Kad smo nedavno nabasale na ovaj recept malo drugačijih punjenih paprika, nismo ni slutile koliko će nas oduševiti. Ne samo da su brzo, jednostavno, vegetarijansko i zdravo jelo, već su i toliko ukusne da ih svaki tjedan želimo na svom tanjuru. Uključuju sve okuse koje volimo i sve zdrave i hranjive sastojke kojih se ne možemo zasititi.
Ne samo da je ovo nevjerojatno jednostavan i zdrav receptidealan za ljetni ručak ili večeru, već može poslužiti i kao obrok za sljedeći dan, topao ili hladan. Ne može bolje od toga da dobiješ dva obroka u jednom, posebno kad se radi o omiljenim grčkim okusima na ljetnom tanjuru.
Sastojci:
- 3 crvene paprike
- 3 režnja češnjaka
- 1 žlica maslinovog ulja
- 3 grančice svježeg origana
- sol i papar
- 1 šalica ječma
- 2 žlice balzamičnog octa
- pola šalice maslina po izboru
- 2 chili papričice (po želji)
- 2 žlice tostiranih pinjola
- pola šalice nasjeckanog feta sira
Za rajčice s bosiljkom i limunom:
- šaka svježeg bosiljka
- 1 šalica cherry rajčica (oko 150 g)
- 60 ml maslinovog ulja
- 2 žlice limunovog soka (+ malo korice limuna ako je domaći)
- sol
- chili po želji
*Ako želiš dodati malo proteina, ubaci i nasjeckanu grilanu piletinu uz ječam.
Priprema:
1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.
2. U plehu za pečenje veličine 33 x 23 x 5 cm stavi prepolovljene paprike s maslinovim uljem, nasjeckanim češnjakom i soli i paprom. Dodaj i usitnjeni origano i peci 20-25 minuta dok paprike ne dobiju boju.
3. Za to vrijeme, zagrij lonac sa slanom vodom do vrenja. Dodaj ječam i kuhaj prema uputama na pakiranju, dok ne postane al dente. Procijedi i dodaj ječmu balzamični ocat, masline, chili papričice, pinjole i feta sir.
4. Pripremi cherry rajčice s limunom i bosiljkom tako da sve sastojke pomiješaš u zdjeli.
5. Paprike napuni smjesom od toplog ječma. Na vrh stavi rajčice s limunom i bosiljkom i to je to! Dobar tek!