Pizza rolice - brza (i zdravija) verzija vašeg omiljenog jela

Hrskavo integralno tijesto s bogatim punjenjem od sira, začina i rajčice savršeni je finger food za svaku priliku

Pizza rolice - brza (i zdravija) verzija vašeg omiljenog jela
Foto: Profimedia
Zabavne, ukusne i jednostavne za pripremu, pizza rolice su omiljeni 'finger food' na svakom druženju. Ako si već radila popularne cimet rolice, onda si upoznata s ovim super jednostavnim procesom. Sve što trebaš je napraviti tijesto, izvaljati ga, napuniti nadjevom po želji i zarolati u roladu te rezati na male rolice. Mi smo danas izabrale nešto zdraviju verziju s integralnim brašnom, a što se tiče nadjeva - njega možeš prilagoditi po vlastitom ukusu i željama. Umak od rajčice i sir su obavezni sastojci ako nas pitaš, a s dodacima se slobodno igraj. Hoće li to biti salama, šunka, slanina, šampinjoni ili kombinacija povrća poput paprike, tikvica i luka - samo nebo je granica!

Sastojci

180 grama integralnog pšeničnog brašna
1 žlica suhog kvasca
0.5 žličice soli
120 mililitara tople vode
2 žlice maslinovog ulja
150 grama pasirane rajčice
200 grama naribane mozzarelle
2 žličice origana
2 žličice suhog bosiljka
0.5 žličice kajenskog papra
2 režnja češnjaka
1 žličica soli

Priprema

01.

U velikoj zdjeli žlicom pomiješaj brašno, kvasac i 0.5 žličice soli. Sada suhim sastojcima postupno dodaj toplu vodu, sve dobro promiješaj. Pazite da dobiješ donekle ljepljiv komad tijesta i prema tome prilagodi vodu ili brašno.

02.

Na pobrašnjenoj površini mijesi tijesto oko 3-5 minuta i oblikuj ga u lopticu. Pokrij zdjelu i tijesto kuhinjskom krpom i ostavi da odstoji 30 minuta na toplom mjestu dok ne pripremiš nadjev. Pasiranu rajčicu pomiješaj sa začinima: origanom, bosiljkom, kajenskim paprom, usitnjenim češnjakom i žličicom soli.

03.

Izvadi tijesto iz zdjele i stavi ga na pobrašnjenu površinu. Ponovno mijesi, po potrebi dodaj još brašna dok se više ne lijepi. Koristeći valjak za tijesto, izvaljaj tijesto u oblik pravokutnika debljine cca 1.5 cm, otprilike 30 x 25 cm.

04.

Premaži tijesto maslinovim uljem, pa dodaj umak od rajčice i začina, a zatim i naribanu mozzarellu. Pripazi da ostaviš barem centimetar ruba praznim, odnosno da ne pretjeraš s umakom i nadjevom inače nećeš moći napraviti lijepe rolice. U slučaju da imaš previše nadjeva, sačuvaj ga u staklenki za još jednu turu pizza rolica ili za neki drugi recept.

05.

Tijesto počni motati dok ne dobijše jednu veliku roladu, a zatim vrlo oštrim nožem nareži na 8-12 kriški. Stavi svaku rolicu jednu do druge na lim obložen papirom za pečenje. Stavi ih u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 15-20 minuta, dok ne dobe lijepu boju.

06.

Izvadi iz pećnice, pusti da se rolice malo ohlade i posluži tople. Ostaci se mogu čuvati u hladnjaku do 5 dana.

Savjet

Uvijek možeš prilagoditi nadjev po želji i dodati salame, slanine, povrće ili gljive

a.š.
8.1.2022.