Skinny Alfredo - recept za zdravu verziju Alfredo tjestenine

Lagana i zdravija verzija Alfredo tjestenine osvojit će te na prvu, a vrlo je jednostavna za pripremiti

Skinny Alfredo - recept za zdravu verziju Alfredo tjestenine
Foto: Pixabay
Ne postoji bolje jelo od tjestenine - volimo ju u svim oblicima i sa svim umacima i mogli bismo ju jesti svakog dana. Ipak, tjestenina ponekad zna biti teška, i zato smo i više nego sretni kada pronađemo recept za zdraviju verziju tjestenine, baš poput ove u nastavku. Lagana i zdravija verzija Alfredo tjestenine omogućit će ti da se osjećaš malo bolje nakon što ju pojedeš, a ako preskočiš gusto vrhnje i koristiš samo malo grčkog jogurta, i dalje ćeš dobiti kremasti umak koji će savršeno ići uz tvoju tjesteninu.

Sastojci

340 g linguina od cjelovitog zrna
1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
3 češnja češnjaka
2 žlice brašna
250 ml pilećeg temeljca
170 ml mlijeka s 1% masnoće
60 g svježe naribanog parmezana
2 žlice grčkog jogurta
0.5 žličice papra

Priprema

01.

U velikom loncu s kipućom posoljenom vodom kuhaj linguine prema uputama na pakiranju dok ne budu al dente. Odvoji oko 100 ml vode za tjesteninu, zatim ocijedi tjesteninu i ostavi je sa strane.

02.

U velikoj tavi na srednjoj vatri zagrij ulje. Dodaj nasjeckani češnjak i kuhaj dok ne zamiriše, otprilike jednu minutu. Zatim ravnomjerno pospi brašno, promiješaj i kuhaj dok smjesa ne postane lagano zlatna.

03.

Postupno dodaj pileći temeljac, dvije po dvije žlice, čekajući da smjesa postane potpuno glatka prije dodavanja još temeljca. Zakuhaj smjesu, a zatim postupno ulijevaj mlijeko uz miješanje. Pusti da prokuha i kuhaj dok se umak ne zgusne, dvije do tri minute.

04.

Makni s vatre i dodaj parmezan i jogurt (može i bez toga). Začini solju i paprom, a zatim dodaj tjesteninu i preostalu vodu za tjesteninu, žlicu po žlicu, dok umak ne bude dovoljno gust.

N.B.
6.11.2021.