Sočna pita s borovnicama: Savršeno osvježavajući ljetni desert

Ljeti ne volimo jesti teške kreme i biskvite, već nam je draže zasladiti se laganim, osvježavajućim desertima na bazi sira, voća i jogurta. Upravo takav jedan recept je i ovaj za najsočniju pitu s borovnicama.

Sočna pita s borovnicama: Savršeno osvježavajući ljetni desert
Foto: www.profimedia.hr
Volimo prhko tijesto, mekane kremaste teksture jogurt pita, ali i voćna punjenja, a sada smo pronašle i divan ljetni recept za lagani kolač u kojem su glavna zvijezda borovnice. Kako se te male vitaminske bombice zdravlja sada može pronaći na svim tržnicama Lijepe Naše, odlučile smo ih iskoristiti u ovom desertu i zasladiti si lipanj. Vjeruj nam, ovaj kolač oduševit će i mlade i stare, a jednostavno se priprema, pa ga možeš pripemiti već danas.

Sastojci

250 g margarina
100 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
4 žumanjka od jajeta
2 velike žlice kiselog vrhnja
1 ribana korica limuna
450 g oštrog brašna
1 vrećica brašna za pecivo
300 g borovnica
4 bjelanjka od jajeta
120 g šećera
450 g grčkog jogurta
360 g kiselog vrhnja
1 žličica arome vanilije
0.5 žlice ribane limunove korice
5 žlica oštrog brašna

Priprema

01.

Za početak u zdjelu stavi margarin sobne temperature, šećer i vanilin šećer pa sve dobro zgnječi i pomiješaj. Dodaj žumanjke, kiselo vrhnje i ribanu koricu limuna i još jednom sve dobro promiješaj vilicom. Sada dodaj smjesi brašno i prašak za pecivo, malo izmiješaj rukom pa umijesi fino kompaktno tijesto koje se ne lijepi. Podijeli tijesto na dva dijela, a jedan neka bude malo veći. Oba dva dijela tijesta zamotaj u prozirnu foliju i veći dio stavi u frižider, a manji u zamrzivač. Neka se tijesta hlade barem 30 minuta.

02.

Od bjelanjaka umuti čvrsti snijeg uz postepeno dodavanje šećera. Potom dodaj grčki jogurt, kiselo vrhnje, aromu vanilije i ribanu koricu limuna te na kraju brašno. Sve sjedini mikserom na najmanjoj brzini, da se lijepo poveže.

03.

Izvadi veći komad tijesta iz frižidera, pobrašni radnu površinu i razvaljaj tijesto na veličinu tepsije u kojoj ćeš peći kolač. Prebaci tijesto u tepsiju. Preko tijesta izlij kremu od grčkog jogurta i kao nadjev dodaj oprane svježe borovnice. Na kraju izvadi manji komad tijesta i naribaj ga preko cijelog kolača.

04.

Stavi peći kolač na 180 stupnjeva, odnosno dok ne dobije lijepu zlatno-žutu boju.

Savjet

Umjesto borovnica u ovaj kolač možeš staviti i drugo voće. Osim bobičastog voća, odlično će se uz ovu kremastu pitu slagati i breskve i marelice, pa recept možeš prilagoditi onim plodovima koji su trenutno na vrhuncu sezone.

žena.hr
21.6.2022.