Plijesan na pasiranoj rajčici

Pljesniva hrana ne znači nužno i pokvarena hrana. Neke namirnice, čak i ako su se upljesnivile, sigurne su za jelo, a neke ne. Saznajte više.

Plijesan na pasiranoj rajčici

Svi smo imali raspravu u kući oko hrane – nešto je pljesnivo, vi kažete da se to treba baciti, a suprug da je potrebno samo plijesan ukloniti i da je jelo sigurno. Tko je upravu? Oboje?

Jeste li učinili ispravno kada ste pojeli onaj pljesnivi kruh ili šunku ili sir? Ne govorimo o sirevima sa zdravom plijesni, već plijesni koja se pojavljuje na hrani. Naučite što je sigurno pojesti kada je pljesnivo, a kada vam trbuh “pleše” od gladi.

Opasno pljesniva hrana
S mliječnim proizvodima budite posebno oprezni. Ni svi tvrdi sirevi nisu sigurni. Ako se na njima pojavi plijesan u većini slučajeva ih trebate baciti (ako su pitanju komadići). Isto vrijedi i za jogurt i krem sireve. Čak i mala, površinska plijesan ukazuje na to da se plijesan razgranala, a vi je ne možete vidjeti. Čak i ako vam se učini da mliječni proizvod miriše dobro, bacite ga.

Džemovi i želei bi trebali biti bačeni ako se preko njih uhvati plijesan, koja može proizvoditi mikotoksin, od kojeg se možete razboljeti.
Prema tome, ako ste naišli na plijesan na pasiranoj rajčici – bacite ju. Pasirana rajčica je tekuća smjesa i plijesan je vrlo vjerojatno u svim dijelovima, iako ju ne vidite.

Trik kako sačuvati pasiranu rajčicu od plijesni:
Okretanjem tegle naopako, ta površina gdje bi nastala plijesan pasti će na poklopac i zatvoriti prolazak zraka, što će otežati razvojikroorganizama.