Gastro
Gastro

Počela je sezona salata, a ova Caprese s pirom i pršutom izgleda sjajno

Počela je sezona salata, a ova Caprese s pirom i pršutom izgleda sjajno
Brza i jednostavna Caprese salata idealan je ukusni i zdravi obrok za nadolazeće ljetne dane

Ljeto nam je sve bliže, a kad je u pitanju hrana - to znači samo jedno: vrijeme je za jednostavna i osvježavajuća jela, jer tko ima volje za kuhanjem kraj vrućeg štednjaka i pećnice tijekom još više vrućih dana! 

Kao jedan od favorita ljetnog menija svakako je svestrana, ukusna, zdrava i zasitna salata, a danas pripremamo Caprese salatu s twistom - jednostavni talijanski klasik koji uključuje mozzarellu, rajčicu i bosiljak, malo soli i maslinovog ulja, u našoj verziji s dodatkom pršuta i pira. Orašasti pir, slatka i sočna cherry rajčica, slani pršut, ljekovito začinsko bilje i mozzarela zajedno u kombinaciji stvaraju ovu osvježavajuću ljetnu salatu koja je zdrava baš koliko je i ukusna. Ako k tome dodamo i divan preljev od limunovog soka, meda i balzamičnog octa, ovoj salati jednostavno nema mane. Svaki zalogaj je poput neodoljive eksplozije okusa u ustima, a osim što je jednostavna za pripremu, savršen je izbor za ponijeti u ured, na piknik ili kao brzi obrok kada nemaš vremena.   

Sastojci:

300 g pira (ili kvinoje ili ječma - što ti je već draže)

5 žlica maslinovog ulja

2 žlice balzamičnog octa

sok jednog limuna

2 žlice meda

sol, papar

šaka svježeg začinsko bilja nasjeckanog ugrubo i količinski po želji (bosiljak, timjan, origano)

prstohvat chilija po želji

400 g cherry rajčica (narezanih na pola)

225 g mozzarelle (narezanih na sitne komadiće ili bocconcini mozzarelle kuglica)

85 g pršuta

Priprema: 1. U većem loncu zagrij slanu vodu do vrenja. U kipuću vodu dodaj pir pa ga kuhaj prema uputama na pakiranju (oko 20 minuta). Procijedi. 2. U međuvremenu, u velikoj zdjeli pomiješaj maslinovo ulje, limunov sok, balzamični ocat, med, sol, papar, chili i začinsko bilje po izboru. Nakon što se pir malo ohladi, dodaj ga u zdjelu i sve dobro pomiješaj.  3. Na kraju dodaj cherry rajčice, mozzarellu i još bosiljka po želji. Sve pomiješaj, posloži natrgani pršut po vrhu i posluži.