Talentirana i šarmantna šefica kuhinje hotela Esplanade, Ana Grgić pomno je kreirala svako jelo koje se nalazi u ponudi novog jelovnika poznatog Zinfandel'sa - fine dining restorana u sklopu luksuznog hotela Esplanade. Već od danas gosti mogu kušati okuse koji predstavljaju svojevrsnu modernu interpretaciju hrvatske kuhinje. Svježina, kreativnost i diskretna doza prepoznatljivog mediteranskog ozračja u kombinaciji s inovativnim konceptima pripreme hrane uz specifičan potpis vrsne šefice Ane Grgić, donose pravu rapsodiju okusa i umjetničkih djela na tanjuru.
Vođena kozmopolitskim pristupom i novim idejama, inspirirana svjetskim kulinarskim trendovima i sezonskim namirnicama Ana je za ovu zimu kreirala još jednu kolekciju primamljivih, originalnih okusa koji će se izvrsno spajati s brojnim vrhunskim vinima i šampanjcima s nedavno redizajnirane vinske karte.
Mousse od guščje jetre, kakao, maslac od kruske i medovače
Inspirirana nadolazećim zimskim danima Ana započinje selekciju predjela neodoljivim nježnim mousseom od guščje jetre posluženim uz kakao te maslac od kruške i medovače, a slijed nastavlja punjenim jastučićima s vrganjima uz kremu od crnog tartufa i listiće tartufa.
Carpaccio od kozica, hrskavo povrće, prah od kapara, pjena od maslinovog ulja
Dašak Mediterana na jelovnik donosi u finim laganim delicijama poput carpaccia od kozica s hrskavim povrćem uz prah od kapara i pjenu od maslinovog ulja, zatim osvježavajućim ledenim kamenicama u želeu od citrusa sa sušenim nitima tune i prahom od citrusa, dok će okusi mora preplaviti ukusne pupoljke prilikom kušanja školjki sv. Jakova posluženih s morskom salatom i čičokama, a marinirani hlap uz pečenu baby mrkvu, hrskavu tapioku te kremu od mrkve bit će posebna delikatesa. Tradicionalni pomalo zaboravljeni specijalitet osvanut će ovaj put u modernom ruhu – slasne teleće brizle poslužene uz sušeni korijen peršina i gel od volovskog repa poslastica su koju svakako valja probati. Za one odvažne tu je slasni dimljeni goveđi jezik s hrenom uz ukiseljenu gorušicu i dimljeni daikon.
Kremasti rižoto, marmelada od buče, snijeg od jogurta
Nezamjenjiv i prisutan u svako doba godine, prožet novim jesensko-zimskim asocijacijama i dodacima, poput marmelade od buče i snijega od jogurta - kremasti rižoto s potpisom Ane Grgić i ovaj put je našao svoje mjesto među predjelima novog à la carte jelovnika restorana Zinfandel's.
Valja dodati da je Anin rižoto 2013. godine uvršten među 101 najbolji rižoto u svijetu prema renomiranom vodiču Guida Gallo, a 2016. Ana je ponovno oduševila predstavnike tvrtke Riso Gallo i ponovila uspjeh svojim rižotom od buče koji je svrstan među najbolja rižota u svijetu.
Za sve koji su u potrazi za krepkom juhom koja će ugrijati duh i tijelo u hladne zimske dane svakako je juha od krumpira i maslina koja se poslužuje uz hrskavi kruh od maslina. Za one istančanih okusa Ana predlaže baršunastu juhu veloute od lisičarki uz fregolu i škamp.
