Gastro
Gastro

Shakshuka - doručak pun proteina na tri načina

Shakshuka - doručak pun proteina na tri načina
Uz klasičnu verziju, izdvojile smo i dva malo drugačija, ali jednako ukusna recepta za omiljenu nam shakshuku

Obična kajgana, jaja na oko ili tvrdo kuhana jaja ponekad mogu dosaditi i najvećim ljubiteljima ove namirnice. Kao spas od uobičajene rutine za doručak dolazi shakshuka - jelo koje je dio svakog izraelskog doručka, a jednako popularno u mediteranskim, ali i bliskoistočnim zemljama.  U originalnoj verziji radi se o jajima u bogatom umaku od rajčica i paprike, najčešće s lukom i drugim začinskim biljem ili sirom, posluženim u tavici u kojoj se shakshuka radila.  Radi se o doručku koji je pun hranjivih sastojaka, što zbog jaja koja su bogat izvor proteina, što zbog rajčica koje su odličan izvor likopena - najjačeg antioksidansa iz skupine karotenoida koji pomaže u borbi protiv nakupina stanica raka.  Danas se shakshukom zove svako jelo u kojem su jaja kuhana u umaku, pa tako postoje i razne varijacije poput, primjerice, zelene shakshuke, ali i nekih drugih bez jaja koje su jednako ukusne i zdrave. Iako možda tijekom radnog tjedna nećeš pronaći vremena za ovo jelo, shakshuka je idealan izbor vikendom, kada možeš bez žurbe uživati u ovom jelu. Uz klasičnu verziju, izdvojile smo i dva malo drugačija, ali jednako ukusna recepta za omiljenu nam shakshuku. 

Klasična shakshuka

Sastojci:

malo maslinovog ulja

1 luk

1 crvena paprika

4 režnja češnjaka

2 žličice slatke mljevene paprike

1 žličica kumina

pola žličice chilija u prahu

1 konzerva pelata od 800 g 

6 jaja 

sol, papar

svježi peršin

Priprema: 1. Zagrij malo maslinovog ulja u velikoj tavici na srednje jakoj vatri. Dodaj nasjeckanu papriku i luk i kuhaj oko pet minuta. Dodaj nasjeckani češnjak i začine i kuhaj još minutu.  2. Izlij konzervu pelata sa sokom u tavu i sa špatulom ih izgnječi. Dodaj sol i papr i kuhaj dok umak ne zavrije.  3. Sa špatulom ili žlicom napravi male 'rupe' u umaku i razbij jaja u svakoj od njih. Poklopce prekrij tavu i kuhaj na slabijoj vatri 5-8 minuta ili dok jaja ne budu kuhana po tvom ukusu. Na kraju dodaj nasjeckani peršin i posluži. 

Zelena shakshuka

Sastojci:

100 g poriluka

30 g maslaca

250 g špinata

malo peršina

25 ml grčkog jogurta

2 mlada luka ili jedan manji luk

50 g sira po izboru

6 jaja

sol, papar, drugi začini po želji

1 žlica maslinovog ulja

Priprema: 1. Nareži poriluk na trakice. Otopi maslac u tavi, dodaj poriluk i kuhaj na srednje jakoj vatri dok ne omekša, oko 10-15 minuta. Makni s vatre. 2. Operi špinat i odstrani tvrde stabljike. Sa strani ostavi 50 g špinata, a ostatak špinata blanširaj zajedno s peršinom oko 10 sekundi u kipućoj slanoj vodi. Procijedi i istog trenutka namoči u ledenoj vodi te zatim ponovno pocijedi.  3. U blenderu ili sa štapnim mikerom izblendaj poriluk, špinat, peršin, grčki jogurt i vode po potrebi (do 75 ml) dok sve ne postane kremasto. Začini po želji. 4. Na tavicu dodaj narezani luk i kuhaj s malo maslinovog ulja, oko 3 minute. Dodaj preostali špinat i 1-2 žlice vode u istu tavu. Začini po želji, a zatim dodaj izblendanu smjesu. Uz pomoć žlice, napravi šest 'rupa' za jaja te ih razbij u svaku. Posoli i kuhaj oko 4-5 minuta na laganoj vatri te na kraju dodaj naribani sir. 

Veganska shakshuka

Sastojci:

2 žlice maslinovog ulja

1 luk

3 režnja češnjaka

1 crvena papriika

1 konzerva pelata od 800 g (ili dvije od 400)

1 žličica kumina

1 žličica dimljene paprike

pola žličice chilija

žličica kurkume

sol, papar

175 g tofua

svježi peršin

1 manji patliđan (po želji)

malo smrznutog graška (po želji)

grčki jogurt (po želji)

Priprema: 1. Zagrij maslinovo ulje na tavici, na srednje jakoj vatri. Dodaj nasjeckani luk i miješajući kuhaj dok luuk ne omekša. Dodaj nasjeckani češnjak i kuhaj još minutu.  2. Dodaj nasjeckanu papriku, a ako koristiš patliđan, dodaj ga kada i papriku. Nakon par minuta, dodaj sve začine, miješajući cijelo vrijeme.  3. Dodaj konzervu pelata zajedno sa sokom i izgnječi ih špatulom. Kuhaj desetak minuta, tu i tamo promiješaj.  4. Nakon što si ocijedila tofu, nareži ga na kockice, posoli i popapri. Dodaj tofu u umak od rajčice, a ako koristiš grašak, dodaj i njega. Na kraju dodaj i peršin te posluži s kriškom kruha ili tosta te s malo grčkog jogurta na vrhu.