Ljeti ne volimo jesti teške kreme i biskvite, već nam je draže zasladiti se laganim, osvježavajućim desertima na bazi sira, voća i jogurta. Upravo takav jedan recept je i ovaj za najsočniju pitu s borovnicama.
Sočna pita s borovnicama: Savršeno osvježavajući ljetni desert
Sastojci
Priprema
Za početak u zdjelu stavi margarin sobne temperature, šećer i vanilin šećer pa sve dobro zgnječi i pomiješaj. Dodaj žumanjke, kiselo vrhnje i ribanu koricu limuna i još jednom sve dobro promiješaj vilicom. Sada dodaj smjesi brašno i prašak za pecivo, malo izmiješaj rukom pa umijesi fino kompaktno tijesto koje se ne lijepi. Podijeli tijesto na dva dijela, a jedan neka bude malo veći. Oba dva dijela tijesta zamotaj u prozirnu foliju i veći dio stavi u frižider, a manji u zamrzivač. Neka se tijesta hlade barem 30 minuta.
Od bjelanjaka umuti čvrsti snijeg uz postepeno dodavanje šećera. Potom dodaj grčki jogurt, kiselo vrhnje, aromu vanilije i ribanu koricu limuna te na kraju brašno. Sve sjedini mikserom na najmanjoj brzini, da se lijepo poveže.
Izvadi veći komad tijesta iz frižidera, pobrašni radnu površinu i razvaljaj tijesto na veličinu tepsije u kojoj ćeš peći kolač. Prebaci tijesto u tepsiju. Preko tijesta izlij kremu od grčkog jogurta i kao nadjev dodaj oprane svježe borovnice. Na kraju izvadi manji komad tijesta i naribaj ga preko cijelog kolača.
Stavi peći kolač na 180 stupnjeva, odnosno dok ne dobije lijepu zlatno-žutu boju.
Savjet
Umjesto borovnica u ovaj kolač možeš staviti i drugo voće. Osim bobičastog voća, odlično će se uz ovu kremastu pitu slagati i breskve i marelice, pa recept možeš prilagoditi onim plodovima koji su trenutno na vrhuncu sezone.