Počelo je toplije vrijeme a bliži se i Praznik rada, što znači da je sezona roštilja već službeno otvorena. Sočno meso s roštilja omiljena je hrana mnogih, a uz njega najviše volimo osvježavajuće salate. Sigurne smo da već znaš pripremati sve dobro poznate klasike s roštilja, a ako ti ponestane inspiracije, mi smo ti pripremile slasne recepte kojima češ ovu sezonu roštilja učiniti još uzbudljivijom.
Vratina s dimljenom paprikom s roštilja
Sastojci:
4 komada vratine (2 cm debljine)
1 žličica soli
½ žličice papra
1 žličica češnjaka u granulama
2 žličice dimljene crvene paprike
2 žličice Worcester umaka
Priprema:
Pomiješaj sve začine i premaži komade vratine sa svake strane ravnomjerno. Peci ih na zagrijanom roštilju dok ne dobiju lijepu boju.
Burgeri omotani slaninom
Sastojci:
500 grama mljevene junetine
8 kriški slanine
4 kriške cheddar sira
1 crveni luk
4 žlice barbecue umaka
4 veća lista iceberg salate
4 peciva za hamburger
Priprema:
Junetinu oblikuj u 4 pljeskavice i svaku omotaj s dvije kriške slanine. Stavi ih na ugrijani roštilj i peci dok ne poprime lijepu smeđu boju. Pred kraj pečenja na pljeskavice stavi po komad Cheddara da se malo otopi. Luk nareži na polumjesece i karameliziraj u tavi na malo maslaca i pola žlice šećera (ili 1/3 žlice meda) dok ne posmeđe (možeš ostaviti i malo duže da poprime malo hrskavosti). Prereži peciva za hamburger i slaži u njih salatu, umak pljeskavice i karamelizirani luk.
Odrezak u marinadi od češnjaka
Sastojci:
500 g odreska
¼ šalice Aceta balsamica
¼ šalice umaka od soje
2 žlice meda
2 žlice maslinovog ulja
3 žličice papra
1 žličica Worcester umaka
4 češnja češnjaka
Priprema:
Češnjak oguli i protisni ili naribaj na sitni ribež. Dodaj mu sve ostale sastojke za marinadu i dobro promiješaj. Pripremljenu marinadu umasiraj u meso i ostavi ga u hladnjaku barem pola sata. Peci ga na zagrijanom roštilju do dok ne poprimi lijepu boju
Pileći ražnjići s barbecue umakom
Sastojci:
500 g pilećih prsiju
½ šalice barbecue umaka
1 velika žlica maslinovog ulja
2 žličice soli
1 žličica mljevene crvene paprike
¼ žličice chillija
Priprema:
Pileća prsa nareži na kockice ili trakice jednake veličine. Pomiješaj sve ostale sastojke tako da dobiješ umak, i u njega uvaljaj meso. Nabodi ga na štapiće za ražnjiće i peci na roštilju.
Salata od mrkve i crvenog kupusa s dresingom od jogurta i tahinija
Šalice:
2 velike mrkve
½ glavice crvenog kupus srednje veličine
1,5 dcl jogurta
150 g sjemenki sezama
4 žlice maslinovog ulja
1 žličica soli
½ žličice papra
1 češanj ribanog češnjaka
1 žlica limunovog soka
Priprema:
Mrkvu i kupus nareži na tanje trakice. Sjemenke sezama zagrijavaj u tavi na srednjoj vatri do dok ne poprime zlatno smeđu boju. Prebaci ih u posudu, dodaj ulje i miksaj štapnim mikserom do dok ne dobiješ glatku smjesu. Dodaj mu jogurt, sol, papar, češnjak i limunov sok pa dobro promiješaj. Umak pomiješaj s povrćem i posluži ohlađeno.
Portabella gljive na roštilju s umakom od vrhnja i vlasca
Sastojci:
8 većih portabella gljiva
1 žlica maslinovog ulja
2 dcl kiselog vrhnja
1 žličica senfa
1 žlica sjeckanog vlasca
1 češanj protisnutog češnjaka
½ žličice soli
¼ žličice papra
Priprema:
Gljive premaži s maslinovim uljem, blago posoli popapri te ispeci na dobro ugrijanom roštilju (gljive se peku kraće na višoj temperaturi, najbolje ih je ispeći prije mesa). Pomiješaj sve ostale sastojke tako da dobiješ umak i posluži ga uz gljive.
Salata od cous cousa
Sastojci:
1 šalica cous cousa
300 g cherry rajčica
200 g slanog sira
1 velika crvena paprika
3 mlada luka
1 stabljika celera
Šaka svježeg peršina
1 šalica kuhanog slanutka
3 žlice maslinovog ulja
2 žlice jabučnog octa
1 žličica soli
1 žličica korijandera u prahu
1 žličica mljevene paprike
Priprema:
Cous cous pripremi prema uputama na pakiranju. Nareži povrće na približno jednake komade, a peršin nasjeckaj. Pomiješaj sve sastojke i posluži hladno.