Pinca – kraljica uskrsne trpeze

Tradicionalni uskrsni kolač

Pinca – kraljica uskrsne trpeze

Dakako da ju kao i gotovo svaki drugi kolač ili slasticu možete kupiti u trgovini ili naručiti iz slastičarnice. No, samo je ona pinca koju pripremite sami, za Uskrs, posebnog mirisa i arome, kakva i priliči tom tradicionalnom uskrsnom kolaču, koji se nosi na blagoslov ili poklanja kao znak dobrih želja.    

Pinca, sirnica ili pogača
Poznata po više naziva, pinca, sirnica, uskrsni kruh ili pak uskrsna pogača, tradicionalno se za najveći kršćanski blagdana prigodno priprema u Dalmaciji, Istri i Primorju. Sirnica je naziv koji se za taj slatki uskrsni kruh prepoznatljivog mirisa od davnina ustalio u Dubrovniku i Istri, dok je u našim kontinentalnim krajevima poznata kao pinca. Danas je neizostavna na blagdanskom stolu, karakteristične je žute boje, jer se priprema od velikog broja jaja, te od teškog dizanog tijesta koje se prije pečenja premaže žumanjkom. Od istog se tijesta u Dalmaciji peku pletenice za najmlađe, a u Istri se uz pincu za vrijeme Uskrsa pripremaju također pletenice te jajarice. Kao jedna od najomiljenijih blagdanskih delicija, pinca ima i svoje male tajne, neki u tijesto dodaju malo ruma ili pak rakije, a mogu se razlikovati i postupci priprave i pečenja same pince.

Recept za pripremu pince čitateljicama portala Žena.hr ustupila je slastičarnica M&M iz zagrebačkog Rudeša.

Pinca
(recept)
1kg brašna
0,25l mlijeka
8 žumanjaka
20dkg maslaca
20dkg šećera
3 vanilin šećera
2 kore od limuna, kore od naranče
sol
0,10 ruma
8dkg kvasca

Priprema:
Kvasac rastopiti sa šećerom i mlijekom, a druge sastojke otopiti u mlijeku i zamiješati u brašnu. Masa treba biti tvrda i onda ju oblikujemo u pincu i pustimo da se diže i tri puta ju premažemo jajetom.

Kako biste se za uskrsne blagdane počastili i odličnom tortom, predlažemo vam pravu poslasticu; rudešku tortu slastičarnice M&M.

Rudeška torta ili kocka 
(recept)

Image



18 žumanjaka
5cijelih jaja
0,50 štaub šećera
2 duple kave
0,4kg čokolade
1kg maslaca ili margarina
0,6 bjelanjaka
0,4 kg šećera
0,15kg oraha
0,20kg brašna

Priprema:
Kuhati na pari dok se ne skuha i onda dodati kavu i pustimo da se ohladi i tako hladnu smjesu izmiješamo s margarinom.Zatim tučemo bjelanjak uz postepeno dodavanje šećera. Kada je bjelanjak izlupan u snijeg dodajemo ostale sastojke i razmazujemo u kalup i pečemo, te hladne kore filamo kremom.

(M.G.)