

Svi bi trebali znati osnovne kulinarske vještine, od djece čiji su roditelji zaposleni, studenata koji žive sami, pa do muškaraca, očeva i djedova, a ne samo domaćica kako se nekada smatralo. No, čak ni domaćice ne znaju sve trikove u kuhinji, a za njih ti ne treba napredno znanje o kulinarstvu.
Banana je najbolja baza za zdravi sladoled. Kada je zamrznuta vrlo je blagog i neutralnog okusa, zbog čega je odlična za miješanje s ostalim sastojcima.
Ovo je genijalna ideja za sve ljubitelje palačinki. Smjesa u hladnjaku može stajati do 3 dana (ovisno o tome koliko su svježa jaja i mlijeko koja si stavila u smjesu), i biti spremna za korištenje kada god te ulovi želja za palačinkama.
Ovo će ti uštedjeti mnogo vremena i, ako imaš naviku naručivati hranu na poslu, novaca. Osim toga, hrana koju napraviš bit će mnogo zdravija nego ona koju kupuješ na poslu. Tako se možeš opustiti kada se vratiš s posla i zaboraviti na kuhanje večere.
Ovako se tvoji svježi začini neće pokvariti i nećeš ih trebati toliko često kupovati na tržnici. Kada želiš kuhati sa začinima, samo uzmi kockicu smrznutog ulja iz hladnjaka, ubaci je u tavu, pire krumpir, palentu, na kruh ili bilo što drugo što ti padne na pamet i uživaj u svojem očuvanom začinskom bilju.
Pečene slastice vrlo se brzo kvare i nakon nekog vremena izgube dobar okus i teksturu. Kriške jabuke održat će ih svježima i ukusnima čak nekoliko dana nakon pečenja ili kupnje.
Ako želiš u svakom trenutku uživati u kuhanim jajima, najbolje ih je spremiti unaprijed. Tako ih u svakom trenutku možeš koristiti za brze sendviče i salate, a i mnogo lakše se gule kada neko vrijeme odstoje u hladnjaku.
Riba se često zalijepi za tavu ili grill, i lako se raspada. Ako ju položiš na kriške limuna bit će ju mnogo lakše okretati, neće se raspadati, a upit će i malo divne arome limuna.
Ako želiš na brzinu ohladiti boce s toplim pićem, omotaj ih u papirnate ručnike, sve namoči pod vodom i stavi u zamrzivač. Bit će hladne u roku od 10 do 15 minuta.
Na ovaj će način stari kruh ponovo postati svjež i hrskav. Cijelog ga namoči i stavi u pećnicu na visoku temperaturu otprilike 5 – 10 minuta.
Pomoću običnog balona možeš dobiti atraktivne, ali i jestive zdjelice za svoje deserte. Čokoladu otopi na pari, u nju umoči napuhani balon, i stavi ga u hladnjak da se čokolada stisne. Nakon toga samo probuši balon i u dobivenu zdjelicu stavi voće, sladoled, šlag, mousse ili druge slastice.