Osvježavajuća slastica: Proljetna torta od jagoda i kamilice

Med, kamilica, jagode i mekano tijesto - zvuči savršeno, zar ne? To su glavni elementi ove neodoljive torte koja zavodi i okusom i izgledom, a koja uopće nije teška za pripremu.

Osvježavajuća slastica: Proljetna torta od jagoda i kamilice
Tržnice su ponovno živnule, a prve slatke jagodice pojavile su se na štandovima. Uz jagode, zelene se i razni štandovi sa začinskim biljem i cvijećem, a možeš tu i tamo osjetiti miris cvijeta kamilice. Baš zato ti donosimo ovu divnu proljetnu tortu koja je vrlo lagana. Aromatičan okus kamilice spojen s kremom i svježinom jagoda tvori divan spoj proljetnih okusa, a uz to i cijeli ovaj kolač estetski vrlo primamljivo izgleda. Daj si malo truda te ga pripremi ovog vikenda – garantiramo da nitko neće ostati ravnodušan.

Sastojci

180 ml maslinovog ulja
90 g čvrstog jogurta
2 komada jaja
300 g šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
270 g mlaćenice
360 g brašna
1 žlica sode bikarbone
1 vrećica praška za pecivo
1 prstohvat soli
400 ml vrhnja za šlag
2 vrećice šlagfixa
200 g bijele čokolade
50 ml kipuće vode
4 vrećice čaja od kamilice
500 g jagoda
5 žlica meda

Priprema

01.

Svaki sloj torte se peče sam za sebe. Tijesto se podijeli na tri dijela. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva.

02.

Jaja,šećer i vanili šećer miksati, dodati ulje, jogurt i mlaćenicu. Dodati brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i prstohvat soli. Sve izmiksati da se dobro sjedini i izliti u pripremljene kalupe. Peći u zagrijanoj pećnici oko 20 min. Provjeriti štapićem je li pečeno. Ostaviti kolače da se potpuno ohlade.

03.

U 50 ml kipuće vode staviti vrećice čaja od kamilice i pustiti 10 min da stoje. Tada ih izvaditi i pomoću žličice stisnuti vrećice da iscuri sav čaj . Nasjeckati bijelu čokoladu koju zatim treba otopiti u 100 ml vrhnja za šlag i ohladiti. Izmiksati preostalo vrhnje za šlag sa šlagfixom, dodati čaj od kamilice i bijelu čokoladu te sve izmiksati.

04.

Oprati i očistiti jagode i narezati ih na četvrtine. Par ostaviti za dekoraciju.

05.

Tijesto pokapati medom, staviti kremu, jagode i ponavljati. Na vrh na kremu staviti cijele jagode i dekorirati cvijetićima kamilice i pokapati medom.

Savjet

Ako želiš da se okus kamilice više istakne u kremi, stavi malo više čaja i duže u njemu namači kamilicu, kako bi imao jači okus.

žena.hr
20.3.2021.