Pečeni krumpir: 7 najvećih pogrešaka koje radiš

Jednostavni trikovi koji će tvoje pečene krumpire učiniti savršenima

Pečeni krumpir: 7 najvećih pogrešaka koje radiš

Pečeni krumpir na vrhu je naših najdražih priloga iz pećnice. Hrskav izvana, mekan i pahuljast iznutra, savršeni pečeni krumpir topi se u ustima. 

No, za mnoge se san o idealnom krumpiru iz pećnice nalazi izvan dosega. Ono što bi se moglo činiti jednostavnim - pečenje krumpira u vrućoj pećnici - može imati mješovite rezultate: gumena unutrašnjost, pougljenjena koža ili pak skliska vlažna koža. Nitko neće reći da nisu nejestivi, ali mogu li biti bolji? Svakako!

A ako su trikovi za savršeni krumpir zapravo jednostavni, nema razloga zašto ih svi ne bismo radili! U nastavku pročitaj jesi li ikad počinila jedan od 7 'smrtnih grijeha' kad je u pitanju pečeni krumpir.

Pročitaj još:

Image

Krumpir: zašto ga toliko volimo?


Ne posušiš krumpir dovoljno dobro

Svakako bi trebala isprati krumpir nakon guljenja kako bi uklonila prljavštinu i ostatke, a pečeš li krumpir u kori, priušti mu jedan dobar piling sa suprotnom stranom nožića ili četkom za čišćenje povrća. Međutim, krumpire nakon prabja treba dobroo osušiti. Višak vlage na površini može prodrijeti u krumpir tijekom pečenja i uzrokovati vlažnost i gnjecavost. Pobrini se i da probušiš nekoliko malenih rupa u krumpiru ukoliko ga pečeš cijelog u kori. 


Image

(Foto: Pexels)

Zamotaš krumpir u foliju

Iako mnogi vjeruju da je folija tijekom pečenja ključ savršenog pečenog krumpira, izgleda da folijom samo uništavaš koru krumpira. Idealna pečena kora krumpira oslanja se na određenu količinu dehidracije i rehidracije, a ako pečeš u foliji, sva vlaga iz krumpira samo kruži natrag u koru krumpira, što te može ostaviti s ne baš dobrom koricom na kraju. Dakle, kad opereš i osušiš krumpir, to je to. Bez umotavanja u foliju!


Image

(Foto: Pixabay)

Ne koristiš rešetku ispod krumpira

Krumpir se mora ispeći sve do kraja, a najbolji način da se to dogodi je osigurati da vrući zrak dođe do krumpira sa svih strana. Ako se krumpir peče s jednom stranom koja dodiruje pleh za pečenje, neće se ujednačeno ispeći. Stavite tanku žičanu rešetku unutar pleha za pečenje. Poravnaj svoje krumpire jedan do drugoga i prije nego što zatvoriš pećnicu svakako provjeri ima li malo mjesta između svakog krumpira.


Image

(Foto: www.profimedia.hr)

Pećnica je prevruća

Sporo pečenje pod pravom (i ne prejakom!) temperaturom recept je za savršeno pečeni krumpir. Ako imaš dovoljno vremena, peci krumpir na 150 stupnjeva oko 90 minuta. Ako trebaš ubrzati, stavi ga peći na 220 stupnjeva oko 45 minuta. (Napomena: Vrijeme pečenja varirat će ovisno o veličini krumpira i vrućini pećnice.) 

Međutim, nikad nemoj peći krumpir na većoj temperaturi od 220 stupnjeva. Iako bi se takav krumpir mogao brže ispeći,previsoka temperatura će ostaviti krumpir s pretjerano smeđom korom, a budući da je svrha savršeno pečenog krumpira imati svježinu korice jednako ukusne poput pahuljaste unutrašnjosti krumpira, previsoka temperatura to ti neće osigurati.


Image

(Foto: Pixabay)

Ne mjeriš temperaturu krumpira

Baš kao i za savršeno ispečeno meso, potrebno je izmjeriti temperaturu i savršeno pečenog krumpira. Koristi termometar za mjerenje temperature krumpira: Poanta je da krumpir bude između 95 i 100 stupnjeva. Sve ispod toga znači da je tekstura još uvijek pregusta, a iznad toga znači da može doći do gumenog nereda. 

Image

(Foto: Pexels)

Ulje i sol tijekom pečenja

Ako prerano nauljiš krumpir, kora možda neće biti tako hrskava. Umjesto toga, brzinski naulji krumpir nakon što dosegne 95 stupnjeva: Izvadi pleh za pečenje iz pećnice, dodaj malo maslinovog ulja ili masti i tek tada posipaj sol po krumpiru. Vrati pleh za pečenje u pećnicu na 10 minuta - temperature krumpira neće se popeti više od 2 ili 3 stupnja. Ulje će osvježiti koricu koja je dehidrirala tijekom dugog pečenja, a sol će dodati slatki okus.

Pustiš krumpir da se mmalo ohladi prije nego li ga narežeš

Za razliku od mesa, krumpir ne postaje bolji 'odmaranjem' nakon pečenja. Mora ga se odmah narezati (ukoliko pečeš cijeli) jer ako to ne učiniš - zadržat će vodu iz centra koja se još uvijek kuha i postati tvrd i gumen. Brzim ubodom nazubljenog noža kroz svaki krumpir pružaš krumpiru blagi pritisak (rukavicom ili ručnikom) i stvaraš ispuštanje pare. Dok završavaš ostatak obroka i postaviš stol, krumpir će se taman ohladiti za posluživanje. 


Image

(Foto: Pexels)