Isto učini s preostalim filom. Smjesu od šljiva i dodataka razmaži duž kratkog ruba filo tijesta, i to tako da ostaviš po četiri centimetra sa svake strane.
03.
Savijaču presavini sa strane pa čvrsto smotaj u obliku cjepanice (duguljasti oblik). Dodaj nadjev i premaži preostalim uljem. Stavi u lim za pečenje i peci 15-20 minuta ili dok desert ne porumeni.
04.
Dok čekaš, umuti vrhnje u zdjeli. To možeš poslužiti uz savijaču.
05.
Ispečenu savijaču posipaj šećerom u prahu ili posluži s kuglicom sladoleda od vanilije.