Kremaste samoborske kremšnite postale su zaštićene kao nematerijalno kulturno dobro, pa smo ti stogla odlučile predstaviti originalan recept za ovu tradicionalnu kontinentalnu slasticu. Kombinacija tučenih jaja, mlijeka i šećera pretvorena u meku pjenu koja nalikuje oblacima - savršen je to opis onoga što ovaj desert čini toliko popularnim godinama.
Sastojci
Priprema
Za kore zamijesi tijesto od brašna, margarina, soli i vode te preklopi četiri puta, kao kad se radi lisnato tijesto, pusti da malo odstoji pa ispeci u pećnici.
Nakon toga pripremi kremu. Mlijeko ulij u lonac i stavi na jaku vatru, a kad zakipi, izuzmi dvije šeflje i stavi tu količinu mlijeka u 24 žumanjka te pjenasto zamuti. Postupno dodaj brašno i stalno miješaj kako ne bi nastale grudice. Potom ostatak mlijeka ubaci u smjesu s jajima i stavi na najjaču vatru dok ne zakipi. Tako mora kipjeti 12 do 15 minuta dok se krema ne zgusne. Cijelo vrijeme miješaj pjenjačom kako ne bi zagorjelo dno.
Napravi i snijeg od bjelanjaka, pet minuta miješaj bez šećera, a potom ubaci šećer i miješaj još pet minuta. Kremu od žumanjaka ubaci u bjelanjak i promiješaj te sve prelij po jednom listu kora i potom drugu koru stavi na vrh.
Pospi šećerom u prahu, a posluži tek nakon sat, dva.
Savjet
Najbitnije je točno znati koliko dugo miksati smjesu, ako predugo ostane na vatri, postaje gušća i to onda nije samoborska kremšnita. Pravilno pripremljena krema po gustoći je slična svježem pudingu, a za to je potrebno između 12 i 15 minuta žustrog miješanja pjenjačom, pa će ti za ovaj recept biti potrebna snažna ruka.