Dolaskom proljetnih dana na naše stolove dolaze i slatke crvene bobice – jagode. Iako su nam tržnice zatvorene, a mi moramo biti doma, već nekoliko OPG-ova dostavlja prve ovogodišnje jagode, što nas je inspiriralo da nađemo posebno jednostavan, ali iznimno ukusan recept za zdravu sirovu tortu čiji su glavni sastojak upravo jagode.
Mirisne, zdrave i sočne jagode su bobičasto voće koje smo kao djeca najviše voljeli jesti sirove ili samo posipane sa šećerom, a kasnije smo ih naučile spremati u kolačima, pekmezima, nadjevima i drugim oblicima slastica. Nutritivno vrlo bogate vitaminima i mineralima, okusom slatke i estetski vrlo primamljive – jagode su mnogima omiljeno voće koje se svakog proljeća željno iščekuje.
Iako ovogodišnje proljeće po mnogočemu nije kao svako drugo, to i dalje ne znači da ne možemo uživati u slasnim desertima na bazi jagodica. Upravo zato smo ti pripremile jednostavan recept za sirovu tortu od jagoda.
Veganska, jednostavna i vrlo ukusna, ova bi se torta mogla svrstati negdje između cheesecakesa, sladoledne torte i slatkih hladnih krema. Za pripremu ovog deserta potrebno ti je samo 15 minuta, jedan običan kuhinjski blender i par sastojaka.
Ružičasta sirova torta od jagoda
Sastojci:
Za bazu:
- 170g badema
- Malo papra
- Malo soli
- 1-2 žlice kakao praha
Za kremu:
- 150 grama indijskog oraha
- 5 žlica javorovog sirupa
- 500-600 grama jagoda
- Agar Agar
- Kokosova krema
Priprema:
Izmiksaj bademe sa kakaom, dodaj soli i papra te malo tople vode da bi smjesa bila što kremastija i stisnutija. U blenderu izmiksaj ostale namirnice s tim da kokosovu kremu dodaj postepeno kako smjesa ne bi bila pretekuća. U kalup za pečenje zatim utisni bazu pa na nju izlij smjesu od jagoda iz blendera. Stavi sve hladiti na par sati ili preko noći u hladnjak te po vrhu torte ako želiš posloži ploškice narezanih jagoda.