Sočna i brza torta od limuna s manje kalorija

Kolač kakav se pekao u kuhinjama naših baka dobio je 'upgrade' te je još lakši i manje opasan za našu liniju jer sadržava manje kalorija, ali je jednako sočan, mirisan i pun okusa kao original koji pamtimo iz djetinjstva

Sočna i brza torta od limuna s manje kalorija
Foto: www.profimedia.hr
Kad je život u pitanju, nema boljeg od kombinacije slatkog i kiselkastog. Isto vrijedi i za kolače. Našim su nepcima najzanimljivije i najukusnije poslastice s dva oprečna okusa -sve je u balansu. Ova torta neodoljivo je voćna i svježa, zahvaljujući limunu, ali opet super slatka - baš kakva savršena torta i treba biti. Kolač od limuna jednostavan je za pripremu, a dobra je vijest da je i veganski, dakle ne sadrži namirnice životinjskog podrijetla. Tako je idealan i za one koji ne podnose laktozu ili su alergični na jaja. Tražiš osvježavajuć kolač kao desert nakon laganog proljetnog ručka? Ne traži dalje.

Sastojci

1 komad bio limuna
300 grama bijelog brašna
2 čajne žličice praška za pecivo
200 grama šećera
1 vrećica vanilin šećera
150 mililitera bademovog mlijeka
150 mililitera biljnog ulja
200 grama šećera u prahu

Priprema

01.

Lim za pečenje promjera 25 cm premaži uljem i pospi brašnom.

02.

Operi limun i naribaj otprilike 3 čajne žličice limunove korice. Iscijedi sok iz limuna.

03.

Pećnicu stavi grijati na 180 stupnjeva.

04.

U zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo, šećer i vanilin šećer. Dodaj biljno mlijeko i ulje. Zatim dodaj naribanu limunovu koricu i pola iscijeđenog sika (oko 60 ml). Sve skupa dobro promiješaj.

05.

Smjesu stavi u lim za pečenje i zagladi nožem. Peci na sredini pećnici 40 do 50 minuta, na 180 stupnjeva.

06.

Izvadi kolač i pustiti da se ohladi. Pomiješaj šećer u prahu s preostalim limunovim sokom dok ne dobiješ glatku smjesu te time premaži tortu s gornje strane i zagladi nožem.

Savjet

Ako kolač radiš za najmlađe članove obitelji, ukrasiti ga možeš šarenim bombonima ili specijalnim ukrasima za kolače.

žena.hr
6.3.2022.