Recept za najbolji čokoladni namaz iz kućne radinosti

Obožavamo čokoladu, a još kada uz nju dodamo i lješnjake naši okusni pupoljci ne mogu biti sretniji. Najpoznatiji svjetski namaz od čokolade i lješnjaka definitivno je talijanska Nutella, no znaš li da možeš znatno ukusniju i zdraviju verziju napraviti u vlastitoj kuhinji za samo pola sata? Mi znamo i kako.

Recept za najbolji čokoladni namaz iz kućne radinosti
Foto: www.profimedia.hr
Prema podacima sa stranice Mental Floss, svake 2 sekunde u svijetu je negdje prodana jedna staklenka Nutelle. Složit ćemo se da je to puno prodanog čokoladnog namaza, ali što kada bi ga ti sama doma napravila? Malo tostiranih lješnjaka, čokolade i još nekoliko sastojaka dijeli te od savršenog domaćeg namaza od lješnjaka uz kojeg ćeš uživati bilo za doručak kao namaz na kruh ili slasni desert uz palačinke. Nakon što doma pripremiš ovaj fantastični namaz od lješnjaka, više nema povratka – htjet ćeš ga jesti svakog dana.

Sastojci

250 grama tostiranih lješnjaka
40 grama kakaa
100 grama šećera u prahu
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žličica soli
2 žlice kokosovog ulja
50 grama nasjeckane čokolade

Priprema

01.

Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva.

02.

Obloži lim za pečenje masnim papirom. Na lim stavi lješnjake. Peci ih 12 do 15 minuta. Nakon što prođe deset minuta pogledaj ih kako bi provjerila stanje. Izvadi ih iz pećnice i prebaci ih na čistu kuhinjsku krpu. Ostavi da se ohlade. Kad se ohlade, nježno ih trljaj uz pomoć krpe kako bi maknula ljusku. Stavi ih u procesor hrane ili blender i upali ga te miksaj lješnjake sve dok ne dobiješ finu smjesu koja liči na namaz, to može potrajati pet minuta ili više, ovisno o jačini blendera.

03.

Dodaj u dobivenu smjesu šećer u prahu i kakao. Miješaj ponovno da se svi sastojci sjedine. Zatim dodaj ulje i ekstrakt vanilije te ponovno miješaj dok se svi sastojci ne sjedine i smjesa postane jednolična. Zatim dodaj sol i upali ponovno blender na pet do deset sekundi. Zatim dodaj komadiće čokolade i upali blender ili procesor sve dok ne dobiješ kompaktnu i glatku smjesu. Ako ti se ne sviđa konzistencija smjese ili ako se rade grudice, dodaj još malo ulja po vlastitom ukusu. Nemoj pretjerati jer će se u tom slučaju napraviti prerijetka smjesa.

04.

Dobiveni namaz prebaci u čistu staklenku i čuvaj u hladnjaku do mjesec dana.

Savjet

Kada jednom pripremiš namaz, jednostavno ga spremi u staklenku koju možeš čvrsto zatvoriti ili u plastičnu posudicu. U hladnjaku tako zatvoren može trajati i do mjesec dana - no ne vjerujemo da ćeš toliko izdržati da ga cijelog i prije ne pojedeš.

žena.hr
4.11.2021.