403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
Gastro

Pravo je vrijeme za ukusnu salatu od jesenskih plodova

Pravo je vrijeme za ukusnu salatu od jesenskih plodova
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Ova salata ima sve - srčanost, slatkoću i obilje teksture, a možeš ju pripremati s kojim god sastojcima želiš

Postoji nešto posebno u jeseni - izvlačimo svoje udobne pulovere, promatramo lišće kako pada i osjećamo svježinu u zraku. A jesen je također i vrijeme kada palimo pećnicu, u želji za slasnom hranom dubljih i intenzivnijih okusa.  

Obilna jesenska salata jedan je od najboljih načina da se zadovolje te želje, a pronašle smo i savršen recept za jednu takvu salatu. Od svježih jabuka do pržene tikvice, krepkog pira i plavog sira za slane zalogaje, pa sve do radiča za uravnoteženje slatkoće, začinjenih bučinih sjemenki, sok od limuna i malo bijelog vina, ovo su samo neki od sastojaka koji su potrebni za ovu ukusnu salatu. Ova salata ima sve - srčanost, slatkoću i obilje teksture, a možeš ju pripremati kako želiš. Ako ne voliš tikvicu, odluči se za batat. Kozji sir izvrsna je alternativa plavom siru, a možeš dodati i brusnice. 

(Foto: Unsplash)

Jesen je savršeno vrijeme za ukusnu salatu od jesenskih plodova, a evo i recepta. Sastojci:

jedna velika tikvica

5 žlica maslinovog ulja

jedna žličica soli

pola žličice papra

700 ml vode

200 g pira

pola žličice mljevenog korijandra

pola žličice mljevenog cimeta

1/4 žličice mljevenog kardamon

1/4 žličice mljevenog kima

1/4 žličice mljevenog đumbira

1/4 žličice mljevene kurkume

1/8 žličice crvene paprike

60 g bučinih sjemenki

jedan limun

3 žlice octa

žlica meda

jedan radič

jedna jabuka

3 žlice svježeg špinata

2 žlice sjeckanog vlasca

60 g nasjeckanog plavog ili kozjeg sira

(Foto: Unsplash)

Priprema:

Postavi rešetku u sredinu pećnice i zagrij pećnicu na 200°C. Obreži krajeve tikvice, prepolovi ju uzdužno, izdubi sjeme, a zatim ju nareži na kriške.

Stavi tikvicu na obloženi lim za pečenje. Prelij sa žlicom maslinovog ulja, začini s pola žličice soli i 1/4 žličice crnog papra. Peci ukupno oko 30 minuta, dok ne porumeni i ne omekša. Za to vrijeme skuhaj pir, prepeci bučine sjemenke, pripremi preljev i prepeci radič.

Iscijedi pir i stavi ga u lonac srednje veličine na srednju vatru, povremeno miješajući otprilike 5 minuta. Dodaj vodu i pusti da zavrije. Smanji vatru i pusti da krčka dok ne omekša, ali ne bude kašasto, oko 20 minuta. Ocijedi i isperi pod hladnom vodom i ostavi sa strane da se ocijedi.

Stavi 1/4 žličice soli, 1/8 žličice crnog papra, 1/2 žličice mljevenog korijandra, 1/2 žličice mljevenog cimeta, 1/4 žličice mljevenog kardamoma, 1/4 žličice mljevenog kima, 1/4 žličica mljevenog đumbira, 1/4 žličice mljevene kurkume i 1/8 žličice crvene paprike u veliku tavu i promiješaj. Dodaj 1 žlicu maslinovog ulja i bučine sjemenke.

Kuhaj na srednje jakoj vatri uz povremeno miješanje oko 5 minuta, dok začini ne dobiju boju i bučine sjemenke se ne preprže. Prebaci u malu posudu. Obriši tavu papirnatim ručnikom i odloži za upotrebu kasnije.

U veliku posudu naribaj koricu jednog velikog limuna. Iscijedi sok od limuna i dodaj u posudu. Dodaj 3 žlice octa, 1 žlicu maslinovog ulja i 1 žlicu meda i umuti da se sjedini. Kušaj i začini solju i paprom po potrebi.

Izreži radič, a preostale 2 žlice maslinovog ulja zagrijte u  tavi na jakoj vatri. Dodaj radič i peci dok ne postigne zlatno smeđu boju, oko 2 minute. Preokreni na drugu stranu i prži dok ne porumene, još oko 2 minute. Začini s prstohvatom soli i makni s vatre.

Izreži jabuku na kriške, sitno nasjeckaj 3 žlice svježeg peršina, nasjeckaj vlasac i izmrvi sir.

U posudu s nadjevom dodaj pir, tikvicu, radič, jabuku, polovicu sira, polovicu začinjenih sjemenki bundeve i polovicu peršina i vlasca. Promiješaj i prebaci na tanjure za posluživanje i ukrasi preostalim sirom, sjemenkama bundeve i začinskim biljem.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx