Shakshuka - doručak pun proteina na tri načina

Uz klasičnu verziju, izdvojile smo i dva malo drugačija, ali jednako ukusna recepta za omiljenu nam shakshuku

Shakshuka - doručak pun proteina na tri načina

Obična kajgana, jaja na oko ili tvrdo kuhana jaja ponekad mogu dosaditi i najvećim ljubiteljima ove namirnice. Kao spas od uobičajene rutine za doručak dolazi shakshuka - jelo koje je dio svakog izraelskog doručka, a jednako popularno u mediteranskim, ali i bliskoistočnim zemljama. 

U originalnoj verziji radi se o jajima u bogatom umaku od rajčica i paprike, najčešće s lukom i drugim začinskim biljem ili sirom, posluženim u tavici u kojoj se shakshuka radila. 

Radi se o doručku koji je pun hranjivih sastojaka, što zbog jaja koja su bogat izvor proteina, što zbog rajčica koje su odličan izvor likopena - najjačeg antioksidansa iz skupine karotenoida koji pomaže u borbi protiv nakupina stanica raka. 

Danas se shakshukom zove svako jelo u kojem su jaja kuhana u umaku, pa tako postoje i razne varijacije poput, primjerice, zelene shakshuke, ali i nekih drugih bez jaja koje su jednako ukusne i zdrave. Iako možda tijekom radnog tjedna nećeš pronaći vremena za ovo jelo, shakshuka je idealan izbor vikendom, kada možeš bez žurbe uživati u ovom jelu.

Uz klasičnu verziju, izdvojile smo i dva malo drugačija, ali jednako ukusna recepta za omiljenu nam shakshuku. 

Image

Tri recepta s jajima za malo drugačiji doručak

Klasična shakshuka


Sastojci:

  • malo maslinovog ulja
  • 1 luk
  • 1 crvena paprika
  • 4 režnja češnjaka
  • 2 žličice slatke mljevene paprike
  • 1 žličica kumina
  • pola žličice chilija u prahu
  • 1 konzerva pelata od 800 g 
  • 6 jaja 
  • sol, papar
  • svježi peršin

Priprema:

1. Zagrij malo maslinovog ulja u velikoj tavici na srednje jakoj vatri. Dodaj nasjeckanu papriku i luk i kuhaj oko pet minuta. Dodaj nasjeckani češnjak i začine i kuhaj još minutu. 

2. Izlij konzervu pelata sa sokom u tavu i sa špatulom ih izgnječi. Dodaj sol i papr i kuhaj dok umak ne zavrije. 

3. Sa špatulom ili žlicom napravi male 'rupe' u umaku i razbij jaja u svakoj od njih. Poklopce prekrij tavu i kuhaj na slabijoj vatri 5-8 minuta ili dok jaja ne budu kuhana po tvom ukusu. Na kraju dodaj nasjeckani peršin i posluži. 

Zelena shakshuka


Sastojci:

  • 100 g poriluka
  • 30 g maslaca
  • 250 g špinata
  • malo peršina
  • 25 ml grčkog jogurta
  • 2 mlada luka ili jedan manji luk
  • 50 g sira po izboru
  • 6 jaja
  • sol, papar, drugi začini po želji
  • 1 žlica maslinovog ulja

Priprema:

1. Nareži poriluk na trakice. Otopi maslac u tavi, dodaj poriluk i kuhaj na srednje jakoj vatri dok ne omekša, oko 10-15 minuta. Makni s vatre.

2. Operi špinat i odstrani tvrde stabljike. Sa strani ostavi 50 g špinata, a ostatak špinata blanširaj zajedno s peršinom oko 10 sekundi u kipućoj slanoj vodi. Procijedi i istog trenutka namoči u ledenoj vodi te zatim ponovno pocijedi. 

3. U blenderu ili sa štapnim mikerom izblendaj poriluk, špinat, peršin, grčki jogurt i vode po potrebi (do 75 ml) dok sve ne postane kremasto. Začini po želji.

4. Na tavicu dodaj narezani luk i kuhaj s malo maslinovog ulja, oko 3 minute. Dodaj preostali špinat i 1-2 žlice vode u istu tavu. Začini po želji, a zatim dodaj izblendanu smjesu. Uz pomoć žlice, napravi šest 'rupa' za jaja te ih razbij u svaku. Posoli i kuhaj oko 4-5 minuta na laganoj vatri te na kraju dodaj naribani sir. 

Veganska shakshuka



Sastojci:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 luk
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 crvena papriika
  • 1 konzerva pelata od 800 g (ili dvije od 400)
  • 1 žličica kumina
  • 1 žličica dimljene paprike
  • pola žličice chilija
  • žličica kurkume
  • sol, papar
  • 175 g tofua
  • svježi peršin
  • 1 manji patliđan (po želji)
  • malo smrznutog graška (po želji)
  • grčki jogurt (po želji)

Priprema:

1. Zagrij maslinovo ulje na tavici, na srednje jakoj vatri. Dodaj nasjeckani luk i miješajući kuhaj dok luuk ne omekša. Dodaj nasjeckani češnjak i kuhaj još minutu. 

2. Dodaj nasjeckanu papriku, a ako koristiš patliđan, dodaj ga kada i papriku. Nakon par minuta, dodaj sve začine, miješajući cijelo vrijeme. 

3. Dodaj konzervu pelata zajedno sa sokom i izgnječi ih špatulom. Kuhaj desetak minuta, tu i tamo promiješaj. 

4. Nakon što si ocijedila tofu, nareži ga na kockice, posoli i popapri. Dodaj tofu u umak od rajčice, a ako koristiš grašak, dodaj i njega. Na kraju dodaj i peršin te posluži s kriškom kruha ili tosta te s malo grčkog jogurta na vrhu.