Ovaj će jednostavni i ukusni ručak oduševiti sve one koji ne jedu meso, jaja i mliječne proizvode, ali se ne žele odreći okusa klasičnog bolognese umaka – kralja među svim umacima za tjesteninu
Recept za bolognese umak bez mesa koji je okusom jednak originalu
Sastojci
Priprema
Sojine ljuskice preliti s 3 puta više vode i kratko prokuhati. Kad nabubre, dobro iscijedi vodu. Dodati sol, papar, Vegetu Natur i slatku dimljenu papriku te promiješati uz žlicu maslinova ulja.
Paralelno s tim, za 500 grama špageta treba staviti minimalno 4 litre vode da se kuha u velikom loncu. Tek kad voda proključa dodaj veliku žlicu soli. Špagete kuhati dok ne budu al dente. Vodu od kuhanja nemoj baciti, koristi je za umak jer je puna soli i škroba.
Na preostalom ulju ispržiti sitno nasjeckan luk i kad pozlati dodati sitno narezane komadiće češnjaka, nakon nekoliko trenutaka miješanja dodati prokuhane sojine ljuskice.
Miješati još 3 minute i zatim naliti pasiranu rajčica i dobro promiješati.
Dodati i šalicu vode te pustiti da se krčka na laganoj vatri oko 30 minuta, povremeno miješati i ako je potrebno, dodati još vode koja nam je ostala od kuhanja špageta - sojine će ljuskice upiti dio tekućine.
Na kraju dodati origano i pustiti da se kuha još nekoliko minuta na laganoj vatri, a zatim ubaciti al dente kuhane špagete, sitno sjeckani peršin i na kraju svježi bosiljak.
Savjet
Za vegetarijance se ovo jelo poslužuje posipano parmezanom, a ako su za stolom vegani u obzir dolazi samo veganski ribani sir koji se sada može nabaviti u svakoj većoj trgovini, a okusom je vrlo sličan običnom parmezanu. Kao zdrava alternativa može poslužiti i nutritivni kvasac – sitni listići bogatog okusa koji se koriste prilikom kuhanja, ali i kod posluživanja jela jer uspješno zamjenjuju klasični parmezan.