Šarene slastice na blagdanskom stolu

Ukusni, a mogu poslužiti i kao dekoracija

Šarene slastice na blagdanskom stolu

Božićni sitni kolačići omiljeni su zbog svojih šarolikih okusa i boja, posebice kod mlađih ukućana. Sadržavaju li još uz to čokoladu, užitak će za djecu biti još veći. Prhke i ukusne kolačiće možete pospremiti u staklene ili limene kutije u kojima će sačuvati svježinu. Preliveni glazurom i ukrašeni kuglicama, zvjezdicama i ostalim prigodnim blagdanskim ukrasima za kolače, mogu poslužiti i kao atraktivna dekoracija u adventsko vrijeme.     


Čajni vjenčići

Sastojci
4 bjelanjka
2 žumanjka
7 dag šećera
3 dag maslaca
24 dag brašna
maslac i brašno za lim
10 dag marmelade

Priprema
U čvrsti snijeg od bjelanjaka dodamo žumanjke, prosijani šećer, rastopljeni maslac i brašno. Dresirnom vrećicom istiskujemo vjenčiće na namazan i pobrašnjen lim za pečenje te pečemo u pećnici na srednjoj temperaturi. Na kraju dva po dva vjenčića slijepimo marmeladom.


Čokoladni brownies

Sastojci
200 g čokolade
100 g šećera
150 g maslaca
4 jaja
150 g pšeničnoga glatkog brašna  
1 žličica praška za pecivo
1 vanilin šećer
30 g badema

Priprema
Jaja, šećer i vanilin šećer pjenasto izmiješajte. Dodajte omekšali maslac, 150 g omekšane čokolade i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Na kraju lagano umiješajte nasjeckane bademe. Smjesu stavite u namašćenu tepsiju (vel. 37 × 22 cm), pospite ostatkom grubo narezane čokolade i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 25 minuta. Browniese narežite na kocke i po želji poslužite uz tučenu šlag pjenu. Ako umjesto badema umiješate nasjeckane pinjole, slastica će dobiti rafiniraniji okus.


Božićni kolačići s đumbirom

Sastojci
350 g brašna
1 žličica praška za pecivo
2 žličice đumbira u prahu
1 žličica cimeta u prahu
1/2 žličice muškatnog oraščića u prahu
prstohvat soli
125g maslaca
170 g smeđeg šećera
1 jaje
4 žlice melase

Za ukrašavanje
šećerna glazura za pisanje
ukrasi za kolače

Priprema
Brašnu dodajte prašak za pecivo, sol, muškatni oraščić, đumbir, cimet u prahu. Zatim dodajte maslac sobne temperature i razmrvite. Umiješajte šećer, razmućeno jaje i melasu. Zamijesite glatko tijesto, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta. Nakon toga na pobrašnjenoj površini tijesto razvaljajte te kalupima izrežite kolačiće. Poslažite ih na lim prekriven papirom za pečenje tako da ostavite razmak između njih. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 12 minuta do zlatnosmeđe boje. Malo ih ohladite te premjestite na žičanu rešetku da se ohlade do kraja. Hladne kolačiće ukrasite glazurom za pisanje i ukrasima za kolače.


Orahovi prutići

Sastojci za tijesto:
20 dag brašna
½ praška za pecivo
vanilin šećer
10 dag šećera
1 jaje
7 dag margarina

Za kremu
10 dag margarina
10 dag šećera
vanilin šećer
2 žlice mlijeka
15 dag mljevenih oraha
10 dag sjeckanih oraha
7 dag naribane čokolade

Priprema
U brašnu pomiješanom s praškom za pecivo razmrviti margarin, dodati šećer, vanilin šećer i jaje. Izraditi prhko tijesto. Razvaljati i tanko premazati marmeladom od marelice i kremom. Peći sve zajedno na 170 °C oko 35 minuta.


Zvjezdice od lješnjaka

Sastojci
30 dag brašna
2o dag šećera
2 žličice limunova soka
4 žumanjka
30 dag maslaca
20 dag lješnjaka

Priprema
Izraditi gustu smjesu, pa dodati 20 dag nasjeckanih lješnjaka, umijesiti glatko tijesto i prema potrebi dodati malo brašna, staviti na hladno oko pola sata, a zatim tijesto razvaljati na 3 mm debljine i izrezati zvjezdice. Kolačiće staviti na  papir za pečenje i na svaki utisnuti polovicu lješnjaka (umjesto polovice lješnjaka može se zvjezdica premazati bjelanjkom i gore posuti usitnjeni lješnjaci). Peći 8 – 10 minuta. Lješnjake bi trebalo prethodno ugrijati u pećnici pa ih među dlanovima istrljati da se ogule. Keksi su prhki i vrlo ukusni, a i dekorativni. Mogu poslužiti kao poklon kada se slože u obliku piramide.

© rockvillephoto - fotolia