Napravi musaku u kojoj će uživati cijela obitelj. Ovo klasično grčko jelo od tanko narezanog krumpira, patlidžana i janjetine preliveno je kremastim bešamel umakom
Recept za najsočniju grčku musaku od krumpira i patlidžana
Sastojci
Priprema
Patlidžane izreži na kolutove debljine 5 mm, a zatim zagrij četiri žlice ulja u tavi i prži ih 5-7 minuta ili dok ne porumene. Ako patlidžani izgledaju suho dodaj još maslinovog ulja. Patlidžane stavi na tanjur s papirnatim kuhinjskim ubrusima.
Zagrij žlicu ulja u loncu srednje veličine i dodaj mljeveno meso i prži 8-10 min uz stalno miješanje, dok ne porumeni. Zatim meso prebaci u zdjelu i ostavi sa strane.
Nakon toga u isti lonac dodaj žlicu ulja, pirjaj sitno narezani luk s prstohvatom soli sve doke ne omekša. Dodaj češnjak, origano, cimet i lovor i pirjaj još minutu. Vrati meso u lonac i dodaj crno vino, a zatim dalje pirjaj dok se vino ne reducira na pola.
Zatim dodaj nasjeckane rajčice, pire od rajčice i žličicu smeđeg šećera, uz 200 ml vode. Smanji vatru i lagano pirjaj, nepokriveno oko 20 minuta, povremeno miješajući dok se umak ne zgusne.
Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva, a istovremeno krumpir narezan na ploške kuhaj u posoljenoj vodi oko 6 minuta. Zatim ocijedi krumpir i ostavi desetak minuta da se suši.
U manjem loncu otopi maslac, umiješaj brašno i kuhaj jednu minutu na srednje jakoj vatri. Makni s vatre i dodaj mlijeko, ulijevajući malo po malo, dok umak ne postane gladak. Vrati na vatru i kuhaj oko 3 minute. Makni s vatre i dodaj naribani parmezan, malo ribanog muškatnog oraščića i malo začina te na kraju dodaj jedno cijelo jaje i još jedan žumanjak.
U lim za pečenje prvo stavi trećinu mesa i ravnomjerno raspodjeli, a onda na meso ide pola patlidžana i pola krumpira. U sljedeći red ide ostatak mesa i onda još jedan sloj patlidžana, pa krumpir. Na sve stavi bešamel, a zatim peci oko 50 minuta ili dok ne porumeni.
Musaku ostavi da se ohladi deset minuta prije posluživanja.
Dobar tek!