Sezona gurmanske poslastice - bijelog tartufa

Tartufi imaju djelovanje afrodizijaka i bogati su važnim mikronutrijentima

Sezona gurmanske poslastice - bijelog tartufa

I ova je jesen u znaku tartufa, jedinstvene aromatične gljive. Ljubitelji te delicije hrle u Istru, jer bijeli istarski tartuf svjetski je poznat i cijenjen među gurmanima cijeloga svijeta. U čemu je posebnost tartufa, koji imaju djelovanje  afrodizijaka i bogati su važnim mikronutrijentima poput fosfora, natrija, kalija, magnezija, kalcija, sumpora i željeza, te kako razlikovati pojedine vrste, ispričali su nam Danijela i Marko Puh, vlasnici tvrtke Natura, čije je sjedište u gradu tartufa – Buzetu.

Podjela tartufa

"Tuber magnatum pico ili plemeniti bijeli tartuf, njegova sezona počinje od sredine rujna pa do kraja siječnja. Grumen je prekriven brojnim,vrlo razgranatim bijelim šarama,i poprima nijanse od boje mlijeka do jake ružičaste. Bijeli istarski tartuf prava je dragocjenost, i to ne samo po cijeni, nego i po svom gastronomskom potencijalu koji su prepoznali gurmani iz cijelog svijeta, koji su za savršen obrok s prepoznatljivom aromom spremni potegnuti stotinama kilometara i izdvojiti mala bogatstva. Smatra se da istarski bijeli tartuf karakterizira izrazito dobra aroma, pa je cijenjen kao jedan od najkvalitetnijih na svijetu. Crnog tartufa ima kroz cijelu godinu, a razlikuju se plemeniti crni tartuf, sezona mu je od početka studenog do sredine ožujka, zatim ljetni crni tartuf te zimski crni tartuf. "

Lov na tartufe

Ako se poželite  uputiti u samostalno branje tartufa po istarskim šumama, naši vas sugovornici podsjećaju da za lov na tartufe lovac tartufar mora imati posebno dresirane pse s vrlo istančanim osjetom njuha, posebnu licencu te plaćati godišnju taksu. Inače, u Istri su najbogatija prirodna nalazišta ove gljive, gdje je prvi put otkrivena 1929.godine. Ta nalazišta smještena su oko doline rijeke Mirne, najviše u Motovunskoj šumi.Obližnji grad Buzet prozvan je tako gradom tartufa, doznajemo u obiteljskoj tvrtki Natura, koja istarske tartufe sljubljuje s najboljim istarskim maslinovim uljem, sirom,vrganjima i šampinjonima te ih tako ukomponirane u razne vrste proizvoda pakira u proizvodni asortima pod imenom Natura tartufi. 

(M.G.)


Za čitateljice portala Žena.hr ustupili su nekoliko recepata u kojima je glavni sastojak dakako, tartuf, gastronomski biser Istre.

Pileći medaljoni u umaku od tartufa i vrganja

Sastojci za 4 osobe :
pileći medaljoni  – 600 g
njoki od krumpira – 600 g
maslac – 80 g
maslinovo ulje – 0,04 L
tartufi i vrganji – 80 g     
maslinovo ulje s bijelim tartufom – Natura tartufi
sol ,
papar

Priprema:
Pileće medaljone posolimo i popaprimo, te popržimo na maslacu na laganoj vatri, pazeći da nam maslac ne izgori, uz lagano podlijevanje pilećim temeljcem. Od soka koje je meso pustilo tijekom prženja, napravimo lagani svijetli umak. U topli umak umiješamo tartufe i vrganje, pazeći da umak više ne kuha, te dodamo par kapi maslinovoga ulja s okusom bijeloga tartufa. Umak dobro promiješamo i njime prelijemo meso. Meso serviramo uz kuhane njoke od krumpira, začinjene maslinovim uljem.


Istarski fuži s tartufatom

Sastojci za 4 osobe:
salsa tartufata  80g,
maslinovo ulje s bijelim tartufom – Natura tartufi
istarski fuži 320g,
maslac 80g,
vrhnje za kuhanje 200ml
sol
papar
parmezan

Priprema:
Maslac otopite u tavi na laganoj vatri, te pazite da ne izgori. Dodajte vrhnje za kuhanje, kratko prokuhajte, posolite i popaprite, te dodajte parmezan kako bi dobili kremasti umak. Ako se vrhnje previše zgusnulo, dodajte malo vode. Istarske fuže skuhajte al dente, ocijedite i dobro ih izmiješajte sa umakom. Nakon toga dodajte tartufatu i malo maslinovog ulja s okusom bijelog tartufa, te još jednom sve dobro izmiješajte. Poslužite s naribanim parmezanom

Istarska fritaja (kajgana) s tartufima 

Sastojci za 4 osobe:  
istarski pršut 50g
tartufete ( sjeckani crni tartufi) 50g  -  Natura tartufi
maslinovo ulje s bijelim tartufom – Natura tartufi
jaja 8 kom.
parmezan

Priprema:
Na ulju lagano popržite pršut ( nasjeckan na komadiće ), smanjite vatru te dodajte prethodno izmiješana jaja koja ste posolili. Neprestano miješajte dok jaja ne postanu gusta masa. Dodajte Tartuffete – sjeckani crni tartuf i maslinovo ulje s okusom bijelog tartufa, po želji. Miješajte dok jaja nisu potpuno gotova, mekša ili tvrđa. Servirati toplo te po želji posipati parmezanom.

Pire krumpir s crnim cijelim tartufom

Sastojci :
crni cijeli tartuf, konzervirani 65g- Natura tartufi
maslinovo ulje s bijelim tartufom – Natura tartufi,
svježi krumpir 1kg,
maslac 100g,
sol ,
papar

Priprema:
Oguljene i oprane krumpire narežite na kockice, prelijte vodom posolite, te kuhajte dok ne omekšaju. Ocijedite ih, zgnječite i dodajte sol, maslac i malo maslinovog ulja s okusom bijelog tartufa. Crne cijele tartufe narežite na kockice, te umiješajte u prethodno pripremljeni krumpir. Poslužite toplo kao prilog ili kao samostalno jelo.