Recept za domaće knedle sa šljivama koje uspiju baš svaki put

Ima li što bolje od knedla sa šljivama? Neodoljiv desert mnoge podsjeća na djetinjstvo, a uz ovaj recept ispast će ti sjajno baš svaki put

Recept za domaće knedle sa šljivama koje uspiju baš svaki put
Foto: Shutterstock
Knedle sa šljivama jedan su od onih deserta koji su kao stvoreni za kasne ljetne dane. Neki se njima slade, a drugi ih jedu čak i za ručak, no sigurno je da ih voli velika većina ljudi. Imaš li domaćih šljiva, a ne znaš kako ih iskoristiti, izrada knedli savršena je ideja. Internetom kruži mnoštvo recepata za ovo jelo i uglavnom se njihova uspješnost očituje u okusu tijesta. Mi smo izdvojile jedan za koji mislimo da uspije odlično baš svaki put - čak i ako se dosad u ovome nisi okušala. Dobra je stvar to što ih možeš napraviti više pa spremiti u škrinju za dane kada ti se bude jelo nešto slatko!

Sastojci

300 grama glatkog brašna
100 grama maslaca
1 kilogram krumpira
1 veće jaje
1 žličica soli
6 žličica bijelog šećera
20 manjih (ili po želji) šljiva
1 žličica cimeta u prahu
6 žlica krušnih mrvica
1 vrećica vanilin šećera

Priprema

01.

Operi i osuši šljive. Prepolovi ih i izvadi im koštice. Polovice šljiva stavi u zdjelu pa pospite šećerom u prahu. Promiješaj i ostavi sa strane.

02.

Operi krumpir i stavi u veći lonac. Dodaj vodu i posoli pa ga pusti da se kuha dok ne omekša (provjeri čačkalicom), odnosno pedesetak minuta.

03.

Vrijeme je za pripremu smjese za krušne mrvice. Otopi maslac u tavi. Dodaj krušne mrvice i drži nekoliko minuta na laganoj vatri, dok krušne mrvice ne dobiju ​​zlatnosmeđu boju. U tavi s neprijanjajućim slojem otopi maslac pa dodaj krušne mrvice i zaprži na laganoj vatri. Umiješaj kristalni šećer i ostavi da se potpuno ohladi. Staviti na stranu.

04.

Kad se skuhani krumpir skroz ohladi, ukloni koru i nareži na sitne komade. Dodaj jaja, sol, brašno, griz i izmiješaj kuhačom. Tijesto će biti ljepljivo, ali homogeno, a u slučaju da je tijesto premokro, dodaj žlicu brašna. Tijesto razvaljaj na dobro pobrašnjenoj podlozi i izreži ga na 20 (ili po želji) kvadrata.

05.

Na svaki kvadrat tijesta stavi po jednu šljivu (ili njenu polovicu), krajeve tijesta preklopi preko šljive pa rukama oblikuj knedle. Odloži ih na pobrašnjenu podlogu. Zatim dodaj vodu u lonac srednje veličine, dodaj prstohvat soli i žlicu ulja. Pusti da zavrije na jakoj vatri.

06.

Pričekaj da knedle isplivaju, a onda ih ostavi još dodatnih pet minuta. Izvadi ih šupljikavom žlicom i odloži u zdjelu ili odmah kod krušnih mrvica.

07.

Knedle pospi prženim krušnim mrvicama i posluži još tople.

žena.hr
7.8.2024.