Koja je poslastica dostojna 'no diet' dana, dana kad slavimo uživanje u hrani i ne brojimo kalorije? Nama je prvi na pamet pao jedan apsolutni klasik među kolačima - slasna i čokoladna Sacher torta kojoj još nitko nije našao zamjerku
Proslavi Međunarodni dan bez dijete Sacher tortom po originalnom bečkom receptu
Sastojci
Priprema
U posudi pomiješaj mekani maslac sa šećerom u prahu i vanilijom dok ne dobiješ kremastu smjesu.
Polako umiješaj žumanjke i tuci sve dok ne nastane gusta pjena. Čokoladu rastopi na pari i dodaj u smjesu.
Od bjelanjaka istuci snijeg, polako mu dodaj kristal šećer i tuci dok ne dobije sjaj i očvrsne toliko da ga možeš rezati.
Snijeg dodaj ranije pripremljenoj smjesi sa žumanjcima, sve posipaj brašnom i oprezno miješaj kuhačom.
Na dno kalupa za torte stavi papir za pečenje, a rub kalupa premaži maslacem i pospi brašnom.
Tijesto stavi u kalup, poravnaj površinu i peci oko 60 minuta u prethodno zagrijanoj u pećnici, na 170 stupnjeva. Prvih 10 do 15 minuta ostavi vrata pećnice otvorena oko 1 cm, a zatim ih zatvori. Da je torta pečena znat ćeš ako popušta na lagani pritisak prsta.
Tortu ostavi da se hladi 20 minuta. Ukloni papir, okreni tortu i opet je pusti da se hladi, kako bi se neravnine na površini ispravile.
Nakon toga oštrim nožem vodoravno prepolovi tortu. Džem malo zagriji, miješaj dok ne postane gladak, a zatim premaži njime obje polovice torte pa ih ponovno spoji. I rubove premaži džemom i pusti da se osuši.
Za glazuru kuhaj šećer u vodi oko 5 minuta, pusti da zakipi i ostavi da se malo ohladi.
Rastopi čokoladu na pari i postupno je pomiješaj sa šećernom otopinom, sve dok ne nastane gusta, glatka glazura.
Jednim brzim pokretom prelij tortu i u što manje poteza ravnomjerno rasporedi glazuru. Neka se torta suši nekoliko sati, sve dok se glazura sasvim ne stvrdne.
Savjet
Kako bi provjerila je li glazura dovoljno gusta, prelij je preko drvene kuhače - trebao bi ostati sloj čokolade debeo oko 4 mm. Ako je glazura previše gusta, jednostavno ostatak šećera u loncu ponovno prelij vrelom vodom i time razvodni glazuru. Važno je da se glazura ne pregrije, inače će nakon sušenja ostati mat i neće imati onaj sjaj svojstven pravoj Zaherici.