Sočan i ukusan kolač sa sirom, čokoladom i kruškama

Kombinacije kruške, svježeg sira i čokolade nisu tako uobičajene, ali je ovaj kolač uistinu ukusan

Sočan i ukusan kolač sa sirom, čokoladom i kruškama
Foto: Anita Mihalak
Kada spomenemo svježi sir u vidu slastica prvo što nam padne na pamet je cheesecake. Iako je ovaj recept nešto drugačiji, iskorištava svu svježinu sira te je kombinira s ukusnom čokoladom i aromom kruške. Vrlo je zasitan tako da će već i mali komadić zadovoljiti svakoga tko ga proba.

Sastojci

200 g maslaca
125 g šećera
4 velika jaja
125 g brašna
75 g gustina
15 g kakaa u prahu
2 žličice praška za pecivo
2 žlice mlijeka
1 cijeli limun
4 cijela žumanjka
125 g šećera
200 g slatkog vrhnja
1 kg posnog svježeg sira
2 vrećice pudiga od vanilije
125 g otopljenog maslaca
1 kg krušaka

Priprema

01.

Prvo pripremi čokoladni biskvit. Izradi 200 g maslaca, 125 g šećera i prstohvat soli te postepeno dodaj četiri jaja. Pomiješaj 125 g brašna, 75 g gustina, kakao i prašak za pecivo te umiješaj u smjesu maslaca i jaja. Smjesu izlij u posudu za pečenje.

02.

Zatim pripremi punjenje sa sirom. Koricu i sok limuna, žumanjke, preostali šećer i vrhnje umiješaj u gustu smjesu. Dodaj prašak za puding, maslac i sir te izradi mikserom. Ravnomjerno rasporedi punjenje po čokoladnoj smjesi.

03.

Kruške oguli, nareži na polovice i očisti. Ako su jako tvrde prokuhaj ih u vodi nekoliko minuta dok ne omekšaju. Cijele polovice ili listiće kruški posloži na punjenje od sira.

04.

Kolač stavi peći na 170 stupnjeva Celzijevih oko 45 minuta.

Savjet

Ako želiš da kolač bude još kremastiji upotrijebi punomasni sir umjesto svježeg, a za nešto drugačiju teksturu isprobaj zrnati sir. Po želji kolač kada je gotov premaži smjesom marmelade od marelice i vode kako bi bio još sočniji.

Anita Mihalak
10.4.2021.