Ako si u potrazi za slatkim ljetnim kolačem koji je gotov za čas posla, svakako ti preporučujemo da što prije pokušaš napraviti ovu roladu s mnogima omiljenim voćem - jagodama.
Sastojci
Priprema
Upali pećnicu na 180 °C. Odvoji bjelanjke od žutanjaka. U žutanjke dodaj šećer i izmiksaj. U drugoj zdjeli napravi snijeg od bjelanjaka.
Naizmjence u smjesu žutanjaka i šećera dodaj po žlicu brašna i snijega pa lagano i sporo umiješaj u smjesu. Ponavljaj postupak dok ne potrošiš pripremljeno brašno i snijeg. Smjesa će na početku biti gušća, a na kraju rjeđa i pomalo pjenušava.
Plitki limeni pleh obloži papirom za pečenje. Izlij smjesu u pleh i lagano je rasporedi špatulom ili žlicom. Stavi smjesu u pećnicu i peci maksimalno 10 minuta. Kada površina tijesta bude zlatna, tijesto je gotovo.
Čim tijesto izvadiš iz pećnice prebaci ga na čistu kuhinjsku krpu, strana na kojoj je papir mora biti gore tj. gledati prema tebi. Kuhinjskim kistom i vodom navlaži papir za pečenje jer ćeš ga tako lakše skinuti s tijesta. Lagano prstima povlači papir dok ga u potpunosti ne ukloniš, a zatim tijesto zarolaj u krpu i pusti da se malo ohladi.
Jagode operi, očisti i nareži na komadiće željene veličine. Slatko vrhnje mikserom istuci u šlag.
Odmotaj ohlađeno tijesto, premaži šlagom na koji ćeš potom poslagati narezane jagode i ponovno zarolaj. Gotovu roladu izvana po želji možeš posipati šećerom u prahu ili ukrasiti šlagom.
Savjet
Ovaj kolač možeš napraviti s drugim tipom voća, recimo malinama ili borovnicama. Također, u biskvit možeš dodati kakao, što će mu dati bogati čokoladni okus.