Proljetni klasik: Cheesecake s jagodama koji će oduševiti baš svakoga

Jagode i torta od sira savršena su kombinacija, a mi smo pronašle recept za ovaj desert koji je kao stvoren za proljetne dane

Proljetni klasik: Cheesecake s jagodama koji će oduševiti baš svakoga
Foto: Unsplash
Ukusna torta od sira mnogima je omiljen proljetno-ljetni desert jer je osvježavajuća i lagana, a u kombinaciji s jagodama može samo biti još bolja. Cheesecake s jagodama proljetni je klasik koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a kombinacija sira i jagoda, iako na prvu ne zvuči toliko spojivo, zapravo se odlično nadopunjuje. Ovaj desert idealan je za proljetne vikende kada ti ponestane šećera u krvi, a mi ti donosimo recept koji moraš isprobati.

Sastojci

300 g mljevenih petit keksi
150 g otopljenog maslaca
2 žlice šećera
500 g krem sira
220 ml kiselog vrhnja
250 g šećera
2 žlice glatkog brašna
0.5 žličice soli
4 veća jaja
1 veći žumanjak
1 žlica ekstrakta vanilije
600 g jagoda
75 g šećera
1 žlica limunovog soka
0.25 žličice soli

Priprema

01.

Kako bi napravila koru, zagrij pećnicu na 160°C. Uzmi okruglu posudu za pečenje i namasti je. U posudi pomiješaj mljevene kekse, 150 g maslaca i dvije žlice šećera. Smjesu utisni u dno posude i peci dok ne porumeni, 10 do 14 minuta, nakon čega koru ohladi na rešetki.

02.

Za kremasti dio kolača, mikserom izradi krem sir, a zatim mu postupno dodaj kiselo vrhnje, šećer, brašno i sol, miksajući dok tijesto ne postane glatko i kremasto, oko jednu minutu. Dodaj jaja i žumanjak, jedno po jedno, dok se ne sjedine u smjesu nakon svakog dodavanja, a zatim umiješaj i ekstrakt vanilije.

03.

Nadjev ulij u posudu za pečenje koju ćeš staviti u još veću posudu. Stavi posudu u pećnicu i u nju ulij vruću vodu tako da se popne otprilike do polovice kalupa za pečenje u koji si stavila nadjev. Peci oko sat i 20 minuta, a zatim cheesecake ostavi u pećnici 15 minuta. Izvadi cheesecake i prebaci ga na rešetku te pusti da se hladi na sobnoj temperaturi, oko dva sata. Stavi ga u hladnjak na najmanje 8 sati da se potpuno ohladi.

04.

Za preljev, pomiješaj jagode, 75 g šećera, limunov sok i sol na vatri srednje jačine. Kuhaj i miješaj dok se jagode ne raspadnu i umak se zgusne, oko 20 minuta. Makni s vatre i ohladi na sobnoj temperaturi, oko jedan sat. Cheesecake prelij preljevom od jagoda i posluži.

N.B.
24.4.2022.