Ima li što bolje od knedla sa šljivama? Neodoljiv desert mnoge podsjeća na djetinjstvo, a uz ovaj recept ispast će ti sjajno baš svaki put
Sastojci
Priprema
Operi i osuši šljive. Prepolovi ih i izvadi im koštice. Polovice šljiva stavi u zdjelu pa pospite šećerom u prahu. Promiješaj i ostavi sa strane.
Operi krumpir i stavi u veći lonac. Dodaj vodu i posoli pa ga pusti da se kuha dok ne omekša (provjeri čačkalicom), odnosno pedesetak minuta.
Vrijeme je za pripremu smjese za krušne mrvice. Otopi maslac u tavi. Dodaj krušne mrvice i drži nekoliko minuta na laganoj vatri, dok krušne mrvice ne dobiju zlatnosmeđu boju. U tavi s neprijanjajućim slojem otopi maslac pa dodaj krušne mrvice i zaprži na laganoj vatri. Umiješaj kristalni šećer i ostavi da se potpuno ohladi. Staviti na stranu.
Kad se skuhani krumpir skroz ohladi, ukloni koru i nareži na sitne komade. Dodaj jaja, sol, brašno, griz i izmiješaj kuhačom. Tijesto će biti ljepljivo, ali homogeno, a u slučaju da je tijesto premokro, dodaj žlicu brašna. Tijesto razvaljaj na dobro pobrašnjenoj podlozi i izreži ga na 20 (ili po želji) kvadrata.
Na svaki kvadrat tijesta stavi po jednu šljivu (ili njenu polovicu), krajeve tijesta preklopi preko šljive pa rukama oblikuj knedle. Odloži ih na pobrašnjenu podlogu. Zatim dodaj vodu u lonac srednje veličine, dodaj prstohvat soli i žlicu ulja. Pusti da zavrije na jakoj vatri.
Pričekaj da knedle isplivaju, a onda ih ostavi još dodatnih pet minuta. Izvadi ih šupljikavom žlicom i odloži u zdjelu ili odmah kod krušnih mrvica.
Knedle pospi prženim krušnim mrvicama i posluži još tople.