Ljeto nam je sve bliže, a kad je u pitanju hrana - to znači samo jedno: vrijeme je za jednostavna i osvježavajuća jela, jer tko ima volje za kuhanjem kraj vrućeg štednjaka i pećnice tijekom još više vrućih dana!
Kao jedan od favorita ljetnog menija svakako je svestrana, ukusna, zdrava i zasitna salata, a danas pripremamo Caprese salatu s twistom - jednostavni talijanski klasik koji uključuje mozzarellu, rajčicu i bosiljak, malo soli i maslinovog ulja, u našoj verziji s dodatkom pršuta i pira.
Orašasti pir, slatka i sočna cherry rajčica, slani pršut, ljekovito začinsko bilje i mozzarela zajedno u kombinaciji stvaraju ovu osvježavajuću ljetnu salatu koja je zdrava baš koliko je i ukusna. Ako k tome dodamo i divan preljev od limunovog soka, meda i balzamičnog octa, ovoj salati jednostavno nema mane.
Svaki zalogaj je poput neodoljive eksplozije okusa u ustima, a osim što je jednostavna za pripremu, savršen je izbor za ponijeti u ured, na piknik ili kao brzi obrok kada nemaš vremena.
Sastojci:
- 300 g pira (ili kvinoje ili ječma - što ti je već draže)
- 5 žlica maslinovog ulja
- 2 žlice balzamičnog octa
- sok jednog limuna
- 2 žlice meda
- sol, papar
- šaka svježeg začinsko bilja nasjeckanog ugrubo i količinski po želji (bosiljak, timjan, origano)
- prstohvat chilija po želji
- 400 g cherry rajčica (narezanih na pola)
- 225 g mozzarelle (narezanih na sitne komadiće ili bocconcini mozzarelle kuglica)
- 85 g pršuta
Priprema:
1. U većem loncu zagrij slanu vodu do vrenja. U kipuću vodu dodaj pir pa ga kuhaj prema uputama na pakiranju (oko 20 minuta). Procijedi.
2. U međuvremenu, u velikoj zdjeli pomiješaj maslinovo ulje, limunov sok, balzamični ocat, med, sol, papar, chili i začinsko bilje po izboru. Nakon što se pir malo ohladi, dodaj ga u zdjelu i sve dobro pomiješaj.
3. Na kraju dodaj cherry rajčice, mozzarellu i još bosiljka po želji. Sve pomiješaj, posloži natrgani pršut po vrhu i posluži.