403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
Gastro

Ovaj vikend uživaj u mirisu domaćih buhtli. Imamo jednostavan recept

Ovaj vikend uživaj u mirisu domaćih buhtli. Imamo jednostavan recept
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Ako obožavaš poslastice od dizanog tijesta, ovo je recept koji ćeš odmah zapisati u svoju bilježnicu

Vikende volimo ne samo zato što tada imamo slobodnog vremena da se posvetimo sebi i svojim najmilijima nego zato što možemo uživati u poslasticama koje preko tjedna nemamo vremena pripremati.    

Nedjeljni ručak tradicija je mnogih kućanstava. To je vrijeme kada se svi okupe za stolom i uživaju u finoj hrani i razgovoru o događajima koji su se dogodili tijekom tjedna. Nakon obilnog ručka uvijek slijedi desert. Nekada su to jednostavni kolači, nekada raskošne torte, a nekada slastice od dizanog tijesta.   

Otkako sam se odselila od doma i dalje pokušavam zadržati tradiciju nedjeljnog ručka, a posebno nedjeljnog deserta. Tijekom ljeta su teške i kremaste deserte zamijenili voćni, no dolaskom jeseni jedva sam dočekala ponovno zasukati rukave, staviti pregaču i zaputiti se u kuhinju Jedan od mojih omiljenih recepata koje već nekoliko jeseni redovito pripremam su domaće buhtle. Posebno su mi drage jer ih je pripremala još i moja prabaka koja ih je uvijek punila domaćim džemom od šljiva. Tradiciju je nastavila moja majka, a sada i ja. Prvih par pokušaja pripreme bili su pomalo nespretni, a danas sam se već toliko ispraksirala da ih pripremam u trenu.   

Nakon godina usavršavanja, napokon sam došla do savršenog recepta koji mi omogućava da buhtle zamijesim i ispečem u samo sat i pol vremena. Buhtle iz pećnice izlaze tople i mirisne, a ne mogu im odoljeti niti moji prijatelji. Upravo zato se gotovo u trenu pojedu, često se ne stignu niti ohladiti. No ako koja slučajno i ostane, odličan je međuobrok za posao ili piknik.  Priprema je vrlo jednostavna, a sve što ti je potrebno je:   

25 g svježeg kvasca

60 g šećera

140 mL mlijeka

2 jaja

1 vanilin šećer

1 limun (korica)

Prstohvat soli

40 g maslaca + još malo za premazati

400 g brašna 

Džem po izboru

Najprije aktiviraj kvasac tako što ćeš ga pomiješati s mlakim mlijekom i šećerom. U posebnu posudu odvaži brašno, dodaj sol, vanilin šećer, koricu limuna i sve dobro promiješaj. Kada se kvasac zapjeni dodaj ga u posudu s brašnom, zatim dodaj jaja i otopljeni maslac. Od svih sastojaka umijesi glatko tijesto i ostavi ga na toplome da se udvostruči, oko pola sata.  Kada se tijesto udvostručilo, premijesi ga na radnoj površini i zatim izvaži. Masu tijesta podijeli na 12 i toliko će iznositi masa jedne buhtle. Meni obično jedna buhtlica ima oko 65 do 70 grama.   

Odvaži jednu po jednu buhtlu i pomoću dlanova oblikuj plosnati krug i u sredinu stavi jednu žličicu džema po izboru. Krajeve zalijepi u sredinu tako da džem ne curi iz tijesta i gotovu buhtlicu stavi u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje tako da spoj tijesta bude okrenut prema dolje.  Kada si pripremila svih 12 buhtlica, otopi malo maslaca i premaži buhtle njime. Za to vrijeme zagrij pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih, a buhtle peci oko pola sata, odnosno dok ne dobiju zlatnu boju.  Jednom kada su pečene, buhtle sve zajedno prebaci na pladanj za posluživanje i posipaj šećerom u prahu.  Odlična stvar kod ovih buhtlica je što ih možeš puniti čime god poželiš. Po meni su najbolji džem od šljiva ili marelica, ali i čokolada je uvijek dobra ideja. Jedna stvar je sigurna, u ovim će toplim buhtlama uživati svatko kome ih poslužiš. 

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx