Osvježavajući tart od limuna i šumskog voća gotov za tren

Samo četiri osnovna sastojka, podloga od keksa i slanih pereca te dašak maslaca stvaraju ovo savršeno kremasto punjenje kao stvoreno za ljubitelje eksplozije okusa

Osvježavajući tart od limuna i šumskog voća gotov za tren
Foto: Half Baked Harvest
Ovaj tart od limuna toliko je jednostavan, a osvježavajuć i neodoljivo ukusan. Punjenje je napravljeno od četiri osnovna sastojka: slatkog vrhnja, meda, limuna i ekstrakta vanilije, a podloga je kombinacija slatkih keksa, slanih pereca i samo malo maslaca. S bogatim kremastim punjenjem od limuna ovi sastojci čine savršeni tart koji je istovremeno sladak, kiselkast, super kremast i na trenutke slan. Uz svježe šumsko voće po izboru, svaki zalogaj je poput prave eksplozije okusa - savršene za nadolazeće tople proljetne i ljetne dane.

Sastojci

10 većih keksa po izboru
40 grama slanih pereca
6 žlica otopljenog maslaca
6 žlica meda
830 grama slatkog vrhnja
80 ml limunovog soka
1 žlica ekstrakta vanilije
300 grama svježeg šumskog voća

Priprema

01.

Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva.

02.

Kako bi napravila tijesto, odnosno podlogu, u blenderu izblendaj kekse (Petit beurre, Plazma, Grancereale, Digestive...) i slane perece u mrvice. Dodajte otopljeni maslac i 2 žlice meda i blendaj dok smjesa ne počne izgledati poput tijesta.

03.

Utisni tijesto u kalup za torte od 20 ili 22 cm s uklonjivim dnom kako bi oblikovala ravnu, ujednačenu koru. Prebaci u pećnicu i peci dok tijesto ne poprimi zlatno smeđu boju, oko 8 minuta.

04.

U međuvremenu pomiješaj slatko vrhnje i ako koristiš, naribanu koricu limuna u velikom loncu, većem nego što misliš da će ti trebati. U ovom trenutku dodaj još 4 žlice meda (manje ili više, ovisno o tome koliko želiš da krema bude slatka). Stavi na jaku vatru i pusti da zavrije. Kad zavrije, prokuhaj 5 minuta, a zatim makni s vatre i umuti limunov sok, vaniliju i prstohvat soli. Ostavi da se ohladi 10 minuta.

05.

Pažljivo ulijte kremu od limuna na pečeno tijesto. Pokrij i ostavi da se ohladi barem 1 sat. Prije posluživanja izvadi tart iz kalupa i na vrh pobacaj svježe šumsko voće po izboru (maline, jagode, kupine, borovnice...).

Savjet

Ako imaš priliku koristiti domaći nešpricani limun, svakako dodaj i veliku žlicu naribane limunove korice u smjesu.

A.Š.
26.3.2021.