Savršeni banana kruh obogaćen čokoladom

Ako u kuhinji imaš nekoliko prezrelih banana iskoristi ih za izradu ovog ukusnog kolača

Savršeni banana kruh obogaćen čokoladom
Foto: Unsplash
Banana kruh jedna je od najpopularnijih i najjednostavnijih poslastica i idealan je za svaki dan, kada poželiš pojesti nešto slatko. Ukusan je, sočan i zdrav, a prilično ga je lako pripremiti od svega par sastojaka. Glavni sastojak banana kruha su banane koje mu daju osobit okus, a ostali sastojci mogu se prilagoditi osobnim preferencijama. Važno je da banane budu što zrelije. Želiš li posebno zdravu varijantu, umjesto klasičnog bijelog, možeš koristiti i integralno brašno. Prema želji, u banana kruh možeš ubaciti i sjeckane orašaste plodove, kokos ili pak čokoladne kapljice. Recept za banana kruh koji danas donosimo dodatno je obogaćen kakao prahom i komadićima čokolade pa je prava poslastica koja osobito prija uz šalicu popodnevne kave, ali je savršen izbor i za doručak ili brunch!

Sastojci

4 velike zrele banane
1 šalica smeđeg šećera
0.5 šalice ulja
2 veća jaja
1 žličica ekstrakta od vanilije
0.5 šalice punomasnog kiselog vrhnja
1 prstohvat soli
2 šalice brašna
1 žličica sode bikarbone
0.5 šalice kakao praha
1 šalica sjeckane čokolade

Priprema

01.

Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva i pripremi duguljasti kalup u kojemu ćeš peći svoj banana kruh. Obloži ga papirom za pečenje.

02.

U velikoj posudi izgnječi banane te dodaj šećer, ulje, jaja, ekstrakt vanilije i vrhnje. Dobro promiješaj da se sastojci sjedine.

03.

Nakon toga ubaci sve suhe sastojke – malo soli, sodu bikarbonu i kakao prah. Promiješaj i na kraju ubaci sjeckanu čokoladu.

04.

Prebaci smjesu u kalup za pečenje, poravnaj špatulom. Ukrasi komadićima čokolade i peci u prethodno zagrijanoj pećnici oko sat vremena.

05.

Nakon što se ohladi, izvadi kruh iz kalupa i posluži.

Savjet

Banana kruh možeš čuvati u plastičnoj posudi kako bi što dulje zadržao svježinu

M.G.
30.7.2021.