Sirova Ferrero torta kao savršen zimski desert pun okusa

Za uživanje u finim tortama i kolačima ne moraš uvijek paliti pećnicu, dovoljni su blender ili multipraktik. Svi misle da je sirova hrana uvijek hladna i bezukusna što nije točno. Ovo što slijedi je jednostavno - božanstveno!

Sirova Ferrero torta kao savršen zimski desert pun okusa
Foto: Unsplash
Okus finih preprženih lješnjaka i čokolade ono je po čemu se definitivno izdvaja ova Ferrero torta bez pečenja. Oni koji vole Ferrero Rocher kuglice dobro znaju o čemu je riječ, a ova torta donosi sve to, ali u domaćoj varijanti, s puno fine i neodoljive kreme i bez pečenja! Osim što je poprilično zasitna, budući da je čokoladna, s njom ćeš teško pogriješiti odabereš li ju za bilo koje slavlje. Probaj je napraviti već danas i uvjeri se kako se radi o divnom zimskom desertu vrijednom posluživanja na blagdanskom stolu.

Sastojci

200 grama lješnjaka
4 žlice kokosova ulja
4 žlice javorovog sirupa
1 žličica arome vanilije
1 prstohvat soli
35 grama kakao praha
200 grama indijskih oraščića
100 ml vode
60 grama otopljenog kokosovog ulja
1 prstohvat soli
130 grama sirupa od agave
2 žlice kakao praha

Priprema

01.

Lješnjake tostiraj u pećnici da im pojačaš okus (7-10 minuta na 170 stupnjeva). Pazi da ne zagore! Pusti da se malo ohlade pa ih očisti od kore. Lješnjake zatim kratko samelji u multipraktiku (ne predugo da se ne pretvore u maslac). Zatim dodaj sve ostale sastojke za podlogu (kakao, kokosovo ulje, javorov sirup, sol, vanilija) i miksaj dok se ne sjedine. Smjesu utiskaj u kalup za tortu pa ostavi u hladnjaku dok pripremaš kremu.

02.

Indijske oraščiće bi bilo najbolje namočiti preko noći, no ako to nisi stigla, samo ih prokuhaj u vodi 5-10 minuta da omekšaju, ocijedi i spremni su za upotrebu. U blenderu pomiješaj sve ostale sastojke za kremu i blendaj do glatke teksture. Možda ćeš morati zaustaviti blender nekoliko puta i promiješati kremu da se lakše sjedini. Ako je blender slabiji, slobodno dodaj još malo vode u kremu (ali ne previše jer se neće stisnuti onda). Probaj i dodaj još sirupa od agave ili kakao praha po želji.

03.

Prelij kremu preko podloge i ostavi u hladnjaku nekoliko sati, a najbolje preko noći. Dekoriraj sjeckanim lješnjacima ili voćem po želji.

Savjet

Možeš svoju tortu na kraju ukrasiti Ferrero Rocher kuglicama ili pak posuti obiljem hrskavih, krupno sjeckanih tostiranih lješnjaka.

žena.hr
24.11.2021.