Gastro
Gastro

Punjene paprike na grčki način: Vegetarijansko jelo kojeg se ne možemo zasititi

Punjene paprike na grčki način: Vegetarijansko jelo kojeg se ne možemo zasititi
Slatko pečene crvene paprike punjene ječmom, feta sirom, a na vrhu svježe cherry rajčice s limunom i bosiljkom. Savršenost ljetne večere!

Kad smo nedavno nabasale na ovaj recept malo drugačijih punjenih paprika, nismo ni slutile koliko će nas oduševiti. Ne samo da su brzo, jednostavno, vegetarijansko i zdravo jelo, već su i toliko ukusne da ih svaki tjedan želimo na svom tanjuru. Uključuju sve okuse koje volimo i sve zdrave i hranjive sastojke kojih se ne možemo zasititi. 

Ne samo da je ovo nevjerojatno jednostavan i zdrav recept idealan za ljetni ručak ili večeru, već može poslužiti i kao obrok za sljedeći dan, topao ili hladan. Ne može bolje od toga da dobiješ dva obroka u jednom, posebno kad se radi o omiljenim grčkim okusima na ljetnom tanjuru.  

Sastojci:

3 crvene paprike

3 režnja češnjaka

1 žlica maslinovog ulja

3 grančice svježeg origana

sol i papar

1 šalica ječma 

2 žlice balzamičnog octa

pola šalice maslina po izboru

2 chili papričice (po želji)

2 žlice tostiranih pinjola 

pola šalice nasjeckanog feta sira

Za rajčice s bosiljkom i limunom:

šaka svježeg bosiljka

1 šalica cherry rajčica (oko 150 g)

60 ml maslinovog ulja

2 žlice limunovog soka (+ malo korice limuna ako je domaći)

sol

chili po želji

*Ako želiš dodati malo proteina, ubaci i nasjeckanu grilanu piletinu uz ječam.  Priprema: 1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. 2. U plehu za pečenje veličine 33 x 23 x 5 cm stavi prepolovljene paprike s maslinovim uljem, nasjeckanim češnjakom i soli i paprom. Dodaj i usitnjeni origano i peci 20-25 minuta dok paprike ne dobiju boju. 3. Za to vrijeme, zagrij lonac sa slanom vodom do vrenja. Dodaj ječam i kuhaj prema uputama na pakiranju, dok ne postane al dente. Procijedi i dodaj ječmu balzamični ocat, masline, chili papričice, pinjole i feta sir. 4. Pripremi cherry rajčice s limunom i bosiljkom tako da sve sastojke pomiješaš u zdjeli.  5. Paprike napuni smjesom od toplog ječma. Na vrh stavi rajčice s limunom i bosiljkom i to je to! Dobar tek!