Recept za bolognese umak bez mesa koji je okusom jednak originalu

Ovaj će jednostavni i ukusni ručak oduševiti sve one koji ne jedu meso, jaja i mliječne proizvode, ali se ne žele odreći okusa klasičnog bolognese umaka – kralja među svim umacima za tjesteninu

Recept za bolognese umak bez mesa koji je okusom jednak originalu
Ako si ljubiteljica tjestenine, ali si se već zasitila uobičajenih načina pripreme umaka za špagete, predlažemo da probaš nešto novo: veganski bolognese. Priprema je izuzetno jednostavna, a mljeveno meso treba zamijeniti jednim jedinim sastojkom koji možeš nabaviti u svakoj trgovini.

Sastojci

500 grama špageta bez jaja
2 glavice luka
5 jušnih žlica djevičanskog maslinovog ulja
3 režnja češnjaka
1 šalica sojinih ljuspica
1 litra pasirane rajčice
2 jušne žlice soli
1 čajna žlica Vegete Natur
3 prstohvata papra
1 čajna žlica slatke dimljene paprike
2 psrtohvata smeđeg šećera
1 čajna žlica origana
1 čajna žlica sjeckanog peršina
10 lsitića svježeg bosiljka

Priprema

01.

Sojine ljuskice preliti s 3 puta više vode i kratko prokuhati. Kad nabubre, dobro iscijedi vodu. Dodati sol, papar, Vegetu Natur i slatku dimljenu papriku te promiješati uz žlicu maslinova ulja.

02.

Paralelno s tim, za 500 grama špageta treba staviti minimalno 4 litre vode da se kuha u velikom loncu. Tek kad voda proključa dodaj veliku žlicu soli. Špagete kuhati dok ne budu al dente. Vodu od kuhanja nemoj baciti, koristi je za umak jer je puna soli i škroba.

03.

Na preostalom ulju ispržiti sitno nasjeckan luk i kad pozlati dodati sitno narezane komadiće češnjaka, nakon nekoliko trenutaka miješanja dodati prokuhane sojine ljuskice.

04.

Miješati još 3 minute i zatim naliti pasiranu rajčica i dobro promiješati.

05.

Dodati i šalicu vode te pustiti da se krčka na laganoj vatri oko 30 minuta, povremeno miješati i ako je potrebno, dodati još vode koja nam je ostala od kuhanja špageta - sojine će ljuskice upiti dio tekućine.

06.

Na kraju dodati origano i pustiti da se kuha još nekoliko minuta na laganoj vatri, a zatim ubaciti al dente kuhane špagete, sitno sjeckani peršin i na kraju svježi bosiljak.

Savjet

Za vegetarijance se ovo jelo poslužuje posipano parmezanom, a ako su za stolom vegani u obzir dolazi samo veganski ribani sir koji se sada može nabaviti u svakoj većoj trgovini, a okusom je vrlo sličan običnom parmezanu. Kao zdrava alternativa može poslužiti i nutritivni kvasac – sitni listići bogatog okusa koji se koriste prilikom kuhanja, ali i kod posluživanja jela jer uspješno zamjenjuju klasični parmezan.

žena.hr
11.11.2021.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.