Confit od lignji, bouillabaisse, pjena i spužva od palente
Glavna jela donose pravi gurmanski doživljaj u kreativnim i originalnim jelima od svježe ribe i mesa, u kombinaciji s raznim začinima, sezonskim povrćem i posebnim dodacima uz Anino povremeno poigravanje s molekularnom kuhinjom koje rezultira stvaranjem fantastičnih okusa. Inspirirana Francuskom, Ana je na jelovnik dodala confit od lignji uz bouillabaisse te pjenu i spužvu od palente. Nadahnuta zdravim i laganim namirnicama Ana je uz poširani bakalar dodala gel od maslinovog ulja i sladića te hrskavi kelj i prokulice. Uz to, na jelovniku se nalazi odličan file sabljarke koji se poslužuje uz confit od poriluka te aioli, tradicionalni francuski umak, ovaj put od crnog češnjaka – koji nastaje postupkom fermentacije od svježeg češnjaka, zanimljivo je da ga u takvom obliku organizam lakše prihvaća, a djeluje i kao antioksidans.
Prsa goluba, korijander prah, krema od ribizla i pastrnjaka
Još jedna delikatesa na novom Aninom jelovniku su prsa goluba poslužena uz korijander prah, kremu od ribizla i pastrnjaka. Ljubitelje janjetine i istočnjačkih okusa oduševit će kombinacija mekane lagano kuhane janjeće koljenice poslužene uz hrskavi krumpir i dimljeni patlidžan u za’ataru, tradicionalnoj aromatičnoj mješavini začina koja jelu daje poseban dašak Orijenta. Primamljivi obrazi od iberico svinje uz ulje od vrganja i kombinaciju slatkog kandiranog kestena naprosto tope u ustima, dok slasni USA Striploin s korom od pinjola i ragout od gljiva savršeno upotpunjuje priču o glavnim jelima restorana Zinfandel's.
USA Striploin, kora od pinjola, ragout od gljiva
Za ljubitelje klasika tu je nezaobilazni Esplanadin brancin pečen u soli sa salsom od domaćih maslina i sušenim rajčicama, zatim kremasti istarski fuži s tartufima te tradicionalni, domaći i ručno rađeni štrukli zapečeni u finom vrhnju. Ono što posebno oduševljava goste restorana Zinfandel's je tradicionalna priprema omiljenog klasika pred stolom. Dobro raspoloženo osoblje izvodi pravi scenski performans pripremajući slasni tatarski biftek.
Mousse od tonke i cimeta, spužva od lješnjaka, kesten
Desertni menu je šećer na kraju slatke priče o gastronomskom doživljaju restorana Zinfandel's. Izbor finih slastica koje priprema Ana uz tim vrsnih slastičara uključuje božanstveni mousse od tonke i cimeta s kestenom i spužvom od lješnjaka. Profinjeni okusi bijele čokolade stapaju se sa sorbetom od višnje i tamnim biskvitom u ovoj slatkoj kombinaciji. Zimsku mediteransku priču upotpunit će pomalo zaboravljeni okus rogača uz pjenu od naranče i mentu, dok se orijentalni okusi ističu u privlačnom voćnom desertu koji osvaja – jabuke uz kadaif, pistacije i mousse od oraha, a cijelu ovu rapsodiju neodoljivih okusa i mirisa savršeno će zaokružiti pomno birana lista vrhunskih desertnih vina, potom selekcija finih Ronnefeldt čajeva, kao i raznovrsne kombinacije visoko kvalitetne kave Julius Meinl.
Za one koji žele isprobati ponešto od svega Ana je složila pomno birane tasting jelovnike od četiri, pet i šest sljedova delicija koje objedinjuju i kombiniraju najbolje kombinacije okusa.
Nezaboravno iskustvo objedovanja upotpunjuje impresivna lista vrhunskih vina i šampanjaca. Šarmantni prvi hrvatski sommelier, Ivan Šneler i sam očaran vinima, pažljivo će za goste predložiti ona koja najbolje odgovaraju odabranim jelima.
Kako bi se gostima olakšao odabir jela na jelovniku restorana su posebno obilježena jela koja mogu biti gluten free, vege i halal, ovisno o alergijama i režimu prehrane. Uz to, restoran gostima nudi superbrzi besplatni internet, press reader hot zonu uz besplatno preuzimanje i listanje više od 4000 novina i časopisa te jedinstvene jelovnike na iPad uređajima s vjernim fotografijama jela.