Postoji nešto posebno u jeseni - izvlačimo svoje udobne pulovere, promatramo lišće kako pada i osjećamo svježinu u zraku. A jesen je također i vrijeme kada palimo pećnicu, u želji za slasnom hranom dubljih i intenzivnijih okusa.
Obilna jesenska salata jedan je od najboljih načina da se zadovolje te želje, a pronašle smo i savršen recept za jednu takvu salatu. Od svježih jabuka do pržene tikvice, krepkog pira i plavog sira za slane zalogaje, pa sve do radiča za uravnoteženje slatkoće, začinjenih bučinih sjemenki, sok od limuna i malo bijelog vina, ovo su samo neki od sastojaka koji su potrebni za ovu ukusnu salatu.
Ova salata ima sve - srčanost, slatkoću i obilje teksture, a možeš ju pripremati kako želiš. Ako ne voliš tikvicu, odluči se za batat. Kozji sir izvrsna je alternativa plavom siru, a možeš dodati i brusnice.
(Foto: Unsplash)
Jesen je savršeno vrijeme za ukusnu salatu od jesenskih plodova, a evo i recepta.
Sastojci:
- jedna velika tikvica
- 5 žlica maslinovog ulja
- jedna žličica soli
- pola žličice papra
- 700 ml vode
- 200 g pira
- pola žličice mljevenog korijandra
- pola žličice mljevenog cimeta
- 1/4 žličice mljevenog kardamon
- 1/4 žličice mljevenog kima
- 1/4 žličice mljevenog đumbira
- 1/4 žličice mljevene kurkume
- 1/8 žličice crvene paprike
- 60 g bučinih sjemenki
- jedan limun
- 3 žlice octa
- žlica meda
- jedan radič
- jedna jabuka
- 3 žlice svježeg špinata
- 2 žlice sjeckanog vlasca
- 60 g nasjeckanog plavog ili kozjeg sira
(Foto: Unsplash)
Priprema:
- Postavi rešetku u sredinu pećnice i zagrij pećnicu na 200°C. Obreži krajeve tikvice, prepolovi ju uzdužno, izdubi sjeme, a zatim ju nareži na kriške.
- Stavi tikvicu na obloženi lim za pečenje. Prelij sa žlicom maslinovog ulja, začini s pola žličice soli i 1/4 žličice crnog papra. Peci ukupno oko 30 minuta, dok ne porumeni i ne omekša. Za to vrijeme skuhaj pir, prepeci bučine sjemenke, pripremi preljev i prepeci radič.
- Iscijedi pir i stavi ga u lonac srednje veličine na srednju vatru, povremeno miješajući otprilike 5 minuta. Dodaj vodu i pusti da zavrije. Smanji vatru i pusti da krčka dok ne omekša, ali ne bude kašasto, oko 20 minuta. Ocijedi i isperi pod hladnom vodom i ostavi sa strane da se ocijedi.
- Stavi 1/4 žličice soli, 1/8 žličice crnog papra, 1/2 žličice mljevenog korijandra, 1/2 žličice mljevenog cimeta, 1/4 žličice mljevenog kardamoma, 1/4 žličice mljevenog kima, 1/4 žličica mljevenog đumbira, 1/4 žličice mljevene kurkume i 1/8 žličice crvene paprike u veliku tavu i promiješaj. Dodaj 1 žlicu maslinovog ulja i bučine sjemenke.
- Kuhaj na srednje jakoj vatri uz povremeno miješanje oko 5 minuta, dok začini ne dobiju boju i bučine sjemenke se ne preprže. Prebaci u malu posudu. Obriši tavu papirnatim ručnikom i odloži za upotrebu kasnije.
- U veliku posudu naribaj koricu jednog velikog limuna. Iscijedi sok od limuna i dodaj u posudu. Dodaj 3 žlice octa, 1 žlicu maslinovog ulja i 1 žlicu meda i umuti da se sjedini. Kušaj i začini solju i paprom po potrebi.
- Izreži radič, a preostale 2 žlice maslinovog ulja zagrijte u tavi na jakoj vatri. Dodaj radič i peci dok ne postigne zlatno smeđu boju, oko 2 minute. Preokreni na drugu stranu i prži dok ne porumene, još oko 2 minute. Začini s prstohvatom soli i makni s vatre.
- Izreži jabuku na kriške, sitno nasjeckaj 3 žlice svježeg peršina, nasjeckaj vlasac i izmrvi sir.
- U posudu s nadjevom dodaj pir, tikvicu, radič, jabuku, polovicu sira, polovicu začinjenih sjemenki bundeve i polovicu peršina i vlasca. Promiješaj i prebaci na tanjure za posluživanje i ukrasi preostalim sirom, sjemenkama bundeve i začinskim biljem.