Neodoljivo ukusna, inspirirana poznatim romesco umakom s crvenim paprikama, rajčicama i bademima uz dodatak hranjivog slanutka - ova juha od 10 sastojaka savršena je za početak novog tjedna
Sastojci
Priprema
Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva i na jedan kraj lima za pečenje posloži opranu crvenu papriku, još uvijek cijelu sa stabljikama. Na drugi kraj rasporedi bademe i češnjak (još uvijek u koži).
Stavi lim za pečenje u pećnicu i peci bademe 10-12 minuta ili dok malo ne popucaju i ne porumene. Zatim izvadi bademe i ostavi sa strane. Nastavi peći češnjak još 5-8 minuta. Zatim izvadi i češnjak i ostavi ga sa strane.
S paprikom koja je još uvijek na limu, pojačaj pećnicu na 245 stupnjeva. Ostavi da se crvena paprika peče dok koža ne postane mjehurićasta i dok ne pocrni na nekim diejlovima, okrećući je na pola puta da se obostrano zapeće (sve skupa 10 minuta).
Nakon što su pravilno pougljenjene, zamotaj pečenu crvenu papriku u foliju i kuhaj na pari 2-3 minute. Zatim oguli kožu, sjemenke i jezgru. Ukloni i kožu s pečenog češnjaka.
U blender dodaj očišćene paprike, bademe, češnjak, sjeckanu rajčicu, ocat, mljevenu papriku, sol, papar, zaslađivač po želji (javorov sirup ili kokosov šećer) te po želji još malo chilija. Blendaj dok ne postane glatka, stružući prema dolje po potrebi. Prilagodi začine po želji, dodajući još chilija ili papra za pikantniji okus, sol za slanost, ocat za kiselost, javorov sirup ili kokosov šećer za slatkoću ili mljevenu papriku za zadimljenost.
Stavi juhu u veći lonac i dodaj joj povrtni temeljac i prethodno izgnječeni slanutak. Pusti da se krčka na umjerenoj vatri. Zatim smanji vatru na najnižu i nastavite pirjati 10-15 minuta uz povremeno miješanje. Posluži dok je još toplo.
Savjet
Posluži uz krišku kruha, naribani sir, svježe začinsko bilje poput peršina i/ili malo pinjola.