Vikende volimo ne samo zato što tada imamo slobodnog vremena da se posvetimo sebi i svojim najmilijima nego zato što možemo uživati u poslasticama koje preko tjedna nemamo vremena pripremati.
Nedjeljni ručak tradicija je mnogih kućanstava. To je vrijeme kada se svi okupe za stolom i uživaju u finoj hrani i razgovoru o događajima koji su se dogodili tijekom tjedna. Nakon obilnog ručka uvijek slijedi desert. Nekada su to jednostavni kolači, nekada raskošne torte, a nekada slastice od dizanog tijesta.
Otkako sam se odselila od doma i dalje pokušavam zadržati tradiciju nedjeljnog ručka, a posebno nedjeljnog deserta. Tijekom ljeta su teške i kremaste deserte zamijenili voćni, no dolaskom jeseni jedva sam dočekala ponovno zasukati rukave, staviti pregaču i zaputiti se u kuhinju.
Jedan od mojih omiljenih recepata koje već nekoliko jeseni redovito pripremam su domaće buhtle. Posebno su mi drage jer ih je pripremala još i moja prabaka koja ih je uvijek punila domaćim džemom od šljiva. Tradiciju je nastavila moja majka, a sada i ja. Prvih par pokušaja pripreme bili su pomalo nespretni, a danas sam se već toliko ispraksirala da ih pripremam u trenu.
Nakon godina usavršavanja, napokon sam došla do savršenog recepta koji mi omogućava da buhtle zamijesim i ispečem u samo sat i pol vremena. Buhtle iz pećnice izlaze tople i mirisne, a ne mogu im odoljeti niti moji prijatelji. Upravo zato se gotovo u trenu pojedu, često se ne stignu niti ohladiti. No ako koja slučajno i ostane, odličan je međuobrok za posao ili piknik.
Priprema je vrlo jednostavna, a sve što ti je potrebno je:
- 25 g svježeg kvasca
- 60 g šećera
- 140 mL mlijeka
- 2 jaja
- 1 vanilin šećer
- 1 limun (korica)
- Prstohvat soli
- 40 g maslaca + još malo za premazati
- 400 g brašna
- Džem po izboru
Najprije aktiviraj kvasac tako što ćeš ga pomiješati s mlakim mlijekom i šećerom. U posebnu posudu odvaži brašno, dodaj sol, vanilin šećer, koricu limuna i sve dobro promiješaj. Kada se kvasac zapjeni dodaj ga u posudu s brašnom, zatim dodaj jaja i otopljeni maslac. Od svih sastojaka umijesi glatko tijesto i ostavi ga na toplome da se udvostruči, oko pola sata.
Kada se tijesto udvostručilo, premijesi ga na radnoj površini i zatim izvaži. Masu tijesta podijeli na 12 i toliko će iznositi masa jedne buhtle. Meni obično jedna buhtlica ima oko 65 do 70 grama.
Odvaži jednu po jednu buhtlu i pomoću dlanova oblikuj plosnati krug i u sredinu stavi jednu žličicu džema po izboru. Krajeve zalijepi u sredinu tako da džem ne curi iz tijesta i gotovu buhtlicu stavi u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje tako da spoj tijesta bude okrenut prema dolje.
Kada si pripremila svih 12 buhtlica, otopi malo maslaca i premaži buhtle njime. Za to vrijeme zagrij pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih, a buhtle peci oko pola sata, odnosno dok ne dobiju zlatnu boju.
Jednom kada su pečene, buhtle sve zajedno prebaci na pladanj za posluživanje i posipaj šećerom u prahu.
Odlična stvar kod ovih buhtlica je što ih možeš puniti čime god poželiš. Po meni su najbolji džem od šljiva ili marelica, ali i čokolada je uvijek dobra ideja. Jedna stvar je sigurna, u ovim će toplim buhtlama uživati svatko kome ih poslužiš.